• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lazi,lazi,lazi me... cijena mlijeka

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
Dane..koliko te kosta vanredni uzorak?..men terenka rekla da nema vise toga..da neda mljekara.
Nisam ga već duže radio ali mislim da je bio nekih 25 kn. Možda svaka mljekara ima neka svoja pravila nazovi u Križevce pa pitaj njih dali imaš pravo ili ne na izvanredni uzorak oni će ti znati najbolje odgovoriti.
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
A dane svašta je danas moguće,ja svejedno budem otkanto ovo malo proizvodnje ,jer za veliku proizvodnju treba opet ići u neka ulaganja a mene to ne zanima,jer ovo sa mlijekom je postalo prestrašno,samo se traži povećanje proizvodnje da bi pojedinac bio rentabilan,tu logiku ja ne pušim i nemam si plan zagorčati život,samo da riješim ovu ovrhu za traktor,by,by Dukat,a kada smo kod nemogućih stvari,kako objasniti ovu cijenu,moje mlijeko u 2 klasi plačeno 23 lipe više nego od susjeda koji je imao 1 klasu
 

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
Ma u potpunosti se slažem s tobom, ja sam počeo s proizvodnjom prije 5 godina i ušao u kredit i brdo love utukao u to i sad se pitam jel to meni trebalo ali isto tako razmišljam ako se to ovako nastavi nema svrhe nikakve to dalje raditi isto ću odustati.
A što se tiče ovoga da je tvoje mljeko u drugom razredu plaćeno više nego susjedovo u prvom vjerovatno je stvar u tome da tvoje mljeko ima bolju masnoću i proteine nego susjedovo. meni moja mljekar udari kaznu od 10,20 lipa ako mi mlječna mast bude ispod 3,2 ili proteini ispod 3
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

ErnestC

Novi član
Tu od
8 Pro 2014
Poruka
6
Moje je mlijeko bilo prva klasa, i onda u jednom mjesecu napravljena samo jedna analiza uzorka koji je bio loš tako da pobio solidne rezultate iz proslih mjeseci. Da je napravljena analiza dva uzorka kao svih proslih mjeseci mozda bih bio u prvoj klasi. Jel i kod vas napravljena analiza samo jednog uzorka?
 

zvončica

Član
Tu od
26 Ruj 2012
Poruka
156
Dane..koliko te kosta vanredni uzorak?..men terenka rekla da nema vise toga..da neda mljekara.

Mislim da ima još uvijek, ali su im ograničili broj, što bi značilo da moraš biti dobar sa terencem da upadneš u dozvoljen limit. :) Cijena je bila 160 kn po uzorku.
 

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
Ma terenka je..morat cu sa njom u 4oka,haha..Vauu..koja je to nelogicnost,a men uzela 100kn..za uzorak..:icon_eek::icon_eek:
 

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,416
Ja sam isto platio 100kn dodatni uzorak ono kada su me stavili u drugi razred tako da sam odmah sljedeći mjesec išao u prvi razred. Meni se m.o. kreću od 2000 pa do nekih 15000 i to kada sam išao u drugi razred najednom 5000000, a znam da je nemoguće da je tako!
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,141
Pa mi u dukatu ni ne mozemo imati tak visoke m.m. i proteine pa da je kak dobro mlijeko tj da se na trepavice postavimo..
Obicno dva puta uzimaju probu u mjesecu i jednom mi je bilo 4.6 m.m, a drugi puta 4.5 i oni mi od ta dva nalaza stave prosjek 4.3. Pa kako to moze biti..
Sad zadnje je placeno 2,29 kn, ne sjecam se koje su vrijednosti bile..
A premiji vise od nikuda.. Nekad smo s premijom poplatili sve rezije i troskove za taj mjesec, a ovo je ostajalo sastrane, a sad su sve ukinuli..

Evo dosao danas nalaz za 11. mjesec i opet se ponavlja ista prica sa m.m. i bjelancevinama.. Bas to o cemu sam u ovom svom prethodnom postu govorio..
Ova dva ispitivanja 4,69 i 4,63 m.m. a prosjek 4,3 al su logicni u pm..
 
Posljednje uređivanje:

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Pa logično je za mljekaru,oni se drže utvrđenog kriterija i sve ono iznad 4,3 masti je poklonjeno njima,još sam davnih godina rekao,dok nije bilo slkm-a,rijetko je tko imao masnoću 4,uglavnom sve se svodi nama što manje a njima nikad dosta
 

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Ivane maksimum za obracun MM je 4.3,ti i da imas. 6 opet je isto maksimum. 4.3. ...
A zasto je to tako probaj pogodit...ne sigurno da ide meni i tebi i svima ostalim u korist....
Al opet bolje je da ti je masnoca previsoka nego preniska,puno je lakse smanjit masnocu nego ju podic :icon_idea:
Trebas malo poradit na ishrani il to rjesit na jednostavniji nacin....
Na ovu tvoju masnocu do 10%:(giggle):bunarske domace i to je to:icon_pidu: s bandom nemozes drukcije,a od postenja se nezivi:icon_hang:
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,141
Ma sad je dobra masnoca i to kad jedu suho, tj sijeno..
A dok su jele frisku travu svaki dan bila je slabija masnoca, ali je zato bilo vise mlijeka..
Sad kak je padala kisa nije se islo po travu i drasticno su smanjile mlijeko, a sijeno im se bas ne jede kad je ove godine kvaliteta sijena 0 bodova..
 

jesse

Član
Tu od
15 Lip 2014
Poruka
157
Pa logično je za mljekaru,oni se drže utvrđenog kriterija i sve ono iznad 4,3 masti je poklonjeno njima,još sam davnih godina rekao,dok nije bilo slkm-a,rijetko je tko imao masnoću 4,uglavnom sve se svodi nama što manje a njima nikad dosta

Ne treba tako gledati,ako se vodimo idejom da je sve preko 4,3 poklonjeno i idemo smanjivati kravama obrok ili uskraćivati bilo koji dio obroka sa ciljem da mljekari poklonimo što manje tek ćemo onda biti u problemima.Ne možeš nikako postići da ti krave imaju kvalitetu baš onako kako treba biti i kako ti hoćeš,uvijek će biti ili više ili manje.A bolje je da bude više,nek si nose taj višak ionako ne možemo ništa napraviti po tome pitanju.Jedino što se može napraviti je da paziš na somatske,mikroorganizme i inhibitore i da ti mlijeko bude 1 razred,i napravio si sve što se može napraviti da bude dobra cijena.Ako idemo smanjivati koncentrirani dio obroka da nebi slučajno mljekara dobila previše masti i proteina na poklon nećemo postići ništa jer će krave smanjiti količinu mlijeka i na taj način ne dobivaš ništa,ja imam dnevno od 1100 do 1300 litara mlijeka i prije nekih mjesec dana došao neki majmun iz savjetodavne susjedu malo pomoći oko krava jer mu sve nešto ne ide.I riješi on kod njega pa vidi kod mene dvije dugačke štale i dođe sa susjedom vidjeti šta ja to imam,i tako razgovaramo i razgledavamo dobrih dva sata i sjeti se on da mu ja pokažem izvještaj kontrole mliječnosti.I vidi on da su malo parametri visoki pa mi preporuči da smanjim super i soju ali da to neće utjecati na količinu mlijeka nego samo na masnoću i proteine,i da ću dnevno uštedjeti 70 kila supera i soje.I smanjim ja idući dan za toliko koliko je rekao u nadi da ću nešto uštedjeti,ali idući dan poslije mužnje u laktofrizu fali 200 litara mlijeka,tako i drugi dan.Pa mislim si mamicu ti tvoju pa taj će ljude otjerati u propast sa svojim savjetima,uglavnom ušparao sam 220 kuna koncentrata a izgubio 200 litara mlijeka.Jel tu ima neke računice?
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Nema racunice slusati te "genijalce" radis po svom kako ti pase i kako ti se isplati,bolje je vise uloziti jer je i veci dobitak ali je to tesko objasniti ljudima,neznam zasto ali je.Samo ih muce troskovi,tko ce to platiti i sl.A ne razmisljaju da ako vise ulozis vise i dobijes.Vi i mi koji smo tako radili jos radimo,a ovi štedise propadaju.Ti usparas 5 kn a izgubis 25kn a niko tak ne razmislja.Ako imas veliku kolicinu i visoku proizvodnost onda konkuriras i napredujes a ako radis sa pola gasa,stojis na mjestu,a stajanje na mjestu vodi u propast.
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Vi veliki farmeri a i mi mali ,što mislite gdje ovi naši budu stavili cijenu mlijeka s obzirom da se vani počelo opasno obračunavati sa skidanjem cijene mlijeka,strancima su skladišta puna mlijeka u prahu,sireva sa isteklim rokom trajanja koje strani a i pojedini domaći trgovački lanci uvoze po 1 euro za kg jer bi ih uništavanje tog sira u vani koštalo puno više,a naša sirotinja neka kupuje sir na akcijama ovih dana
 

jesse

Član
Tu od
15 Lip 2014
Poruka
157
to se vani događalo dugo prije nego što je Hrvatska kao država uopće postojala,nije to ništa novo.Ali to ne znači da će to sve doći k nama jer ipak nismo jedina država na svijetu.I kod nas postoje propisi o zdravstvenoj ispravnosti hrane pa ne mogu samo tako uvesti i prodati nešto čemu je istekao rok pa ne valja za Švabe ili Francuze.Ako hrana ne udovoljava propisima ne može se uvesti,ali zato postoje mnoge države kojima su kriteriji puno niži od naših pa će većina toga završiti tamo.Govorim o Africi i Aziji,ali i neke europske zemlje spadaju u to.Treba raditi do onog dana do kojeg je isplativo,a ne prekidati proizvodnju jer u europi imaju malo viška pa se bojimo da će nam srušiti cijenu.Do sada su u poljoprivredi propali ili propadaju samo oni NESPOSOBNI koji i dalje za svoju situaciju krive državu i sve oko sebe,ne kažem da nije teško ali ako znaš što radiš od poljoprivrede možeš živjeti kao car.
 

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
969
to se vani događalo dugo prije nego što je Hrvatska kao država uopće postojala,nije to ništa novo.Ali to ne znači da će to sve doći k nama jer ipak nismo jedina država na svijetu.I kod nas postoje propisi o zdravstvenoj ispravnosti hrane pa ne mogu samo tako uvesti i prodati nešto čemu je istekao rok pa ne valja za Švabe ili Francuze.Ako hrana ne udovoljava propisima ne može se uvesti,ali zato postoje mnoge države kojima su kriteriji puno niži od naših pa će većina toga završiti tamo.Govorim o Africi i Aziji,ali i neke europske zemlje spadaju u to.Treba raditi do onog dana do kojeg je isplativo,a ne prekidati proizvodnju jer u europi imaju malo viška pa se bojimo da će nam srušiti cijenu.Do sada su u poljoprivredi propali ili propadaju samo oni NESPOSOBNI koji i dalje za svoju situaciju krive državu i sve oko sebe,ne kažem da nije teško ali ako znaš što radiš od poljoprivrede možeš živjeti kao car.

...kolega meni se čini da mi ne živimo u istoj državi...:icon_scratch:
 

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Pa kako nebi živio ko car kad sa 30kom. muznih grla dnevno proizvede 1200 l mlijeka sa mliječnom masti 4.6 i proteinima 3.8 :confused::(giggle):
 

Najnoviji postovi

Na vrh