• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lazi,lazi,lazi me... cijena mlijeka

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
da nebi sve ovo otišlo u ratno stanje ovo je naj jednostavnije objašnjenje za sve koji ne maju krave2000g KAN-95KN, UREA 125KN,3 PETANJSTICE 180 KN ,7 220KN,sjeme ljulja u trgovini 11kn,litra goriva 3kn,umjetno osjemenjivanje120kn,veterinaarske usluge 40%manje a danas gnojivo otišlo trostruko ,gorivo dvostruko,a cijena mljeka na istom i čak i manja tu je sav problem a to poskupljenje nisu stvorili mljekari ni ostali poljoprivrednici nego vlast bez mozga i znanja o tome kakva nama treba biti poljioprivreda i ratni hrvatski profiteri koji su bili pametni pa su (ŠTEDJELI )preko političkih veza postali vlasnici velikih kompleksa:vragek::vragek:

K

Ketty

Guest
Lako je sada kritizirati. Istina je da su neki pretjerali u zaduživanju, međutim istina je isto i to da je većina bila prisiljena dizati kredite da bi opstala. Sjetimo se uvjeta za dobivanje poticaja u to vrijeme, nije se dobivao poticaj na samo 1 ha ili 1 kravu ili 1 bika. Kad smo mi krenuli s proizvodnjom mlijeka Dukat nije htio s nama razgovarati ako ne krenemo odmah s većom proizvodnjom, dakle nisu htjeli odkupljivati od nas mlijeko ako mislimo ići s kantom od 10 litara itd...
:evil::evil:

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
Samo bi se nadovezal na AJKULIN postav: u 1997 ja sam od Dukata za 1 mj dobil po l mlijeka2.48 KN za 4.31 mm i3.76 b + poticaj. Nemam podatak koliko je točno tad bio.Da ne govorim o cijeni gnojiva itd.A cijena trajnog mlijeka je u trgovinama bila oko 4 kn. A danas je mlijeko u trgovinama oko 6 kn.Tko tu koga magarcom dela?

čiko

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
264
Moja zadnja poruka o ovome

I nemojte kritizirat mljekare da na vama zarađuju (pogledajte im financijska izvješća), one su manji krivac. Važniji su trgovački lanci (pogotovo strani) i uvoznici koje uvoze mliječne proizvode (najviše uvoze za prije spomenute).
Što treba uvozniku da isporuči gotov mliječni proizvod? Kamion za uvoz subvencioniranog mliječnog proizvoda iz države izvoznice (najčešće iz zemlje trgovačkog lanca ili iz BIH ali to je duža priča), skladište, često i ne treba skladiše jer direktno sa carine ide na skladište trgovine, malo radnika. Ukratko troškovi mali.
Što treba mljekari da isporuči gotov mliječni proizvod? Sirovo mlijeko, nekoliko kamiona (za sirovo mlijeko, gotov proizvod, ambalažu...), pogon koji se stalno mora održavat i modernizirat, energija za pogon, razni proizvodi koji su potrebni tijekom proizvodnje mliječnog proizvoda, puno radnika. Ukratko troškovi veliki. Mljekara može smanjiti druge troškove (struja, voda, sredstva za CIP, radnici, transport mogu se smanjiti ali ne mogu se izbaciti) i sad na kraju ostaje sirovo mlijeko na kojem mogu smanjiti troškove.

E sad ako je cijena uvoznog ili domaćeg proizvoda ista (čak veća u korist uvoznog jer marketing učini svoje) tko zarađuje više? Kome se trebate obratiti mljekari ili uvozniku i državi?

Moram reći da nisam poljoprivrednik (imam samo mali vrt) i ne zastupam mljekare (jer ne radim kod njih), ali sam sa fakultetom (još i studiram smjer koji je vezan baš uz mlijeko i vas proizvođače mlijeka) prošao puno terenskih izleta (farmi, pogona prehrambene ind, export/import poduzeća...) a i sam ih posjećujem u slobodno vrijeme jer me to zanima tako da ipak imam bolji pogled od običnih ljudi koji vas kritiziraju, ali vidim svejedno sam veleizdajnik kod vas. Neću više smetati
kap.gif

Posljednje uređivanje:

čiko

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
264
Kako mljekare mogu surađivati da si smanje troškove a vi ne možete?

Nije isto ako naručujete 1 tonu ili 100 tona gnojiva ili hrane ili nešto drugo, rabati su bolji.
Mljekare koje su konkurencija jedna drugoj to rade a vi morate biti sam svoj gazda?!?

Kad možete biti jedinstveni u prosvjedima budite jedinstveni i u ostalome što je važnije nego prosvjed!!! MOJ MALI SAVJET

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
Nema zamjere ČIKO ja isto tvrdim da zarada negdje završava jer razlika između otkupne cijene i prodajne u trgovini je prevelika i loše raspoređena.Proizvodnja primarna i prerada definitivno rade za kak bi mi u Zagorju rekli ČUČEKOVE ŽELUCE.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
mljekare nisu nevinašca. kad sam čuo onog iz dukata neki dan prosvirao sam. pazi ti njega:
"kako može bit otkupna cijena 4.09 kad je to isto mlijeko u trgovini 3.70?" ma nemoj, to isto mlijeko je u trgovini 3.70. kao prvo nema nigdje više tako jeftinog mlijeka pa ni onog najlošijeg. drugo to isto mlijeko u trgovini zapravo košta oko 7 kuna (punomasno). treće 4.09 jest smiješna cijena, ali i 2.3 je jednako smiješna.

3kn je fer cijena, (takva je i u eu) al gamad dok je bila eu jeftinija tražili su usklađvanje sa eu, sad kad je eu skuplja traže usklađivanje sa bih. i sad nek mi netko reće da nisu gamad i oni i todorić i njima slični, a država nesposobna da uredbom na mlijeku jasno naznači jel to mlijeko rađeno iz mlijeka u prahu. datum ubiranja tog sirovog mlijeka i klasu mlijeka po ubiranju

šta misliš zašto je u bih tako jeftino? misliš da oni imaju iznad 80% eu kvalitete kakve mi sad imamo. moš mislit, i sad naše mljekare njihovu drugu klasu prodaju pod prvu i eto ti razlike u cijeni.

i sad im ni to nije dost nego su počeli ukidat sabirna mjesta. pa normalno nije lud da uzima mlijeko od ljudi koji ovdje žive od toga kad ga je lakše uvest. treba hitno uvest neki kodeks fer poslovanja

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Čiko ja volim poimence svakom reći po zasluzi,nisi ti izdajica i ja poštivam tebe i svakog ali evo ti jedan banalan i točan podatak ,istina da mljekara može dobiti veliki rabat na gnojivo i na sjemensku robu ,sredstva za higijenu ali ono najbitnije JE kada bilo tko od koperanata uzima od njih tu istu robu ona je 5-10 %skuplja nego u nekoj drugoj trgovini,kamata je 0,8 mj. pa to ispadne 12% godišnja i još uzimaju za trošak sabiranja pa sad nek netko kaže da mljekara pomaže svojeg koperanta ,sve mljeko iz Mađarije je u rangu 3 i žnj klase ali se uz određeno mučkanje utrpava kao vrhunsko mljeko,razna mešetarenja između mljekara i trgovačkih lanaca bi trebali oni sami srediti jer bi se uskoro moglo desiti da budu morale kupovati mljeko od afričkih deva,idealno bi bilo kada bi veliki farmeri mogli imati postavljene po gradovima mljekomate i da građani imaju standard da kupujo to mljeko po 6 kuna onda bi mljekare vukle i onog starčića sa tri krave da im proda mljeko,tako da nema problema oko mišljenja Čiko ,bitno je da nema svađe gdje je ne mora biti i živjeli vi svi uz čašu domačeg mljeka ,svježi sir i domače kobase:partyman::partyman::prayer::prayer:

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
Kako mljekare mogu surađivati da si smanje troškove a vi ne možete?

Nije isto ako naručujete 1 tonu ili 100 tona gnojiva ili hrane ili nešto drugo, rabati su bolji.
Mljekare koje su konkurencija jedna drugoj to rade a vi morate biti sam svoj gazda?!?

Kad možete biti jedinstveni u prosvjedima budite jedinstveni i u ostalome što je važnije nego prosvjed!!! MOJ MALI SAVJET

E moj čiko čitam ove tvoje postove i ježim se od tvoji izjava i onda si reko da nisi poljoprivrednik i da imaš samo mali vrt koji sigurno ti neobrađuješ nego tvoji roditelji.

Dobro si napisao da su se mljekare udružile kako bi smanjili troškova, a smanjuju troškove tako da nama smanje otkupnu cijenu mljeka a nije ih briga dali mi možemo živjeti od toga, pa čiko litra obične vode košta više od mog mljeka 1 razreda, žalosno je da mi poljoprivrednici crnčimo po cijeli dan a za što. Smiješno je reći koliko ja dobijem za svoj sat rada a naradim se po cijeli dan i svetkom i petkom i liti i zimi.

A što se tiče onog da su neki poljoprivrednici pouzimali nove strojeve pa sada kukaju a vi pametni veliki radnici govorili da to nerade, nisam vidio ni jednu mjekaru , tvornicu da rade s polovnim strojevima.
Baš me zanima kako bi hrvatski poljoprivrednik bio konkurentan evropi s starim strojevima mi bi dakle trebali raditi s onim strojevima što se oni riješavaju i biti njima konkurencija. Evropski farmer s novim strojem neki posa napravi za sat vremena a ja za 5 sati s starim strojem i sad neki vide problem što se počelo u hrvatskoj ulagati u strojeve. Dao bog da svaki farmer vozi novi traktor i pošteno živi od svog rada.
Tebi je problem što u selu ima 10 balirki pa moj čiko svak ide na svoj posa onda kad on može i onda kad mu vreme dozvoli ja kad bi čeko susjede da završe svoj poso neznam kad bi došo na red, to je isto kao kad bi se ti udružio sa svojim susjedom pa kupio auto popola snjim, baš me zanima kako bi se dogovorili kad bi ga koji vozio.

A što se tiče ove cijene od 3 kn može plus ovaj dodatak od 0,5kn i premija

Koko

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
418
Nisam mljekar, a niti neki poljoprivrednik, ali Čiko, vidi se da si student i da pojma o stvarnom životu nemaš. Te utopijske ideje teško da mogu proći i u razvijenijim zemljama, a svejedno ne rješavaju misterij cijene mlijeka i VODE u trgovinama, te repromaterijala kod nas i vani.

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Ona Šolčićeva izjava u poljoprivrednoj u nedjelju koju je uputio "gospodinu" iz CroatiaStočara je ono što se svatko treba zapitati prije nego počne pričati o nečemu o čemu nezna.

Evo izjave: "...jer mi ne možemo proizvesti cijenu mlijeka po 2,30. Gospodin Bobetić,Vi nosite kravatu 40 godina, uđite u štalu primite se posla pa ću Vas pitat dal možete proizvest po dve kune i trideset litru mlijeka?? U ovim uvijetima u kojim ovi seljaci žive..."

To je to. I onda netko kaže ,što seljak hoće dosta mu je i 2,3 il 2,4.
Ma neka mi sastavi netko smjesu za 1litru sa dovoljno NEL-a,PB... za tu cijenu ja ga ljubim u guzicu!!!

I ovo kako tip iz CS sere,govori o cijeni mlijeka u Austriji prije tri mjeseca u emisiji i laže sve nas.
Šolčić mu kaže da je to bilo prije dva mjeseca,ali on i dalje po svome :madmana:

Po neznam koji put pisem: Ovaj put se nemojte dati preveslati kao i svaki dosadašnji put!

Budite ustrajni!
Moju podršku imate i mnogih drugih.
Ako dođe do prosvjeda,otići ću dati potporu.
Eto toliko, živili :cool:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,751
greška je učinjena u tome što naši proizvođači mlijeka nisu uspjeli sebi osigurati tržište, već ovise o volji stranog kapitala sakrivenog pod imenom "naših" mliječnih industrija...
jedno vrijeme je bilo pre dobro, sve je savršeno funkcioniralo, ali kad je sve super, tad je najbolje vrijeme za pripremanje "worst case scenario", iliti rezervnog položaja u vremenima krize...
očito to se nije dogodilo i sad se borite s posljedicama...
osobno sam povrtlar, ali imate i moju potporu ako zatreba, jer boreći se za sebe, ipak mislim da se borite za sve nas koji živimo od zemlje...
sutra se slična stvar može dogoditi sa svinjama, maslinom, pšenicom, možda čak i s mojim povrćem...

čiko

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
264
Nema zamjere ČIKO ja isto tvrdim da zarada negdje završava jer razlika između otkupne cijene i prodajne u trgovini je prevelika i loše raspoređena.
Anđelko je pogodio srž problema. Samo shvatite što tu piše ;)

Čiko ja volim poimence svakom reći po zasluzi,nisi ti izdajica i ja poštivam tebe i svakog,tako da nema problema oko mišljenja Čiko ,bitno je da nema svađe gdje je ne mora biti i živjeli vi svi uz čašu domačeg mljeka ,svježi sir i domače kobase
Ajkula da si mi bliže sad bi došao do tebe da riješimo mlijeko, sir i kobase. Sigurno je za prste polizati :D

E moj čiko čitam ove tvoje postove i ježim se od tvoji izjava i onda si reko da nisi poljoprivrednik i da imaš samo mali vrt koji sigurno ti neobrađuješ nego tvoji roditelji.
Nisam mljekar, a niti neki poljoprivrednik, ali Čiko, vidi se da si student i da pojma o stvarnom životu nemaš..
Očito sam student koji nema pojma o životu i živi na teret roditelja. Pametnom dosta, ja se povlačim :idea:

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
Anđelko je pogodio srž problema. Samo shvatite što tu piše ;)

Ajkula da si mi bliže sad bi došao do tebe da riješimo mlijeko, sir i kobase. Sigurno je za prste polizati :D

Očito sam student koji nema pojma o životu i živi na teret roditelja. Pametnom dosta, ja se povlačim :idea:

hoćeš reć da nitko ovdje nije dorastao tvome intelektu? Odličan pristup za prenošenje znanja imaš.

M

MOCO

Guest
mir djeco!

u cijelom tom mljekarskom sistemu pravde nema, neće je ni bit!

ja se samo pitam odakle sad ti milioni litara (kila) mlijeka viška u našim mljekarama!? ako je proizvođača sve manje, proizvodnja zaranja, a viškovi rastu!? jel to trgovina stala? pa onda su trebali prije odreagirat i smanjit uvoz! a ne gomilat viškove.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
nema viška u stvarnosti ,on je samo spakovana magla iz pouzdanih izvora znam da više ni iz Mađarske Dukat ne može kupiti žnj klasu mljeka sad u istoj količini kao što je kupovao prije 6 mjeseci ,ograničeni su na nekoliko cisterni tjedno ali uz ovakav trend prema malim ali i velikim ,morače neki drugi proizvoditi to mljeko iako več pojedine skupine zagovaraju da mljeko nije zdravo pa najbolje da se ukine ta proizvodnja a svima nama koji imamo krave nek dadu pol mirovine od saborskog zastupnika i ja prvi ne budem više gledo kravi u guzicu a kravu budem imao za kučnog ljubimca:vragek::vragek:

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
nema viška u stvarnosti ,on je samo spakovana magla iz pouzdanih izvora znam da više ni iz Mađarske Dukat ne može kupiti žnj klasu mljeka sad u istoj količini kao što je kupovao prije 6 mjeseci ,ograničeni su na nekoliko cisterni tjedno ali uz ovakav trend prema malim ali i velikim ,morače neki drugi proizvoditi to mljeko iako več pojedine skupine zagovaraju da mljeko nije zdravo pa najbolje da se ukine ta proizvodnja a svima nama koji imamo krave nek dadu pol mirovine od saborskog zastupnika i ja prvi ne budem više gledo kravi u guzicu a kravu budem imao za kučnog ljubimca:vragek::vragek:

Svaka ti dala ja isto potpisujem za tako mizernu penziju:supz:

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
eh kad kažeš da mlijeko nije zdravo... ja sam u zadnjih par mjeseci došao do informacija ili stavova prema kojima jedino mlijeko koje je iole zdravo za piti je sirovo mlijeko, dok je s druge strane fermentirani mliječni proizvod poput jogurta, svježeg sira, a naročito kefira odličan prehrambeni proizvod i to uvijek bolji ako je rađen od sirovog mlijeka. Ugl. ne želim da ispadne da širim dezinformacije, al mlijeka nisam kušao već 3-4 mjeseca, al zato dnevno pijem 1,5 litru kefira (od kefirnih zrnaca) od sirovog kravljeg mlijeka :). U ta 3-4 mjeseca još nisam bi bolestan, a za dalje ćemo vidjet.

S druge strane, našao sam informacije prema kojima je prerađeno mlijeko (kuhano), a posebno industrijski prerađeno pasterizirano i homogenizirano mlijeko upravo vrlo loše za naš organizam te umjesto da nam daje kalcij ono nam ga oduzima (moram se ograditi i reći da ja ne tvrdim da je to tako, ali vjerujem da je to tako)

dakle, ima mljekarstvo budućnosti, ali u vidu fermentiranih proizvoda

ON topic. nek uvezu oni ŽNJ klasu mlijeka, al nek onda jasno navedu na tetrapaku da je to žnj klasa, a na ovom našem da je 1. klasa iako je onda besmisleno da mi moramo pazit na klasu. Gle nama ako 3 meseca za redom imamo drugi razred ukida se isporuka, e pa koji onda hebeni zakon omogućava damlijeko koje od nas neće da uzmu slobodno uvoze izvana. sramota.

neka rade tržišnu cijenu mlijeka, briga me, ali nekao onda jasno razgraniče tržišnu cijenu za 1. razred, posebno za 2. razred, a posebno za mlijeko rađeno iz mlijeka u prahu pa bumo vidli hoće i dalje bit tako niska tržišna cijena

mali gazda

Član
Tu od
12 Sij 2012
Poruka
93
slažem se sa tim da se na tetrapaku naglasi koja je kvaliteta mlijeka i u skladu s klasama neka budu i cijene pa nek onda ŽNJ klasa košta i kunu e pa da vidim građane onda kak ga budu s guštom kupovali i pili a ne da plate tu istu klasu po 7 kn i misle da piju ekstra kvalitetu

Najnoviji postovi

Na vrh