• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lazi,lazi,lazi me... cijena mlijeka

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
ja sam dobio jučer zabranu na 7 dana radi večih somatskih ,problem sam riješio jer su to nalazi od 1mj. ali moram čekati do 13 .2 ali naj vjerojatnije da do kraja godine ja prestajem sa isporukom ,kad sve izračunam od bolje štale,bolje muzne opreme i čuda propisa ja moje stavljam samo za teliće i šlus ove koje su bile problematične one se sad hlade u mesnici ,otišle 3 prije neki dan ,ne dam nikom da me j..e ,jer od lječenja nikakve koristi a ionako najvjerojatnije bude Dukat zatvorio punkt,baš su ovih dana zatvorili u Ravnešu i sad ljudi il nek nose u 5 km dalje ili krave na pazar,Zdenka ima svoj punkt ali ne želi uzimati od njih,kažem vam da ne bude ostalo nas malih ni 30% od sadašnjeg broja a veliki ne budu mogli namiriti sve to mljeko i budete vidjeli da kroz 5 godina budu mljekare tražile tko bude proizvodio za njih:madmana:

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Evo juče sam bio u Plodinama i baš da vidim pošto je mljeko inače ga ne kupujem pa ni neznam koliko košta.
Prijatelj mi radi u skladištu jednog manjeg lokalnog lanca trgovina i vodi nabavu za te trgovine pa sam ga pitao pošto je nabavna cijena mljeka, i onda mi on veli da je maksimalna marža trgovine 15% a na mljeko neide PDV

Što bi značilo da vindija zbregov svoje mljeko od 2,8 mm prodaje za cirka 5,51kn
a dukat to ist za 5,00kn
A kad bi mi slučajno mljekari isporučili mljeko primjera 2,8 mm i 3,00 bjelančevina oni bi to isto mljeko platili 2,035kn ako je prvog razreda a to je razlika od 3- 3,5 kn
Pa da vidimo ko tu više zarađuje na litri mljeka i čiji su troškovi za litru mljeka veći.

Neznam kako vi ali ja ako predam mljeko koje nezadovoljava "Pravilniku o kakvoći sviježeg sirovog mljeka" dobivam kaznu od 0,30 lipa po litri mljeka

Mlijeko mora udovoljavati sljedećim zahtjevima kakvoće:
- da sadrži najmanje 3,2 % mliječne masti;
- da sadrži najmanje 3,0 % bjelančevina;
- da sadrži najmanje 8,5 % suhe tvari bez masti;
- da mu je gustoća od 1,028 do 1,034 g/cm na temperaturi od 200 C;
- da mu je kiselinski stupanj od 6,6 do 6,80 SH, a pH vrijednost od 6,5 do 6,7;
- da mu točka ledišta nije viša od -0,5170 C;
- da mu je rezultat alkoholne probe sa 72 % etilnim alkoholom negativan.

Što bi reko jedan moj kolega s posla " kad me j..... onda me j..... u dupe a ne u glavu

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
248
Što bi reko jedan moj kolega s posla " kad me j..... onda me j..... u dupe a ne u glavu

ma to odavno nema nikakvog smisla,zato sam ja kao što sam bio i najavio ovdje na forumu svoje krave rješio (imo sam 16 komada) i mogu vam reć da sad puno bolje živim i manje se sekiram.
ali nešto se najavljuje poskupljenje mlijeka, pa je moguće da će i vama proizvođačima svanit bolji dani,nadam se.
po meni realno bi cijena trebala bit barem 4-4,5 kn po litri da se može dobro živit od proiz. mlijeka

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
ma to odavno nema nikakvog smisla,zato sam ja kao što sam bio i najavio ovdje na forumu svoje krave rješio (imo sam 16 komada) i mogu vam reć da sad puno bolje živim i manje se sekiram.
ali nešto se najavljuje poskupljenje mlijeka, pa je moguće da će i vama proizvođačima svanit bolji dani,nadam se.
po meni realno bi cijena trebala bit barem 4-4,5 kn po litri da se može dobro živit od proiz. mlijeka

Ma nema veze koja če bit cijena mlijeka,bitno je da se smanje izlazni troškovi..

Cijena;nafte,umjetno gnojivo,smjese za krave,sjemenske robe,i još mnogo toga..

Jer badava i cijena 4kn/l ako se ovi izlazni troškovi za toliko opet povečaju i opet smo na istom..

M

MOCO

Guest

a ti si se rješio krava!?
znam, da smo tu u isto vrijeme počeli o tome razmišljat, al eto ja se bojim jer imam kredita.
Ne fali ti primanje od mlijeka? jer sa 16 znam otprilike koliko si mogao imati, pa to nije mala stavka. Ali opet troškovi to sve pojedu, pa ja nikako da se odlučim jer stalno mislim da nešto nekalkuliram dobro.

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
ma šta da vam kažem ljudi ma lako je prodati to sve i eto gotovoje ali je jako jako teško početi ispočetka i sami znate kako je to.

Isto se dvoumim da prestanem s tim ja imam 10 komada nije nešto ali radi se nešto novaca ipak dođe i sve se nadam da će biti bolje treba se izboriti za sebe i galamiti na sva usta da svi čuju, a ako prodam ovo što imam a što ću onda.

mali gazda

Član
Tu od
12 Sij 2012
Poruka
93
mi smo se godinama mučili i dizali kredite za stoku i ulagali u štalu i strojeve s kojima to sve radimo pri kraju smo sad s kreditima i trenutno u štali imamo 28 krava, 12junica od 12 do 18mj i 8 ženskih teleka i kaj sad dalje da to sve rasprodamo i čeg da se onda primimo raditi a novac treba svaki dan

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
ja sam dobio jučer zabranu na 7 dana radi večih somatskih ,problem sam riješio jer su to nalazi od 1mj. ali moram čekati do 13 .2 ali naj vjerojatnije da do kraja godine ja prestajem sa isporukom ,kad sve izračunam od bolje štale,bolje muzne opreme i čuda propisa ja moje stavljam samo za teliće i šlus ove koje su bile problematične one se sad hlade u mesnici ,otišle 3 prije neki dan ,ne dam nikom da me j..e ,jer od lječenja nikakve koristi a ionako najvjerojatnije bude Dukat zatvorio punkt,baš su ovih dana zatvorili u Ravnešu i sad ljudi il nek nose u 5 km dalje ili krave na pazar,Zdenka ima svoj punkt ali ne želi uzimati od njih,kažem vam da ne bude ostalo nas malih ni 30% od sadašnjeg broja a veliki ne budu mogli namiriti sve to mljeko i budete vidjeli da kroz 5 godina budu mljekare tražile tko bude proizvodio za njih:madmana:

ehh...moj strikan dobi zabranu 15 dana, zbog iste stvari.....
ja pak nemam problema s somatskim, nego vodim borbi s bakterijama u vimenu koje mi povečaju broj mikroorganizama....več druga krave me zajeb... s tim.
Isto tako razmišljam o prekidu isporuke mlijeka mljekari, prodat možda ove dvije loše krave i ostaviti doma samo 3 i nukupovat teliće i nek piju, mislim da se na kraju ipak bolje isplati prodat bika nego stalno imat probleme i strahove s tim mlijekom i kravama...evo ovu junicu kaj se otelila nedavno stalno liječimo, več tjedan dana to traje, koliko bude samo to koštalo.
s bikovima je kud i kamo lakše, ne tele se, ne ostaje im posteljica unutra, nemaju upalu vimena itd...jedini je problem mjesečni prihod dok se ne uhoda posao pa da možeš svako malo imat gotovog bika za van da se ima stalno novaca pri kući.
Nije meni toliki problem ni ta cjena mlijeka, evo za 12. mj sam dobio 2,72 kn/kg mlijeka, zadovoljan sam, znalo ej biti i po 1,20 kn dok je bila loša situacija, nemam puno mlijeka al s tom cjenom ja sam pokrpao sve.
Evo sad sam upao u II. razred i sad bude katastrofično....:(

Slažem se u mišljenju s tobom ajkula u vezi tog mlijeka, kad nas male unište, a i dio ovih velikih koji se ne izvuku iz sranja, pa kad nebude više mlijeka, tražit će se svaka litra i bude dobro plačena, a onda čemo mi njima ubrat paru!!
No opet ostaje problem ovaj politički....uvoz mlijeka i praha....al možda počnu ljudi krepavat od toga pa bude i tome kraj....samo dok narod skuži da se truje...još budu kravice za veliko i največoj gospodi!

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ako ima bakterija u vimenu ima i mastitis(veliki broj somatski stanica)

Eto ja ću ti reći i dokazati da mastitis nema :)
I analiza je pokazala da su somatske male...a muzna oprema je bila dezinficirana dan prije uzimanja uzoraka

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
ŠANANA jesi probao s čim lječiti
možda bi ti bilo dobro poslati mljeko na analizu na veterinarski institut ili ih kontaktirati

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
ŠANANA jesi probao s čim lječiti
možda bi ti bilo dobro poslati mljeko na analizu na veterinarski institut ili ih kontaktirati

situacija ti je bila ovakva.
to je mlada krava i lani u 2. laktaciji mlijeko izvrsne kvalitete i potpuno zdravo sve, evo sad se 3. puta otelila i u ovoj laktaciji ne štima od samog početka, smanjena litraža i evo sad na kraju povečan broj mikroorganizama u mlijeku...

a lani sam imao isti problem s jednom starijom kravom koja je pak sad u ovoj laktaciji pokazala se potpuno ispravna i zdravog vimena...

sve mi je to več postalo malo čudno...sad samo čekam koja bude sljedeča:x

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Šanana nemoj mislit da će itko od stočara ubrat paru,bez obzira koliko krava bilo u našoj državi i koliko mlijeka imali. Sve dok ovisiš o tome da ti netko dođe i kupi tvoje mlijeko,umjesto da sam odrediš kome ćeš ga prodat i po kojoj cijeni, ti si rob mljekarama. Jedini izlaz bi ti bio da imaš svoju mljekaru i svoju trgovinu pa da onda odlučuješ po kojoj cijeni će krajnji kupac kupiti tvoje mlijeko.Ako staviš da ga on kupi po 3 kn/l,i ti si na dobiti a i on,jer kupuju pravo mlijeko za njemu povoljnu cijenu. Tad ćeš bit zadovoljan ti kao proizvođač a on kao potrošač,jer nema troška transporta,reklame,zarade trgovaca i posrednika nego zarada ide tebi i državi kroz porez.
Bio sam ljetos u Dűsseldorfu i tamo seljaci imaju zajedničku lokalnu trgovinu domaćih proizvoda.Radi u dopodnevnoj smjeni i u njoj rade ti seljaci.Tamo se prodaju njihovo mlijeko,meso,povrće,voće,jaja,sve domaće i svježe.Nema posrednika,a promet ide ko lud.E kad bi ti napravio u svom selu tako nešta,onda bi ubirao pare,ovako si običan kmet kao i 99% seljaka u Hr.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Šanana nemoj mislit da će itko od stočara ubrat paru,bez obzira koliko krava bilo u našoj državi i koliko mlijeka imali. Sve dok ovisiš o tome da ti netko dođe i kupi tvoje mlijeko,umjesto da sam odrediš kome ćeš ga prodat i po kojoj cijeni, ti si rob mljekarama. Jedini izlaz bi ti bio da imaš svoju mljekaru i svoju trgovinu pa da onda odlučuješ po kojoj cijeni će krajnji kupac kupiti tvoje mlijeko.Ako staviš da ga on kupi po 3 kn/l,i ti si na dobiti a i on,jer kupuju pravo mlijeko za njemu povoljnu cijenu. Tad ćeš bit zadovoljan ti kao proizvođač a on kao potrošač,jer nema troška transporta,reklame,zarade trgovaca i posrednika nego zarada ide tebi i državi kroz porez.
Bio sam ljetos u Dűsseldorfu i tamo seljaci imaju zajedničku lokalnu trgovinu domaćih proizvoda.Radi u dopodnevnoj smjeni i u njoj rade ti seljaci.Tamo se prodaju njihovo mlijeko,meso,povrće,voće,jaja,sve domaće i svježe.Nema posrednika,a promet ide ko lud.E kad bi ti napravio u svom selu tako nešta,onda bi ubirao pare,ovako si običan kmet kao i 99% seljaka u Hr.

Nažalost, ovo je potpuna istina kaj si napisao...

čiko

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
264
Jedini izlaz bi ti bio da imaš svoju mljekaru i svoju trgovinu pa da onda odlučuješ po kojoj cijeni će krajnji kupac kupiti tvoje mlijeko.Ako staviš da ga on kupi po 3 kn/l,i ti si na dobiti a i on,jer kupuju pravo mlijeko za njemu povoljnu cijenu. Tad ćeš bit zadovoljan ti kao proizvođač a on kao potrošač,jer nema troška transporta,reklame,zarade trgovaca i posrednika nego zarada ide tebi i državi kroz porez.
Kratko i jasno napisano :prayer:

OPG sa 10 krava i mini siranom u kombinaciji sa seoskim turizmom posluje bolje nego mliječna farma sa 50 kom stoke. Rad podjednaki, manje na polju više u sirani ali si bar na toplom i radiš manji fizički rad

Nažalost, ovo je potpuna istina kaj si napisao...
Ti si bar priznao. Sad me zanima reakcija ostalih, mene su kritizirali kada sam samo spomenuo nekakve uštede, smanjenje troškova, spomenuo mljekare i ostale stvari

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ja sam stalno svjestan stanja u nas...a bude vjerojatno još i teže i gore. Pa ti sad radi.
A nemože se prek noći promjenit posao...to je dugotrajan proces, teško izvediv.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Nažalost je da si napisao nažalost...

Nažalost je da se naše selo lako pomiri sa svim nedaćama.Pa mlad si,daj se aktiviraj,pusti šarafanje po traktorima i više pažnje posveti dugoročnim projektima.Kucaj na vrata u HPA,u HPK,trudi se,daj si elana. Shvati ovo kao konstruktivnu kritiku,ok,ne želim ti ništa loše,samo ti hoću reći da je najgore predati se toku stvari i čekat bolje dane.

Koliko znam u podravini kod vas ima puno povrćara,mljekara,uzgajivača ljekovitog bilja.Zašto ne bi poslali neku ženskicu na plac za početak sa vašim proizvodima? Od toga npr kreneš.Tko te u tome može spriječiti? Ako ona tvoje mlijeko proda za 4-5 kuna,a ti dobiješ 3 a ona 2 kune,opet bolje nego u mljekaru dat zar ne?
Mlad si i na tebi i na meni je da mijenjamo stvari,ali s tim da se ne borimo za današnje probleme nego da praćenjem trendova utječemo na budućnost naših proizvodnji,shvaćaš?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,748
možda je problem u glavama proizvođača mlijeka jer sam ne mali broj puta doživio rečenicu : Pa kome da prodam mlijeko na selu?
krivo, svaki selski dućan ima par stotina litara mlijeka na policama, zar zbilja mislite da oni to ne prodaju?
ja sam povrtlar, i kad god imam kaj za prodat ja to gurnem u auto-prikolici doma pod orah uz cestu...
selendra vulgaris, svako može imat isto to povrtalje kaj i ja tri metra od ulaznih vrati svoje kuće...
al ne, ima dana kad doma prodam više nego na placu vu sred karlovca...
što vam to govori? :mrgreen:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Možete vi ovdje svašta pisat,al neče to pomoč..

Največi problem je UVOZ kod nas,jeftinije je mljekari uvest mljeko u prahu jer dobi poluproizvod samo.Naše mljeko ide van za izvoz a mljeko u prahu dolazi kod nas.
Sve dok je takva politika kod nas neče se ništa na dobro promijenit..

Danas je bio prosvjed kod nas,ubiti imali su ratari ali došli su mljekari kao pomoč,drugi tjen se ide u ZG kako je najavljeno...
Dok seljaci sami neče poduzet neke mjer nebude se ništa promijenilo..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Nažalost je da si napisao nažalost...

Nažalost je da se naše selo lako pomiri sa svim nedaćama.Pa mlad si,daj se aktiviraj,pusti šarafanje po traktorima i više pažnje posveti dugoročnim projektima.Kucaj na vrata u HPA,u HPK,trudi se,daj si elana. Shvati ovo kao konstruktivnu kritiku,ok,ne želim ti ništa loše,samo ti hoću reći da je najgore predati se toku stvari i čekat bolje dane.

Koliko znam u podravini kod vas ima puno povrćara,mljekara,uzgajivača ljekovitog bilja.Zašto ne bi poslali neku ženskicu na plac za početak sa vašim proizvodima? Od toga npr kreneš.Tko te u tome može spriječiti? Ako ona tvoje mlijeko proda za 4-5 kuna,a ti dobiješ 3 a ona 2 kune,opet bolje nego u mljekaru dat zar ne?
Mlad si i na tebi i na meni je da mijenjamo stvari,ali s tim da se ne borimo za današnje probleme nego da praćenjem trendova utječemo na budućnost naših proizvodnji,shvaćaš?

Shvačam ja tebe u potpunosti, bez brige.
Istina je da bi trebali nešto poduzet, imam ja tu svoju ekipu za akciju, samo nam još malo vremena treba da se sve ustabili pa budemo nešto pokrenuli...

P.S.
Stigla danas analiza iz križevaca, opet sve nesukladno :)
mliječna mast skoro 5,89%, bjelančeine 3,83, suha tvar 9,60
Prosjek mm 4,30 bj 3,55 stb 9,24........ali razred II., no s obzirom na prošli mjesec moglo bi biti plačeno oko 2,02 kn/kg, i tak da opet gubim.

Najnoviji postovi

Na vrh