• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

leukoza

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373
Anka neću te izbacivat još jednom ti kažem,ali nemoj me provocirati molim lijepo.Nikome nije zabranjeno guglati niti lijepiti linkove na forum,ali lijepiti 5-6 linkova u svakom postu i pisati ogromnim crvenim slovima je ipak previše i kao moderator moram to sprječiti.I evo opet 2 posta uzastopno,imaš tipku EDIT u lijevom kutu napisanog posta i samo nadodaj ako već nitko nije iza tebe pisao.
Da,enzootska leukoza,jer se pojavljuje na određenom području i virus je specifičan na tom području.

anđelko:leukoza je virusna bolest i kao takva se može lako prenosit,a najbolje to ide kontaktom,putem nečistog pribora(osjemenjivanje,vađenje krvi,aplikacija lijekova) koji su u kontaktu sa tjelesnim tekućinama goveda.Iako se navodi u literaturi i moguć prijenos putem komaraca,to je već diskutabilno.Trebalo bi istražiti kako je to točno proširen virus leukoze,po meni jedini mogući način bi bio uvozom junica,jer mi 'toga prije nismo imali'.

Sorry sto upadam u raspravu..no mislim da ,receno zargonski,se bodes sa krivom osobom.Nije Anka kriva za ovu situaciju.Cinjenica je da u hr lijecnicka i veterinarska struka pogoduje odredenim lobijima..malo prouciti poslovanje,bilancu jednih i drugih i vidjeti ces malo dalje od toga sto ti zelis nama reci...a to je da je to humano zanimanje.Prvi cu stati iza toga humanog zanimanja,ali iza lobija ne.Dakle postoje zakoni koji lijecnicima i veterinarima oduzimaju prava kada zele izraziti humanost.Samim time sve ostaje na tebi.Trudi se dalje koliko mozes u svojoj okolici,prenesi rezultate na forum i zasluziti ces postovanje.Pokusaj prihvatiti da kada ljudi pisu o negativnim iskustvima sa veterinarima onda su to zaista i iskustva.
Ako si moderator onda bi trebao imati razumijavanja i za Anku...i to sto je napisala za svojeg brata i da je mozda forum mjesto gdje trazeci rjesenje zeli iskazati svu gorcinu,a mozda ne zna od kuda krenuti.Uzmi u obzir i da je zena i emocije izrazava vise nego ja i ti.. :-D

Ako si veterinar i znas problematiku,onda pisi o problemu,a ne o veterini-je li kriva ili ne..odnosno o uzroku,a ne posljedici.Mene,recimo zanima,kako usvojiti tvoj prijedlog rjesenja da se eutanazijom ukloni ova bolest,ali ne mozes garantirati da ce se krave uvoziti iz zemalja ciji zakoni ne propisuju eliminaciju krava koje imaju leukozu??
Sto se tice postova nisam vidio "red light"-znas da zene vole crveno :-D..no referirati cu se na nesto sto si napisao...gdje u pravilniku pise da se ne smije staviti 5-6 linkova??

Tvoja usporedba sa menaderima i sl.ima smisla...mislimo isto..ali cinjenica je da si ti usluzne djelatnosti,a vecina ovih forumasa proizvodne.
Vec si spomenuo da treba tocno istraziti kako je tocno prosiren virus.Da li su krave koje su uvozene testirane na leukozu?Kada je donesen zakon koji je sada u provedbi eliminacije krava?Zasto se vlasnicima zarazenih krava ne daje na uvid dokaz da je krava bolesna?
Ima puno toga da se ova tema povede u ispravnom pravcu i pomogne onima koji nisu jos uvijek informirani,pa onda htv ismijava u plodovima zemlje ljude kojima su odveli krave.To je ono sto boli sve ljude iako ne zive iskljucivo od poljoprivrede.
Sto se tice drva..i ja sam umoran kada dodem iz sume :-D

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Mene,recimo zanima,kako usvojiti tvoj prijedlog rjesenja da se eutanazijom ukloni ova bolest,ali ne mozes garantirati da ce se krave uvoziti iz zemalja ciji zakoni ne propisuju eliminaciju krava koje imaju leukozu??

Pa ako suzbijanje leukoze ima za cilj zaštiti domaću proizvodnju,onda je klanje tih grla opravdano,ali sve dok bi seljaci dobili jednako kvalitetne i proizvodne krave koje su 'čiste' od leukoze.Ovaj način je totalno neispravan i nigdje nisam rekao da se slažem da sve te krave treba potamaniti jer je to jako dobra stvar.Osim toga,mišljenja sam da je netko u pregovorrima od naših vrlih stručnjaka podvio rep i prihvatio ovu mjeru zdravo za gotovo.To je izdajnički postupak i amen.Ako i jedna članica u EU ne mora provoditi ove mjere onda ih nismo dužni provesti ni mi.Kod nas je enzootska leukoza od 1991,dakle od početaka ove države,na popisu zaraznih bolesti koje se suzbijaju,ali dosad nismo morali klat krave.Sad ćemo odjednom izvozit mlijeko i govedinu?????Kome to?Šta je sa onim mlijekom iz Vrioca što ga uvozimo cisternama a siromasi ga kupuju jer je 3,50 kn/litra,koje je njegovo porijeklo?Sumnjam da u BiH ima toliko mlječnih krava pa da mogu prodavat mlijeko po 3,5 kn u tetrapaku.

Da li su krave koje su uvozene testirane na leukozu?
Vjerojatno jesu,jer opet kažem da pravilnik o suzbijanju enzootske leukoze postoji još od 1991.

Kada je donesen zakon koji je sada u provedbi eliminacije krava?
http://zakon.poslovna.hr/public/pravilnik-o-mjerama-za-suzbijanje-i-iskorjenjivanje-enzootske-leukoze-goveda/386999/zakoni.aspx

Znači još 2006.Zašto se nije provodio,treba pitati nadležna tijela.

Zasto se vlasnicima zarazenih krava ne daje na uvid dokaz da je krava bolesna?
Možda jer nisu tražili.Ako im netko ne želi dati nalaze,onda krši zakon.

Mislim da sam odgovorio na bitna pitanja.Ni u jednom trenu nisam rekao da ova mjera nosi nešto dobro,samo sam režao na one koji smatraju da veterinari namjerno šire virus i prikazuju krave zaraženima jer im je netko stavio par tisuća eura u džep da tako rade.A nisam ni rekao da veterinari ne šire zaraze svojim nemarom nego sam na puno mjesta osudio takve kolege.Lobijima ne pogoduju lokalni veterinari nego uprava za veterinarstvo ako tako hoćete.A u upravama uglavnom rade podobni,pa tako i u upravi naše države.

Ljudi ja vam želim samo dobro,a vi me pljujete..

M

MOCO

Guest
http://www.agroklub.com/stocarstvo/europu-plasi-novi-virus-schmallenberg/6193/

""Novi virus koji se od jeseni širi među govedima, ovcama i kozama na farmama u više europskih država, a prouzročuje deformacije fetusa i smrt ploda, uznemirio je europske stručnjake. Smatraju da virus predstavlja veliku opasnost za zdravlje životinja u Europi, a ne isključuju ni mogućnost prenošenja zaraze na ljude. Uzgajivači u Hrvatskoj, kažu hrvatski stručnjaci, zasad mogu biti mirni, jer su šanse da zaraza stigne do Hrvatske minimalne, kao i mogućnost da virus prijeđe na čovjeka.""

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Prije nekih 3-4 tjedna vađena krv kravama,junicama i danas obavješten telefonskim putem od strane vet. inspektora da sutra dođem na razgovor jer su dvije zaražene(imaju leukozu)...
Ništa konkretno mi više nije rečeno,sutra "točno u podne" na razgovor ....
U selu je kod nas četvorice ustanovljeno,krave idu na ispašu sve zajedno pa je vjerovatno zaraza prenešena,jer kod onih koje neidu nije ustanovljeno....
Očigledno da smo i mi preostali manji proizvođači došli na red za otpis,preživili sušu,aflatoksine,neisplatu poticaja pa se mora nać nešto kako nas dodatno pogurat prema ponoru,na čijem rubu već stojimo...

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Danas mi odvezene dvije krave na klanje(leukoza)
Jedna stara 9god. stelna 3mj. ,druga stara 7god. i stelna 7 mj...
Ukupno iz sela odvezeno 10kom... tuzno, zalosno i jadno je to bilo za gledat,kad ti neko odvozi nesto tvoje,za sta si se borio,othranjivao,ulagao. .... zbog nekih izmisljenih bolesti i razloga.

tomo001

Član
Tu od
11 Pro 2012
Poruka
447
Stvarno tužno i žalosno, pogtovo tako visoko bređe odvest na klanje. Da li barem država namiruje štetu? Kod mene su bili prije više mjesec dana i hvala Bogu nisu se nikaj javili.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Krv se vadi svake godine i vrse analize...
Drzava namiruje stetu, samo niko nezna kad,kako i koliko... Pretpostavljam da ce polovicno namirit stetu,vrijednost krave,a na onu indirektnu stetu nesmijem ni pomisljat(koliko bi ta krava dala za to razdoblje dok nedobijem odstetu).
Opcenito u cijeloj prici je puno nelogicnosti:veterinari koji uzimaju uzorak a nemjenjaju igle...Nemogucnost naknadne kontrole i uzimanja uzorka...na koji nacin se procjenjuje vrijednost....

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Za ovo sa nemjenjanjem igle postoji sud. To je ludost nad ludostima, pogotovo kad se vadi krv za kontrolu zaraznih bolesti. Samo spomeni tom svom vet da ćeš to prijavit inspektoru... A i mogao bi i ovo prijavit. Žao mi je da moram protiv kolega pisati, ali kad je tako....

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Veterinarski inspektor je upoznat s tim, jer smo se svi skupno pobunili protiv takvog nacina rada,al on je bivsi djelatnik te vet. stanice pa im se vjerovatmo nece zamijerat....
takodjer tvrdi da se i nije mijenjala igla bolest se nije mogla prenest odmah,direktno, nego da bi trebalo proc odredjeni period da se bolest,zaraza razvije-NELOGICNO!!!
Takodjer smo trazili i dodatnu analizu, na sta nas je on uvijeravao da nema smisla i da cemo si samo stvorit dodatni trosak a napravit necemo nista-NELOGICNO!!!
I vise distance su upoznate sa cijelim slucajem al cisto sumnjam da ce sta bit od toga....

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Istina je da će se bolest razvit nakon perioda inkubacije, ali se sa iglom prenosi i dio krvi koji se nalazi od prethodne krave. U toj zaostaloj krvi su prisutna protutijela ili virusi i opet može negativna krava ispast pozitivna zbog krvi druge krave.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Zvali smo i veterinarski zavod u Vinkovcima di se nalazi labaratorij za kontrolu i di je i vrsena analiza,oni takodjer kazu da ako se radilo na taj nacin da je moglo bit preneseno. ..

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
A što npr. pokaže se da mi je krava zaražena leukozom i ja je nedam državi pa nemogu mi je silom odvest ili mogu, dali je mogu ostaviti sebi za meso.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
A što npr. pokaže se da mi je krava zaražena leukozom i ja je nedam državi pa nemogu mi je silom odvest ili mogu, dali je mogu ostaviti sebi za meso.
.

-Itekako ju mogu odvest silom,na sta sam bio i upozoren,u slucaju da nedas dolazi policija..... cije troskove opet snosis sam,a akosi malo agresivniji mozes i buksi zavrsit i malo po rebarcima dobit:(punch):
- Nemozes ju sebi za meso ostavit jer takvo meso po njihovom tumacenju mora proc termicku obradu......:mur:

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
.

-Itekako ju mogu odvest silom,na sta sam bio i upozoren,u slucaju da nedas dolazi policija..... cije troskove opet snosis sam,a akosi malo agresivniji mozes i buksi zavrsit i malo po rebarcima dobit:(punch):
- Nemozes ju sebi za meso ostavit jer takvo meso po njihovom tumacenju mora proc termicku obradu......:mur:
Ma kakva pokvarena banda pa naravno ako je ostavimo sebi za meso da ćemo je skuhati i time proći termičku obradu pa nećemo je valjda sirovu jesti.
A kako plaćaju takve krave

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Proc termicku obradu i preradit(sta god to po njihovom tumacenju znacilo).

Takve krave placaju ovisno o starosti,stelnosti,vrsti,po onom kolko ce bit iskoristenog nakon klanja....uglavnom od klaonice za meso dobijes minimalno a razliku drzava nadoknadjuje...
5-6000/kn po mojoj procijeni...lopovi su to i gulikoze pa nemozes ni ocekivat nista od te bagre...
A sad kad ce bit placene nezna se,mizda za mjesec,2,3,5???

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Danas bio veterinar i uzeo od svih krava i junica krv za pretragu na leukozu i brucelozu,bio je korektan i obavezno svaka životinja nova igla,jedino bilo malo muke sa vađenjem ,budemo vidjeli rezultate

Na vrh