Bracika danas sam tek poorao...medjutim zemlja puna busena, zato sutra mislim prvo poredati tanjiraču do tanjirače (nastojacu dobiti sto vise mrvičastu strukturu) a onda mislim da nece biti potrebe drljati, samo pripremiti valjak, i čim povaljam odmah sjetva i opet valjanje...vidi se po oranju da zemlja ima vlage, onako solidno...ali ne previse za nicanje.
Mada nesto razmisljam da povaljam i pripremim sve a da sa sjetvom sačekam kišu, a dobro ce doci i da se tlo jos malo slegne..sta ti mislis ???
Jos nesto moram dodati...kupio sam neku bočicu nekog preparati 100 mililitara pa poprskam sjeme lucerke košralo je 4 marke oko 16 kuna...na bocčici pise navodno da ce ubrzati rast i "ljepljenje" bakterija za sjeme u zemlji...pa eto i to cu uraditi.
e sad neznam, mislim da bi bilo bolje posijati pa onda čekat kišu, navodno bi trebala doći krajem tjedna. jer ako čekaš kišu a ne posiješ, opet ćeš morat čekat i da se malo prosuši, pa onda možda opet neće bit dovoljno vlage da iznikne. to je moje mišljenje.
ja ove godine nisam sijao jer imam već i više lucerne nego što mi treba, ali sam repu sijao i začudio sam se što je dosta dobro ponikla iako je zemlja suha.
po mom iskustvu najbitnije je da dobro povaljaš tako da sjeme ima dobar kontakt sa zemljom pa može povući vlagu
a to bi trebalo biti sredstvo za bakterizaciju, svakako nije loše ali može i bez toga, jer se na korjenu ionako stvore bakterije koje iskorištavaju dušik iz zraka, tako da ne treba bacati puno dušika. a to sredstvo malo ubrza formiranje bakterija na korjenčiću pa će brže i rasti, samo to moraš pomješati sa sjemenom par sati prije sjetve, ako dugo stoji bakterije propadnu na zraku.
a neznam oće bit problem sa sijačicom ako je sjeme vlažno, možda bi moglo lijepiti....