• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Landini

dejan.d

Dobro znana faca
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
1,076
I na drugoj njivi kad oreš temperatura pada ? to je oranje normalno, transport raste oranje normalno ?

domi_

Novi član
Tu od
16 Ožu 2025
Poruka
18
Tako je, čim krenem u oranje temperatura počne padati. Ne padne odmah ali se počne spuštati

Posljednje uređivanje od moderatora:

dejan.d

Dobro znana faca
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
1,076
U transportu ga voziš na max ? Dvije opcije, vodna črpalka ne radi ok kad je na max obrtljaja motora, nekaj blokira protok zraka . To imaš perkins motor? Videl da je nova bila kaput po 20-25 sati.

domi_

Novi član
Tu od
16 Ožu 2025
Poruka
18
Perkins 1104d-44t pumpa je ok jer sam skinuo crijevo od hladnjaka i voda ide van, jedino ako na višim obrtajima propeler počne proklizavati na osovini jer koliko se sijećam kad smo mijenjali pumpi njega ništa ne drži na osovini osim konusa ili tako neka glupost. Može biti da se krivo sjećam ali mislim da je tako nešto bilo

dejan.d

Dobro znana faca
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
1,076
....jedino ako na višim obrtajima propeler počne proklizavati na osovini.... vozi ga na manjim obrtljajima ? Da vidiš . oranje na višjima bi bilo još bolje .

domi_

Novi član
Tu od
16 Ožu 2025
Poruka
18
Budem probao danas sam skinuo hladnjak i ide u natapanje u dimer sutra i detaljno pranje pa da vidim

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
966
domi - jesi li siguran da sat temperature motora radi ispravno? možda da ga provjeriš sa još nekim instrumentom?
hladnjak se može zaštopati i iznutra, ljudi svašta ljevaju u sustav hlađenja, danas ima puno vrsta antifriza a nije ih dobro miješati.... moj recept je mijenjanje antifriza svakih barem 5 godina i onda napravim malo jaču koncentraciju a ako usfali manja količina onda se ljeva voda i polako se razređuje, ako usfali više - onda se mijenja sav antifriz.

domi_

Novi član
Tu od
16 Ožu 2025
Poruka
18
Mjereno laserskim termometrom i ispravbo kaže. Ispran je hladnjak jučer wurthom namijenjenim bas za ispiranje sustava hlađenja, danas ću ga potopiti u dimmer i isprati saće izvana. Antifriz je mijenjan kad je mijenjana i pumpa vode i uvije je petronas paraflu unutra

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,639
@domi_ oprosti što ponovo tipkam. Da, ovo je forum i ima svoje "komunikacijske tračnice". Zagolicao si maštu nekolicini forumaša i forum je oko te problematike malo živnuo.

Imaš traktor, model, za koji čak i Al tvrdi da je odličan, robusan, ali s kojim ljudi zpravo nemaju problema. Postoje doduše evidentirani i takvi pojedinačni problemi "koje si ti sve skupio na hrpu".

Ne vrijeđam te, niti tvoj traktor, ali se pitam da li je taj traktor "u stanju raspadanja". Pa na njemu se pregrijava motor, transmisija, hidraulika, a ti skoro da radi toga imaš pečena jaja "u sedlu".
Sve je tako naopako i to jako.
- Nitko ne zna da li je tvoj hladnjak čist i prolazan, odnosno hladnjaci?
- Nitko ne zna da li tvoja pumpa za vodu funkcionira kako mora ili ne, to se bude saznalo tek dok bude demontirana i otvorena?
- Nitko ne zna da li imaš termostat i u kakvom je stanju ispravnosti, da li je ili nije originalan, otvara, ne otvara, kako, koliko?
- Nitko ne zna zašto tvoj hladnjak za ulje ne ohladi ulje nego ti imaš između nogu pečnicu za jaja, tako pišeš i mjeriš?
- Što generira takvo dramatično pregrijavanje ulja na tvojem traktoru, što je u kvaru, ili dotrajalo? Htio ne htio definitivno ti sam ne možeš nači i dati odgovore na sva ova pitanja. Za potpunu defektažu bude trebalo malo duže, puno više znanja i tko zna kakav rezultat bude.

Ovo naše tipkanje, ekspanziona posuda za vodu, gumica na čepu, tanko crijevo, debelo crijevo to je zabava za forum i one dečke na klupici ispred Konzuma s pivom u ruci. Žao mi je ako ti se ne sviđa, to je moj zaključak.

(Mislim si, da ti je kiler protočan za vodu iznutra i zrak izvana, da je u bloku i kileru voda, da je pumpa ispravna, bez termostata, ekspanzione i čepa motor se ne bi tako grijao. Ali to je samo moj neuki zaključak...)

Ja ti ne bi o ovome dalje tipkao. Oprosti i hvala na pažnji.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,637
Kolega plus ko I alkari - pogodio u sridu... pogotovo ovaj dio ---- "to je zabava za forum i one dečke na klupici ispred Konzuma s pivom u ruci. "

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,207
Nije onaj recept za antifriz kaj je predložen par postova prije baš nešto dobar.
To ja nisam pročital več iskusil.

Voda je najbolji prirodni medij za prijenos topline, glikol ni na pola, a uz to je i kemija. Ima onaj propilen ali...
Glikol smanjuje učinovitost hlađenja.
Glikol je gušči pa je pumpi ili pumpama teže vrtjeti ih.

I zato ga treba dodavati u najmanjem mogučem potrebnom omjeru. 20% do max 50% jer pregusta mješavina diže temperaturu vrenja ali smanjuje vodi prihvat topline i prenos na rebra radijatora.

domi_

Novi član
Tu od
16 Ožu 2025
Poruka
18
@domi_ oprosti što ponovo tipkam. Da, ovo je forum i ima svoje "komunikacijske tračnice". Zagolicao si maštu nekolicini forumaša i forum je oko te problematike malo živnuo.

Imaš traktor, model, za koji čak i Al tvrdi da je odličan, robusan, ali s kojim ljudi zpravo nemaju problema. Postoje doduše evidentirani i takvi pojedinačni problemi "koje si ti sve skupio na hrpu".

Ne vrijeđam te, niti tvoj traktor, ali se pitam da li je taj traktor "u stanju raspadanja". Pa na njemu se pregrijava motor, transmisija, hidraulika, a ti skoro da radi toga imaš pečena jaja "u sedlu".
Sve je tako naopako i to jako.
- Nitko ne zna da li je tvoj hladnjak čist i prolazan, odnosno hladnjaci?
- Nitko ne zna da li tvoja pumpa za vodu funkcionira kako mora ili ne, to se bude saznalo tek dok bude demontirana i otvorena?
- Nitko ne zna da li imaš termostat i u kakvom je stanju ispravnosti, da li je ili nije originalan, otvara, ne otvara, kako, koliko?
- Nitko ne zna zašto tvoj hladnjak za ulje ne ohladi ulje nego ti imaš između nogu pečnicu za jaja, tako pišeš i mjeriš?
- Što generira takvo dramatično pregrijavanje ulja na tvojem traktoru, što je u kvaru, ili dotrajalo? Htio ne htio definitivno ti sam ne možeš nači i dati odgovore na sva ova pitanja. Za potpunu defektažu bude trebalo malo duže, puno više znanja i tko zna kakav rezultat bude.

Ovo naše tipkanje, ekspanziona posuda za vodu, gumica na čepu, tanko crijevo, debelo crijevo to je zabava za forum i one dečke na klupici ispred Konzuma s pivom u ruci. Žao mi je ako ti se ne sviđa, to je moj zaključak.

(Mislim si, da ti je kiler protočan za vodu iznutra i zrak izvana, da je u bloku i kileru voda, da je pumpa ispravna, bez termostata, ekspanzione i čepa motor se ne bi tako grijao. Ali to je samo moj neuki zaključak...)

Ja ti ne bi o ovome dalje tipkao. Oprosti i hvala na pažnji.
U prvom postu koji je sve ovo pokrenuo sam pitao ako netko zna majstora koji je spreman raditi i stati iza svog posla. Svi su rekli probaj ovo probaj ono, ali nitko me nije usmijerio na nekog majstora koji bi to mogao riješiti. Ja sam bio svjestan da sve ovo što su ljudi preporučili 99% neće biti pomaka jer sam sve ja to odradio i prije sezone u 4 mjesecu, ali eto uvijek se nadaš da si nešto zaboravio. Jedino na što nisam obratio pažnju je tlak u sustavu hlađenja i to je bio jedini korak unaprijed iz svega ovoga, ali ni to nije pomoglo.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
4,175
Sam sebi si najbolji i najjeftiniji majstor.
Ja sam to iskusio na vlastitoj koži.
Tak da, vidi se da imaš znanja, alata i volje. I vjerujem da budeš došao do rješenja. Fala bogu traktor radi, tak da možeš usput otkrivati i riješavati probleme. Samo jako 💪💪

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,637
Ak hoćeš majstora koji bi ti to mogao rijesiti i jos usput postanes influenca evo ga:

Prilozi

• Screenshot_20260827_160147_Chrome.jpg
    Screenshot_20260827_160147_Chrome.jpg
    24.9 KB · Pregleda: 5

Najnoviji postovi

Na vrh