• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kunićarstvo

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
peleti belje ku-2 imaju 14% bjelančevina...jesu li dobri za tov ? 10 kg kosta 35 kuna .

Možda se javi netko tko ih koristi,...nisu skupi u odnosu na druge..!

Da ne bude zabune-svi peleti su dobri,neki za odrasle kuniće(da im ništa ne fali a da se ne ugoje previše)neki su za brzi start dok još sisaju, a neki za završni tov.Što je kunić stariji to je iskoristivost hrane manja....itd
 

tata

Novi član
Tu od
15 Lip 2011
Poruka
29
@žećo

Da, još uvijek. Jedni dolaze drugi se sele u frižider i tako...Uskoro, nadam se nabaviti i nešto drugo. S obzirom da sam napravio novi kunićnjak, sada ima više mjesta pa ću ih imati gdje smjestiti. Kad bude prinova postavit ću i slike.
 

hb11

Član
Tu od
30 Lip 2011
Poruka
287
Boyche,ja osobno hranim sa Pehrinom smjesom KUN 1 specijal,to je za kuniće nakon odbića pa do pedeset dana starosti,nakon toga uzmi KUN 1,to ti je za tovljenike do devedeset dana starosti,nakon toga ih kolješ.Ako im nećeš davat pelet sporo će ti napredovati.Bitno je koliko smjesa ima proteina jer su proteini za rast,zato kad kupuješ smjesu za kunićem OBAVEZNO pogledaj koliko ima proteina u sebi.Peleti TSH Čakovec ne valjaju ništa,kunići ne napreduju nikako.Ja sam iz Međimurja al ne kupujem od TSH Čakovec nego od Pehre,jer imaju kvalitetnu smjesu što se i vidi po prirastu mojih kunića.Primjer;Moj Havana kunić ima mjesec i pol i ima kilo i pol ukupne mase,pa ti sad odlući sa kojom smjesom češ hraniti.

E ne bih se složio s tobom za čakovečke pelete, u biti druge niti ne kupujem jer sam sa čakovečkima zadovoljan...u biti nije ni bitno, nije mi ih cilj reklamirati...ali moj kunić (koji je uz to mješanac) ima za 90 dana od 1,7-2,0 kg očišćeni s iznutricama. S tim da ne jede samo pelete, a od 2-3 mjeseca starosti pelet im je u smjesi zastupljen s nekih 25%. Ne velim da drugi peleti ne valjaju, ali sumnjam da mogu imati bolji prirast s drugim peletima. Siguran sam da moji kunići jedu samo te pelete da bi tu kilažu imali za 70-75 dana.
 
D

DUKS II

Guest
Daj mi reci o kojim se križancima radi , što si sa čime križao kad dolaze ko iz vod

Havana za koje vrijeme daje čisto 1,5-2,0 kg mesa i sa čime ih raniš ?
 
S

smoki

Guest
A koje veličine peleta koristite ???
ja imam od 3 mm za sve do 6 mj a onda mogu bilo koje veličine i puno bolje uzimaju i napreduju od kad jedu 3 mm granule nego one veče lakše im je za grickat...
 

exsa

Član
Tu od
28 Ožu 2011
Poruka
139
Peleti

Danas sam bio u 3 poljoapoteke i u kojoj god sam ih pitao za pelete gledali su me kao da ih pitam nešto iz atomske fizike.. Niko nema pojma.. :(
Pa sam kupio 3 kg kukuruza i 5 kg ječma i pomješao, i fino mi izgleda i dao im da jedu, danas cu najvjerojatnije napraviti još jaslice od one žice kao kod Marina što je na slici :)

Evo ti jedan link od uzgajivača iz Brčkog znam da nije baš preblizu, ali vidi on pominje da u Orašju netko proizvodi pelete.
Pozdrav
 
Posljednje uređivanje:

hb11

Član
Tu od
30 Lip 2011
Poruka
287
Sad u petak ću očistiti 4 komada okoćena 22.02. pa ću vidjeti kakva je situacija s ovim leglom. A križanci su od mužjaka HYLLA i ženke moje domaće proizvodnje. U ženkama ima šarca, novozeladskog i kalifornijskog. I one su veće od njega...
 
B

boyche

Guest
Exsa, hvala ti, ali znam za tog uzgajivača, Miralem se zove.. I previše cjeni svoje zečeve.. Po 10€ po mjesecu, a ne prodaje ih ispod 2 mjeseca..
 

exsa

Član
Tu od
28 Ožu 2011
Poruka
139
Peleti

Exsa, hvala ti, ali znam za tog uzgajivača, Miralem se zove.. I previše cjeni svoje zečeve.. Po 10€ po mjesecu, a ne prodaje ih ispod 2 mjeseca..

Nisam ni mislio da kupuješ kuniće kod njega.
Na njegovom sajtu kod ishrane spominje proizvođača peleta iz Orašja.
Probaj doći do njihovog br. telefona i kontaktiraj ih pa vidi dali isporučuju svoje pelete nekom blizu tebe.
Pozdrav!
 
B

boyche

Guest
Evo slikica moje male farmice.. :D Znam nije nešto, ali biti će bolje ako bog da..
Ovim dvjema velikim (smeđe, iako ih ni sam ne znam razlikovati no 2 su) sam odredio termin klanja 23.6.

Tu su i jaslice iz bliza jer su one jučer napravljene i mogu reci da su odlicno ispale :D

dscf3565.jpg

dscf3568w.jpg

dscf3567m.jpg

dscf3566xe.jpg

dscf3563.jpg

dscf3562m.jpg
 
B

boyche

Guest
Nastavak slijedi:

dscf3559f.jpg

dscf3557a.jpg

dscf3554d.jpg

dscf3552r.jpg

dscf3550w.jpg

dscf3548gn.jpg

dscf3547g.jpg

dscf3572v.jpg


Tu je i smjesa, 5kg ječma, 3 kukuruza i 3 zobi.. nadam se da je to ok? :D
 

hb11

Član
Tu od
30 Lip 2011
Poruka
287
Ok je to, al ti je malo to...pa kupi 50 kg ječma, 25 kg zobi, 25 kg kukuruza i pelete ako nađeš, pa onda radi smjesu od toga. Mislim da ti bude jeftinije uzeti na veće, a i nemaš brige neko vrijeme. Da ti se ne dogodi ko kastavkuniću pa im nemaš kaj dati za jesti...:madmana: Inače kuničnjak ti je ok, al mi se čini da ti kunići unutra imaju malo svjetla, a jasle su super, ali bilo bi dolje da su veći otvori na žici. Npr. 2x2 cm, mislim da je tvoje 1x1 cm!? Izreži svako drugo polje van i dobiješ veće otvore.
 
B

boyche

Guest
Okej, hvala hb11, a ako ne mognu izvlačiti kroz ove rupice izrezati ću im.. A to za ječam, ima tu blizu mene mozda 2km od moje kuce poljoprivredna i jedino oni daju na kilu, pa tako da mi ne može zafaliti, a neću im uzimati na veće dok se ne vratim iz amerike 3.8 a idem 25.6, pa tako da će to vrijeme kunićnjak biti prazan.. :) Inače cijene hrane su: Ječam 0.70, zob 0.70, kukuruz 0.60 (cijene govorim u km, otprilike 3.5-4x u kunama) šta mislite jesu ok cijene ??
A što se tiče kunjićnjaka može poslužiti još neko vrijeme dok ne napravim novi, jedino ću mu pregrade zamjeniti ove su mi loše a ostalo je ok. :)

I da vas pitam je li ok da ih hranim ovom smjesom (ako nađem ubacujem i pelet), meni se ona čini ok, ali mi se isto tako čini da kunići slabo jedu i nju i sjeno, nekako mi se stvarno čini da ne jedu nesto extra..

Danas sam u poljoapoteci našao nešto slično peletu (barem na prvi pogled) neke granule za golubove.. 4kg dodju 6km nekih 25kn.. Skupo mi je to bilo dosta, a nisam siguran da je to to..
 
S

smoki

Guest
traži granule za janjce sa manje proteina i bit će ko i za kuniće malo jača al nema veze toga mora biti i kod tebe...
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,750
Danas sam kupio pelete od Dubravice KU-2, 10kg/40kn pa ću vidjet kako će se pokazat. Mada mi se čini da ga kunići baš nešto previše i ne vole, kad sam im stavio u hranilicu samo su gledali i njuškali po tome.
 
D

DUKS II

Guest
DALI SE OVO UOPĆE MOŽE NAZVATI PROSTOROM ZA UZGOJ KUNIĆA ???????

Molio bi te kada budeš radio kunićarnik da pogledaš slike kako bi trebalo da izgleda prostor za uzgoj .

HRANILICE i POJILICE dali treba komentirati ????

najjeftinije za hranilicu posudo od margarina i to ona mala od 250 grama i malo mašte da oblikuješ okolo sa gipsom a ne limenke koje imaju oštre bridove kasnije se na njih skuplja razne bakterije i kunić se poreže i razboli .

ovi križanci ( ili orijaši možda ) kad narastu do cca 3-4 kg ne mogu da se ni u jednom trenutku ispruže i opuste kavezi su premali
 
B

boyche

Guest
Druže, molim te, već sam razmišljao o tome i nemože se kunić porezati, jer sam rubove isturpijo i nisu oštri uopće, tako da je nemoguće da se porežu, vodio sam računa o tome.
 

teškar

Član
Tu od
12 Pro 2010
Poruka
948
Duks, nemoj biti tako strog. Ima i daleko gorih uvjeta držanja kunića.
boyche, rubove limenki nemoj turpijati, nego ih zavrni prema van, tako se sigurno ne mogu porezati.
 
D

DUKS II

Guest
Ma da dali treba da se pravi razlika između normalnog i skučenog mijesta .
Ovo je jedan vid genocida ( logor ) prostor koji je na slikama jedva da bi stala ta dva mala zečića u taj jedan boks a on bi držo kuniće za uzgoj . Svijetla ima na pretek u njima isto kao u tamnicama iz neke kaznionice ali eto čovijek sve može da priušti drugima a posebito životinjama . Koliko se ljudi ljutilo na kastav radi glupih pitanja i propusta oko hranjenja , a ovo sa smještajem je po mom sudu isto ništa bolje i sad kad treba komentirati pojedinci kažu nešto ostali šute .
Ma pitam ja Vas ako su oni mali križanci orijaša sa XY i Orijaši čistokrvni kako da stanu u taj boks kada budu teški 4 kg i dosegne maltene svoje 75% dužine jedino po dijagonali i to da skupi noge .
Smiješno :axe::axe::axe::axe::axe::axe::axe::axe:
 

Najnoviji postovi

Na vrh