• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kverneland plugovi

• Temu pokrenuo kingletic
  • Datum prvog posta

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Zakaj mjenjat plug? Da se ulozi u neki podrivac za doticnu snagu traktora i gruber izmedju podrivanja, zemlja bi "omeksala".

Poslano sa mog GT-N7100 koristeći Tapatalk

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
A kad podrivati? Za to zemlja mora bit suha,a toga nije bilo već tri-četiri godine. Ja prošle jeseni nisam uspio skoro ništa posijati,tek pola jutra od planiranih 8,a i usred ljeta su strnjaci bili dosta mokri. Moglo se uzorati,i napraviti zelenu gnojidbu,pa malo pomoći zemlji,ali se nije imalo gdje. Izgleda da će tako biti i iduće sezone,i to je onda začarani krug. I naravno da još uvijek večina ljudi misli da su takve radnje glupost,zemlja se radi od danas do sutra,nitko ne razmuišlja dugoročno.Vrijeme je otišlo kvragu,a broj konjskih snaga po brazdi samo raste.

Posljednje uređivanje:

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Ma uvijek kroz ljeto ima perioda dok je zemlja suha. Pogotovo nakon zetve. Pa makar svega par dana.
Jedino sto mnogi nemaju mogucnost. Recimo mi radimo 5ha sa malim imt-om. A u mojoj blizoj okolici nema nitko ni podrivac a ni gruber.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Zato zemlja treba slugu a ne gospodara..

Tko ne stigne nešto napravit,ili ima premale strojeve,ili mu se neda..Poslje žetve je uvijek moguče podrivat,nebre biti tak mokro da nebi bilo efekta..

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Ako ne valja, budes ga prodal, naravno, ako resetke prezive :)
Al evo, ako te tjesi, ja lomim samo kose i malcere, plug jos nisam nijedan sraf izgubio :)

A kaj z onim IMT-om? :icon_eyes:
Ili onaj kaj si s ciganom vrtgel?

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
To vi mislite da je moguće... Na nekim parcelama možda,ali ja sam u 7. mjesecu orao za repu,pa je još na jednom komadu stajala voda,a ostatak je bio prilično mokar,tako da...

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
A kaj z onim IMT-om? :icon_eyes:
Ili onaj kaj si s ciganom vrtgel?

Taj imt je stari popigal sa ciganom, al plug je centriran, pojačan i spreman za oranje. Vjerojatno će i ovu jesen on biti u pogonu, ne Landsberg.

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
To vi mislite da je moguće... Na nekim parcelama možda,ali ja sam u 7. mjesecu orao za repu,pa je još na jednom komadu stajala voda,a ostatak je bio prilično mokar,tako da...
Kolega, ako i je mokro i parcela se ne susi nikako, onda bi ja presel podrivacem pa makar nema efekta ko po suhom. Al budes sljedece godine, ili vec za par mjeseci s podrival kak spada kad se voda povuce. Bar mi tak logicki zvuci.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
I englezi podrivaju po mokrom jer nemaju suhog vremena pa ima efekta...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Vjerujem da bi za takve mokre terene podrivač s kuglom bil dobro rješenje za isušivanje parcele. Kasnije bi se trebalo s običnim podrivačem dvadesetak cm pliće.
Naravno i za to treba imati strojeve ili mogućnost unajmiti nekog s takvim podrivačem.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ne znam,učili su me da podrivanje po mokrom nema efekta. A i logično je da tad radno tijelo samo napravi crtu u zemlji,a ne digne sve slojeve,i promiješa ih.Tek tad se dobije pravi efekt koji omogučava otjecanje vode,i lakšu obradu. Problem su i podzemne vode koje su kod nas dosta visoko,tu također podrivanje teško rješava problem.
Podrivali smo tri parcele kod kolege sa home-made podrivačem,na nekih 45-50cm,predlani u ljeto,također nije bilo suho,i najesen je tu stajala voda kao i inače,a ni u oranju se nije osjetilo nikakvo olakšanje. Jedan dio krivice je najvjerojatnije na podrivaču,koji nije bio profi,pa nema ni takav učinak,ali sumnjam da bi i pravi stroj uspio napraviti osjetnu razliku.

Otišli smo previše u Off,budu packe po drugi put u istoj temi... :)

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
evo stigel i moj kverni , ide ko vurica :(rofl):

Prilozi

• DSC_0206 (Large).jpg
    DSC_0206 (Large).jpg
    47.5 KB · Pregleda: 298
  • DSC_0207 (Large).jpg
    DSC_0207 (Large).jpg
    45.5 KB · Pregleda: 288
  • DSC_0208 (Large).jpg
    DSC_0208 (Large).jpg
    47.8 KB · Pregleda: 291
  • DSC_0209 (Large).jpg
    DSC_0209 (Large).jpg
    50.9 KB · Pregleda: 277
  • DSC_0225 (Large).jpg
    DSC_0225 (Large).jpg
    43 KB · Pregleda: 269
Posljednje uređivanje od moderatora:

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Svaka cas na strojevima,tebi ne moze(ne bi smjelo) biti mrsko raditi, nov traktor pa jos i plug nov.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Ma nije meni mrsko raditi ni sa starim strojevima, ali sa novima je svakako puno jednostavnije, lakše i udobnije.

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
874
Zna li netko za dobrog i ne preskupog 3 brazde kvernelanda okretača?:icon_hang:

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Re: Kverneland plugovi5

Je, novi je :(happy):. 1150 kg ima ali ga ne ljulja. Ipak MF ima 5600 kg i gore je uteg od 550 kg.
Veliku ulogu ima i prednja suspenzija.

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Čestitam na prinovi!
Zakaj si se udlucil za kvernija? Znam da imaju i regenta u grapaku. Je velika razlika u cijeni?

Najnoviji postovi

Na vrh