Anka neću te izbacivat još jednom ti kažem,ali nemoj me provocirati molim lijepo.Nikome nije zabranjeno guglati niti lijepiti linkove na forum,ali lijepiti 5-6 linkova u svakom postu i pisati ogromnim crvenim slovima je ipak previše i kao moderator moram to sprječiti.I evo opet 2 posta uzastopno,imaš tipku EDIT u lijevom kutu napisanog posta i samo nadodaj ako već nitko nije iza tebe pisao.
Da,enzootska leukoza,jer se pojavljuje na određenom području i virus je specifičan na tom području.
anđelko:leukoza je virusna bolest i kao takva se može lako prenosit,a najbolje to ide kontaktom,putem nečistog pribora(osjemenjivanje,vađenje krvi,aplikacija lijekova) koji su u kontaktu sa tjelesnim tekućinama goveda.Iako se navodi u literaturi i moguć prijenos putem komaraca,to je već diskutabilno.Trebalo bi istražiti kako je to točno proširen virus leukoze,po meni jedini mogući način bi bio uvozom junica,jer mi 'toga prije nismo imali'.
Sorry sto upadam u raspravu..no mislim da ,receno zargonski,se bodes sa krivom osobom.Nije Anka kriva za ovu situaciju.Cinjenica je da u hr lijecnicka i veterinarska struka pogoduje odredenim lobijima..malo prouciti poslovanje,bilancu jednih i drugih i vidjeti ces malo dalje od toga sto ti zelis nama reci...a to je da je to humano zanimanje.Prvi cu stati iza toga humanog zanimanja,ali iza lobija ne.Dakle postoje zakoni koji lijecnicima i veterinarima oduzimaju prava kada zele izraziti humanost.Samim time sve ostaje na tebi.Trudi se dalje koliko mozes u svojoj okolici,prenesi rezultate na forum i zasluziti ces postovanje.Pokusaj prihvatiti da kada ljudi pisu o negativnim iskustvima sa veterinarima onda su to zaista i iskustva.
Ako si moderator onda bi trebao imati razumijavanja i za Anku...i to sto je napisala za svojeg brata i da je mozda forum mjesto gdje trazeci rjesenje zeli iskazati svu gorcinu,a mozda ne zna od kuda krenuti.Uzmi u obzir i da je zena i emocije izrazava vise nego ja i ti.. :-D
Ako si veterinar i znas problematiku,onda pisi o problemu,a ne o veterini-je li kriva ili ne..odnosno o uzroku,a ne posljedici.Mene,recimo zanima,kako usvojiti tvoj prijedlog rjesenja da se eutanazijom ukloni ova bolest,ali ne mozes garantirati da ce se krave uvoziti iz zemalja ciji zakoni ne propisuju eliminaciju krava koje imaju leukozu??
Sto se tice postova nisam vidio "red light"-znas da zene vole crveno :-D..no referirati cu se na nesto sto si napisao...gdje u pravilniku pise da se ne smije staviti 5-6 linkova??
Tvoja usporedba sa menaderima i sl.ima smisla...mislimo isto..ali cinjenica je da si ti usluzne djelatnosti,a vecina ovih forumasa proizvodne.
Vec si spomenuo da treba tocno istraziti kako je tocno prosiren virus.Da li su krave koje su uvozene testirane na leukozu?Kada je donesen zakon koji je sada u provedbi eliminacije krava?Zasto se vlasnicima zarazenih krava ne daje na uvid dokaz da je krava bolesna?
Ima puno toga da se ova tema povede u ispravnom pravcu i pomogne onima koji nisu jos uvijek informirani,pa onda htv ismijava u plodovima zemlje ljude kojima su odveli krave.To je ono sto boli sve ljude iako ne zive iskljucivo od poljoprivrede.
Sto se tice drva..i ja sam umoran kada dodem iz sume :-D