simentalac
Novi član
- Tu od
- 9 Velj 2012
- Poruka
- 18
Kakvo je stanje sa projektom "Školsko mlijeko"?
Možete vi ovdje svašta pisat,al neče to pomoč..
Največi problem je UVOZ kod nas,jeftinije je mljekari uvest mljeko u prahu jer dobi poluproizvod samo.Naše mljeko ide van za izvoz a mljeko u prahu dolazi kod nas.
Sve dok je takva politika kod nas neče se ništa na dobro promijenit..
Danas je bio prosvjed kod nas,ubiti imali su ratari ali došli su mljekari kao pomoč,drugi tjen se ide u ZG kako je najavljeno...
Dok seljaci sami neče poduzet neke mjer nebude se ništa promijenilo..
Meni je u planu upravo ovo gore napisano,i smatram ako želimo opstati da je ovakav sistem jedini ispravan.Šanana nemoj mislit da će itko od stočara ubrat paru,bez obzira koliko krava bilo u našoj državi i koliko mlijeka imali. Sve dok ovisiš o tome da ti netko dođe i kupi tvoje mlijeko,umjesto da sam odrediš kome ćeš ga prodat i po kojoj cijeni, ti si rob mljekarama. Jedini izlaz bi ti bio da imaš svoju mljekaru i svoju trgovinu pa da onda odlučuješ po kojoj cijeni će krajnji kupac kupiti tvoje mlijeko.Ako staviš da ga on kupi po 3 kn/l,i ti si na dobiti a i on,jer kupuju pravo mlijeko za njemu povoljnu cijenu. Tad ćeš bit zadovoljan ti kao proizvođač a on kao potrošač,jer nema troška transporta,reklame,zarade trgovaca i posrednika nego zarada ide tebi i državi kroz porez.
Bio sam ljetos u Dűsseldorfu i tamo seljaci imaju zajedničku lokalnu trgovinu domaćih proizvoda.Radi u dopodnevnoj smjeni i u njoj rade ti seljaci.Tamo se prodaju njihovo mlijeko,meso,povrće,voće,jaja,sve domaće i svježe.Nema posrednika,a promet ide ko lud.E kad bi ti napravio u svom selu tako nešta,onda bi ubirao pare,ovako si običan kmet kao i 99% seljaka u Hr.
pisali mi ili netko djelovao,nema sreče dok god se u glavama nekih na vlasti i onih koji pišu zakone ne promjeni nešto drastično,bilo tko od nas da ima kapital i volju sve pada u vodu kad dođeš pred administraciju i propise ,da bi kod nas imao nekakvu legalnu prodaju na kučnom pragu moraš ispuniti brdo propisa,biti u tijeku svakojakih zakona i još 100 drugih smicalica,vidjelo se na jednom primjeru prije nekog vremena kad je bila ona emisija Gorana Milića ,putujemo Evropom pa kad su uspoređivali onog našeg poljoprivrednika koji po našem zakonu mora imati 5 prostorija a ovaj stranac 2,pa ispada da smo veči vjernici od pape,sad gotovo svakom GRAĐANINU smrdi selo a 70% ih vuče te korijene,dalo bi se tisuče zašto i zato ali dok god nitko od sadašnjih i budučih vlasti ne shvati da poljoprivreda nije samo smrdljivi seljak nego da je hrana život i da svatko mora jesti nema sreče,jer postavlja se pitanje dali samo bogati si mogu priuštiti idilu a ostali samo mizeriju i bijedu, tako da ima hrpa dobrih primjera na kojem bi čovjek mogao povečati svoju efikasnost ali ga ubija borba sa Hrvatskim vjetrenjačama koje vrte samo u jednom smjeru:vragek::vragek:
Ajkula bez uvrijede,ali točka kao interpunkcijski znak je apsolutno besplatan,pa daj brate zalijepi koju u svom postu.Ovo izgleda jako nepregledno.
Ako ćeš iskreno,da bi se bavio profesionalno poljoprivredom,znači kao osnovnom djelatnošću,već moraš znat zakonske propise koji te sljeduju.Ako već spominješ propise.I nije u redu vadit se samo na administraciju,koja je priznam spora i upitne kvalitete.Ja volim biti u toku sa zakonima koji me s tiču i kad mi dođe netko iz administracije na imanje,gleda kako bi prije otišao,jer kad mi krene solit pamet ja krenem sa kontrapitanjima,a pošto oni uglavnom ne znaju propise koje navodno provode,ne zna što bi mi odgovorio.
Dapače,svi zakoni i pravilnici su ti dostupni na stranicama mps.hr.
Evo ja ću ti dat jedan podatak koji kaže da je prosjek starosti poljop. u Hr preko 50 god,a od poljoprivrednika oko 1% ima jače od osnovnoškolskog obrazovanja.Tu je veliki problem,jer su ljudi previše pod utjecajem medija,slabo poznaju svoja prava i što je još veći problem,ogroman nedostatak intelekta koji bi vodio selo i seljake. Nekad su braća Radić organizirali zimske škole da nauče seljake čitat i pisat,a danas je što veći interes da seljaci ostanu kmetovi bez pravih informacija.
Znate li npr da od one cijene mlijeka na polici 60% ima trgovac i prerađivač,20% farmacija,a ostatak od 20% seljak. Kad bi prodavao taj proizvod na svom imanju,zarada bi mu bila 80%.
Bilo bi dobro da se otvori tema u kojoj bi se sakupljale informacije za osnivanje malih mljekara,sirana i ostalog.E to, to!!!!
Ja sam npr. prodavo mlijeko doma susjedima na kontu....po litru, dvije, tri pet kak je komu trebalo, fino po 4 kn/l i sve je bilo super.
Da bi jednog dana skoro najebusio zbog toga zato što ILEGALNO rasprodajem NEOBRAĐENO svježe mlijeko, e pa ti brajo moj onda nešto radi, pa jel mi treba da platim kaznu za to???
Eto tak da smo i to prekinuli.
A kad je stari išo pitat u nadležne službe što bi sve trebalo da se može vlastito mlijeko prodavat na kučnom pragu, da to bude sve po PS-u, toliko nam je toga nadrobljeno, toliko zakona i propisa i jako, jako puno novaca je trebalo potrošit za tu papirologiju...a nitko se nije otrovao od našeg mlijeka, 80% djece iz sela se odhranilo na njemu i svi su zdravi i debeljuškasti mališani, znači da je higijena bila uredu, al eto, tu država nema koristi pa neda!:x
Kome bi zarada bila 80%? Proizvodu, trgovcu, seljaku
E to, to!!!!
Ja sam npr. prodavo mlijeko doma susjedima na kontu....po litru, dvije, tri pet kak je komu trebalo, fino po 4 kn/l i sve je bilo super.
Da bi jednog dana skoro najebusio zbog toga zato što ILEGALNO rasprodajem NEOBRAĐENO svježe mlijeko, e pa ti brajo moj onda nešto radi, pa jel mi treba da platim kaznu za to???
Eto tak da smo i to prekinuli.
A kad je stari išo pitat u nadležne službe što bi sve trebalo da se može vlastito mlijeko prodavat na kučnom pragu, da to bude sve po PS-u, toliko nam je toga nadrobljeno, toliko zakona i propisa i jako, jako puno novaca je trebalo potrošit za tu papirologiju...a nitko se nije otrovao od našeg mlijeka, 80% djece iz sela se odhranilo na njemu i svi su zdravi i debeljuškasti mališani, znači da je higijena bila uredu, al eto, tu država nema koristi pa neda!:x
jedino što je interesantno u cijeloj priči je da je upravo sirovo neobrađeno mlijeko jedino dobro za konzumaciju (po nekim izvorima). a ček, jel te netko prijavio i kako su uopće mogli dokazat da ga rasprodaješ? kaj mogu dokazat. rečeš da ga nose badave il da hrane janjce s njim doma
Upravo tako, nekome je to izgleda smetalo i prijavio je...možda i znam tko, al nije bitno...
Kak veli kolega ajkula, netko uvijek pazi na tebe
vjeruj mi nebudeš se nikad više poželil vratit se na staro...ja tak delam već 4-5 godina i ne pada mi na pamet više nosit u mljekaru iako mi sabirno mjesto i nije tak daleko...:butthead::mrgreen:evo i nas razveselilo današnje dopodne. KIM nam ukida sabirno mjesto, i to pazi idiota. Umjesto da nam kažu mjesec dana unaprijed da se stignemo snać, oni nam kažu u sljedeći utorak uzimaju laktofriz. pas mater socijalno neosjetljivu. srećom nas dvoje je na laktofrizu od 300l, svatko po 4 krave pa ćemo se snać nekako. držat telce + prodaja po selu (išlo je po 5kn do sada, al razmišljam da spustimo na 4 sada).
Moram priznat da sam u neku ruku jedva dočekao da skinem mljekarsku industriju s grbače tako da mi ova situacija ima i plus i minus
vjeruj mi nebudeš se nikad više poželil vratit se na staro...ja tak delam već 4-5 godina i ne pada mi na pamet više nosit u mljekaru iako mi sabirno mjesto i nije tak daleko...:butthead::mrgreen:
Jelda da se na kraju više isplati, a manje potroši na liječenje krava??
I moj je plan takav.:mrgreen: