kninquin
Aktivni član
- Tu od
- 11 Svi 2013
- Poruka
- 1,226
Imaju tu kod mene dva penzionera koji iz dosade puste svakih par dana istu ženku pod mužjaka. Kažu da vole gledati.
To već granići sa zdravim razumom!
Imaju tu kod mene dva penzionera koji iz dosade puste svakih par dana istu ženku pod mužjaka. Kažu da vole gledati.
Ako ženka primi mužjaka prvi puta recimo 9. u mjesecu , pa opet 13. , pa 17. , pa 25., pa 1. u idućem mjesecu , pa opet 7. Kak znate kojeg datuma će se okotit. Imao sam ženku koja se u jutro parila a popodne sve mlade razbacala.
Znači ako ženka bježi od mužjaka na tzv. kontrolnom parenju i ispušta glasanje , onda je sigurno skotna. Šta ako joj je prošao termin fjeranja pa zbog tog bježi. Vjerojatno ju treba stavljati svaki dan kod muškog sve dok ne popusti , pa onda sve tako dok se ne okoti. Neke ženke ne pokazuju nikakve znakove da su bređe a gnjezdo prave sat vrenema prije okota.
Tako je, pogotovo znaju jesti više par dana prije okota. Ima tu još simptoma ali opet ovisi od jedinke do jedinke. Kao što se neke načupaju puno, a neke malo što nije bitno dok nije hladnije vrijeme. Imam neke koje se ni ne isplati puštati kad je hladnije jer se slabo očupaju i mladi se smrznu.Nekad ni sama zenka nezna da je ostala to jest da nije ostala skotna...
Npr.kod kontrolnog parenja neda muzijaku ni blizu a na kraju nema mladih, ili napravi gnjezdo tocno u dan kad bi se trebala kotit a ne okoti se...ima vise primjera di ni one same nisu sigurne...
Da ne ponavljam sto je turki naveo to su neki simptomi skotnosti koji nam mogu dati do znanja da bi mogla bit skotna,
mogu jos nadodati da su sotne zenke puno mirnije vise odmaraju leze, ne skacu - divljaju po kavezima, primjetim da vise pojedu...
Naravno da nije svaka zenka istog ponasanja na nama je da ih malo bolje promatramo i vidimo dali ima kakvih promjena ...
Dobar dan svima,
Novi sam na forumu. Zanima me uzgoj kunića i isplativost istog. Za početak kombinacija za vlastite potrebe i prodaja viška. Nemam iskustva u tome, odnosno imam nešto jer je djed držao kuniće ali tada sam bio mali. Imam kaveze sa 6 kaveza za ženke, ukupno su tri etaže, jedan kavez za mužjaka i ostalo za mlade. Iskusni će forumaši znati o čemu pričam. Djed je imao orijaše ali vidim da oni nisu baš idealna pasmina. Znam da se često događalo da dio mladih ugine jer su kretali iz gnijezda prema ženki a budući da su rupe u podu kaveza dovoljno velike njima bi se noge zaglavile i nebi mogli dalje.. ako smo ih dirali pa čak i u rukavicama ona ih više nebi doživljavala. Evo za početak ako me netko može malo uputiti u proizvodnju bio bih zahvalan. Isto tako zanima me kakav je plasman odnosno kako plasirati kuniće konkretno ja sam iz Šibenika. Znam par ljudi koji tamo drže kuniće i cijena se kreće od 50 kn po kilogramu do nekakvih 100 kn po komadu.
Unaprijed se zahvaljujem
Stavit ću slike kaveza. Znam da smo im davali zob ili nešto tako, ali oni su to većinom ignorirali pa bi kasnije samo bio problem kada bi se njihov gnoj negdje stavio niklo bi more te zobi.. vjerovatno je i tu neka greška.. na 6 ženki dovoljan je jedan mužjak?Neznam kakav to kavez imas ali mislim da nije bio problem u zaglavljivanju mladih ...ako i je prvo napravi adekvatni smjestaj
Trnutno najisplativiji kunici za tov su hajkom i panonski bijeli...ali naravno kvalitetna grla...
Kunice tovis do cca 3kg.ove dvije vrste to nabiju za cca 3mj.naravno s kvalitetnom hranom...
Znaci briketi sijeno voda...
Neznam u cemu ste grijesili ali ja obavezno nakon okota pa i kasnije gledam u gnijezdo naravno diram mlade da vidim jeli je sve ok i zenke i dalje dozivljavaju mlade...
Plasman ovisi o tebi koliko ces uspijeti pridobiti kupaca... jel kao malom proizvodacu nisi nikome od nekih otkupljivaca zanimljiv ...
Kod mene u slavoniji cijena je 35kn/ kg. I tu uzgoj i nije isplativ...
Sa cijenom od 50 to jes 100kn.mozes nesto zaradit...malo prolistaj forum imas i tocne racunice koliko hrane treba za kg.prirasta...
Evo to ti je nes ukratko...
Stavit ću slike kaveza. Znam da smo im davali zob ili nešto tako, ali oni su to većinom ignorirali pa bi kasnije samo bio problem kada bi se njihov gnoj negdje stavio niklo bi more te zobi.. vjerovatno je i tu neka greška.. na 6 ženki dovoljan je jedan mužjak?
Zulj ko zulj otvorene rane na nogama od zicanog poda...preventivno mozes kupiti plasticne podnice ( ima na njuskalu) napraviti od daske...vec ces vidjeti...
Hvala na savjetima
Zulj ko zulj otvorene rane na nogama od zicanog poda...preventivno mozes kupiti plasticne podnice ( ima na njuskalu) napraviti od daske...vec ces vidjeti...
Žuljevi nisu isključivo posljedica žicanog poda. Teži krunici ce prije dobit zuljeve na dasci i tvrdom podu,nego na mreži. Negdje smo tu vec pisali zasto i kako... žuljevi u 90% slucajeva nastaju zbog preraslih noktiju kunica, pri cemu kunic nepravilno stoji i opterecuje taj osjetljivi dio noge,gdje nastaje žulj. A dosta je i do genetskih predispozicija, obzirom kakvu tvrdocu i "dlakavost" jastucica imaju rasplodni kunici, kao i do higijene u nastambi. Losi, mekani jastucici na nogama kunica su nasljedni i mohgu biti problem, bez obzira na rasu kunica.