Pozz! Novi sam ovdje i poceo sam se baviti uzgojom kunica prije pola godine otp.Citam ovdje kako vas dosta dobije dobru kilazu za klanje u 3 mj,to me malo iznenadilo jer ja nisam jos ni jednom dobio tovljenila od 3kg u 3mj,najvise 2.80 i to je bilo preko 3 mj starosti.
Imam muzjaka njemackog sarca i 3 zecice(jedna isto sarac,ostale dvije su mix),hranim ih sijenom,jecmom,zobi,psenicom i tu i tamo maslacak,voce i povrce.
Eto ukratko malo,zamolio bih ako mi tko moze preporucit sta da radim kako bih imao tako brz prirast kod mladih tovljenika
Pozdrav i dobrodošao Covijak,
Ja uzgajam samo orijaške šarce i s nijednom rasom nisam bio tako zadovoljan kao s njima.
Kao što je kolega Jimmy već rekao, najvažnija ti je vrhunska genetika i kvalitetna hrana.
Ako su roditelji "šarca" 5-6-7 kg, tad ti mladi neće nikada postići tvoju navedenu težinu, bez obzira kako ih hraniš.
Govorim iz iskustva jer sam prije nekih godinu dana nabavio jednu ženku orijaškog šarca (bila je malo sitnija, ali odgovarajuće boje i pigmenta) koja sad ima 6,5-7 kg. Savršena mater (puno mladih i bez i jednog uginuća), ali njezini mladi nikad ne postignu onu težinu koju postižu moji drugi kunići.
Da nemaju puno mesa sa tri mjeseca su čiste neistine jer sam držao i kalifornijske i panonske (i mixeve j svašta nešto), klao ih također s 3 mjeseca i nemaju uopće bolji radman u odnosu na o.šarca.
Ja hranim samo sa peletom (briketi), sijenom i djetelinom, pojedu puno, ali znaš kako se kaže :"koliko u gublicu, toliko i u muzlicu"