• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lanci za vaše motorne pile

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Evo malo profi vodilice i lanc,ak koga zanima kak to profi izgleda,38cm, riftam se ujutro u šumu ak bu sve kak treba bit.
Ali opet imam problem jer mi šteta mazat to novo.
Made in Sweeden je sve, profi je sve.
A lance si dal stare neki dan nabrusit i sve je spremno za polazak. Jednino lancola nemam sutra dolazi 5litri kanister.

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
217
Ovih dana kupljen je Granitov lanac za Husqvarnu 555. Granit Endurance Cut je lanac okruglog zuba iliti semi chisel. Made in Germany. Mislim da ce taj lanac biti idealan za raspiljavanje blatnih trupaca jer zbog fizionomije samog zuba, teze ce se istupiti. Jedva cekam da ga isprobam.

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
217
3/8, 1.5 mm, 34 zuba platio sam 90 kn. Nisam dosad isprobao niti jedan lanac od tog proizvođača, vec sam samo gledao da kupim lanac tih dimenzija sa okruglim zubom posto ga je dosta tesko naci. Takav zub nije agresivan kao onaj ravan, no taj ravan se brze istupi pogotovo dok zahvati zemlju. Na malim Husqvarnama imam X - Cut SP33g, i to je okrugli zub. I zbilja, teze ga je istupiti. Nit je neka cijena tog Granitovog lanca, nit cu se razocarati ako nece valjati. Treba ga probati.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,721
Pa valjda sa okruglom rešpom🤭
Turpija (tur. törpü) je ručni alat za obradu metalnih i nemetalnih materijala odvajanjem čestica. Sastoji se od tijela s nasjekom, nasadnoga dijela za dršku, drške i prstena. Tijelo s nasjekom je radni dio turpije na kojem se nalaze s obje strane profila zubi, a nasjeci se često nalaze i sa strane. Drška se nalazi navučena na rep turpije i ojačana je metalnim prstenom koji sprečava cijepanje drške.[1]

Turpije se razlikuju veličinom, oblikom (presjekom) i zupcima (nasjekom). Ovisno o namjeni, presjek je tijela plosnat, trokutast, četvrtast, okrugao, poluokrugao i drugo, a izrađuje se od alatnog čelika. Na tijelu turpija za metal nasječeni su ravni ili lučni zupci, obično dobiveni obradom bez odvajanja čestica (nasijecanjem). Nakon izrade zubaca turpije se toplinski (termički) obrađuju radi postizanja veće tvrdoće. Izrađuju se u 6 stupnjeva finoće, pa se prema broju zubaca (od 4 do 70) na jedan centimetar duljine razlikuju vrlo grube, grube, polugrube, polufine, fine i vrlo fine turpije. Za obradu drva i drugih mekših materijala koriste se posebne turpije (takozvane rašpe), koje na tijelu imaju pojedinačno istaknute zupce u obliku vrhova, broj kojih po centimetru kvadratnom određuje finoću. Među posebne vrste turpija ubrajaju se ploče za ravnanje te rotirajuće pločaste i profilirane turpije.[2]

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
217
To znači malo sporije rezanje?
Kaj se nemre zahvat zuba (agresivnost) povečati snižavanjem čistača?
Tako je, sporije reže. Mozes ti slobodno snizit cistace, samo sto ces vidjet i osjetit kolike ces vibracije imati. Sa okruglom turpijom se brusi takav lanac, ali pod kutem od 35°

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
217
Kišni dani su dali dašak slobodnog vremena i da vizualno usporedim tri vrste lanaca od dva proizvođača, Oregon i Husqvarna. Pa ovako, slijeva nadesno:
Oregon 73Lpx
Oregon 73Exl (novi tip lanca)
Husqvarna X-Cut C85
Svi su 3/8 1.5 mm 34 z i naravno novi iz kutije.

Razlike su uživo više nego očigledne pa ne znam koliko cete dobiti dojam preko ekrana

Prilozi

• 20230531_170929.jpg
    20230531_170929.jpg
    27.4 KB · Pregleda: 50
  • 20230531_170908.jpg
    20230531_170908.jpg
    28.8 KB · Pregleda: 50

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Zanimljivo bu pročitati recenziju nakon prvog brušenja svakog od njih. Nadam se da nemam prevelika očekivanja. ;)

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Hoce li biti dobro ovo ulje za podmazivanje husq C85 lanaca, ima li tko iskustava, do sada inace koristeno vecinom husq all season ili husq premium ulje...🤔
20230617_105852.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh