• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Landini

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,035
Koliko dvotaktola ide npr na 100l nafte?
I koji dvotaktol,mineralni ili sintetika?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,712
Na lijevoj strani getribe, ispod gornje podizne poluge hidraulike, bi trebala biti ručica za odabir 540/1000. Malo je neugledna, pa pogledaj malo bolje.

Koliko dvotaktola ide npr na 100l nafte?
I koji dvotaktol,mineralni ili sintetika?
Ak trkaći motor radi s 1% u benzinu, z 1% ne buš pretjeral. Ak deneš i 0,5%, to je više neg nikaj.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,940
BIlo koji, samo nek je mastan. Može i motorno ulje, mada znam da me budu razapeli jer se dvotaktol bolje mješa sa gorivom.....
Na 100 litri do pol litre ulja bez brige.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,092
Jel to važi za sve traktore? Znam da je propali bio pričao da on u svaki rezervoar sipa

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,940
Neznam za ove nove kaj su osjetljivi ko današnja deca, ove stare drlje mogu i na kolomaz.

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,507
Na lijevoj strani getribe, ispod gornje podizne poluge hidraulike, bi trebala biti ručica za odabir 540/1000. Malo je neugledna, pa pogledaj malo bolje.

Ak trkaći motor radi s 1% u benzinu, z 1% ne buš pretjeral. Ak deneš i 0,5%, to je više neg nikaj.
Znam da ima 1000, ali ja tražim rješenje kao zamjenu za 540e koji nema... Pokušavam izračunati da li koji omjer mjenjača paše da imam 540 na manje od 2000 okretaja i da je brzina kretanja oko 3-4kmh. Pa ako i na kombinaciji sa 1000 okretaja to mogu dobiti, bio bih zadovoljan

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,685

Opcija 1000 okretaja kardana mi je prvo pala na pamet jer je na sliki navedena. Samo, bude li imal dovoljno snage kod 1040 okretaja motora kad se kardan na izboru 1000 vrti s cca 540 okretaja? Npr.kod mojeg Goldonija bi snaga motora kod tih okretaja, od nazivnih 49 KS pala na samo 19,6 KS.

Bilo bi dobro znati kod koliko okretaja traktor daje 65 KS. Ako je ta snaga kod 2600 okretaja onda bu 26 KS kod 1040 okretaja, za večinu poslova premalo za malčer od 155 cm. Jedino kad trava nije prevelika i ne pregusta.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,819
Ja sa Dajcom od 70 ks, roto od 150 cm vrtim na nekih 1200 okr kad je kardan na 1000 okr. i ima sasvim dosta snage i u većoj travi. Imam kardan sa kvačilom tako da uvijek on propusti u slučaju preopterećenja.
Rijetko radim sa tom kombinacijom ali kad radim onda je to na ovaj način.

Ne znam koliko je pametno radit sa kardanom preko brzina i roto malčerom, tu treba ić onaj kardan sa frajlauf spojkom, jer čim traktor stane onda se i kardan zaustavi. A i kod samog ubrzanja malčera nema onog laganog ubrzanja. Bojim se da bi tu moglo kroz neko vrijeme doć do ne željenih lomova.

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,507
Kad već pišem imam i još jedan problem što sam danas ustanovio. Alnaser mi slabo vrti po hladnom, aku je napunjen ali kad pali prvi put ujutro, jedva zavrti i kao da ga isprazni za par sekundi... I tako nekoliko puta pa dok upali uz novi grijač. Kad upali, upali na zub ili dva. Probao sam popodne alnasovati kad izvučem onu sajlu za gašenje na pumpi tako da ne može upaliti. I onda alnasuje kako treba, onda vrti motor koliko hoćeš... Da li je to do alnasera ili nešto drugo?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,685
@damirko,

imaš roto malčer ili čekičar?
Ako je čekičar, možda pomogne zamjena remenica pa buš mogel raditi s 1000 na malo većim okretajima motora (veća snaga).

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,507
Čekićar, možda... Neznam da li bi u tom slučaju reduktor mogao podnijeti veće brzine vrtnje.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,712
Da li se iz ovih podataka može vidjeti brzina kardana kad ide preko brzina... da kardan ima 540, a opet i da ide brzinom od otprilike 4 kmh npr...
Piše ti podatak o redukciji kardana u podatcima: za 540 i=3,6, za 1000 i=1,92.
Ako bi štel 540E, prijenosni omjer bi trebal biti oko i=3; tada bi 540 postizal pri 1620 o/min motora.
Gledajući prijenosne omjere u pojedinim brzinama, dolazi se do toga da bi 540E mogel postići tek u 3. H brzini (25,28/8,71 = 2.9), odnosno pri 1570 o/min motora.
Ni pri tome bi brzina gibanja bila 13,8 km/h.
Dakle, niš od toga, jer je
redukcija kardana preko brzina prevelika.

Nikaj ne bu motoru ak se bude vrtil na 1900...2000 o/min, jer ionak količina ubrizganog goriva ovisi o opterećenju motora, a motor bude uvijek i ak dovoljnu rezervu momenta. Jedino bu malo veća buka.

Na vrh