Pozdrav svima!
Evo novi sam na forumu, već neko vrijeme se bavim uzgojem kunića za svoje potrebe, radi raznih seljenja i svega sam jedno vrijeme prepustio kuniće bratu i sada sam ponovno kod sebe sve počeo uređivati i vratio kuniće, tako da se bacam ozbiljnije oko toga svega.
2008 sam imao mužjaka i 2 ženke novozlandskih bijelih kao matične, no imao sam nekih problema sa njima i praktički su svi pocrkavali, prvo nova legla, pa onda i matična grla.Vjerujem da se radilo o mukoznom enteritisu, no prema nekim knjigama to bi trebalo samo na mlade kuniće utjecat, akoliko se sjećam sredilo ih je sve kroz određeni period....
Inaće vjerujem da sam baš upiknuo na sajmu na nekvalitetna grla jer sam salno imao probleme, prvo šapice gotovo odmah, pa šuga ušiju, pa onda ovaj mukozni, pa neki hematomi na glavi kod mužja puni gnoja kojeg smo iglom probušili i izvadili hrpu gnoja....tak da sam bio prisiljen se i igrati i veterinara u samom početku, prilično obeshrabrujuće no nisam odustao
Poslje sam nabavio Hyle i sve 5. Nikakvih problema sa bolestima, šapice ok iako su na žici, nikad problema s time....
Sada sam na 2 ženke i 1 mužjaka i trenutno na 19 mladih u 3 legla ,s time da planiram nabiviti još mužjaka i ženku.
Kod brata su 2 god bili vani cijelo vrijeme, sada ih imam u štali na zatvorenom, pa ćemo vidjeti kak će reagirati.vjerujem da postoji malo više opasnosti od bolesti pošto je manje strujanje zraka (iako imam otvorena vrata stalno, i skinuta 2 mala prozora , no lakše bude zimi možda sa smrzavanjem vode i radom oko njih........
Toliko za sada.......lijepi pozdrav