• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lucerna

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410
Malo sa zakašnjenjem, u subotu obavili žetvu lucerne za sjeme, na površini od 1 ha dobili 435 kg.
Ja zadovoljan, bit će novih lucerništa na mom OPG-u:)

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Kolega može malo pojedinosti,koja vrsta,kako se kosilo i vršilo i bude sigurno koja kila i za prodaju

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410
Kolega može malo pojedinosti,koja vrsta,kako se kosilo i vršilo i bude sigurno koja kila i za prodaju

Znači pokošen je prvi otkos i drugi je ostavljen za sjeme, takav je inače postupak.
Lucerna koju smo ostavili za sjeme nije bila ni najbolja ni najlošija, znači negdje srednja. Odmah da napomenem, za sjeme se neostavljaju skroz mlada lucerništa, mislim da je ova moja 4 godina ali još se dobro drži.
Sorta je Elena, inače talijanska sorta, ja sam jako zadovoljan s njom.
Lucerna normalno prođe fazu cvatnje i formira mahunice u obliku pužića. Početkom osmog mjeseca se počinje pratiti sazrijevanje pužića i kad ih sazrije oko 70% vrši se žetva - nemože biti 100% zrelih jer lucerna cvate postepeno. Na srbskom forumu sam vidio da neki obave desikaciju-prskanje s totalnim herbicidom, ali onda nema više njenog korištenja već preoravanje. Također vele da ostvaruju prinose i do 760 kg/ha, ali ja sam i s ovim zadovoljan jer nisam mislio ništa prodavati već koristiti za sebe.

N

Nikola99

Guest
Pozdrav,

Planiram probno posijati lucerne prvi puta pa me zanima do kada bi mogao posijati da uhvatim jesenski rok? Problem je u suhoj zemlji i nemogučnosti pripreme iste , pa me zanima kako to mislite riješiti vi koji imate iskustva s time ukoliko nebude još kiša.........prebaciti sve za proljeće ili?

hvala

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Šta mislite može li se lucerka jos sijati...ispalo mi lijepe zemlje ubilo se za lucerku...kolega mi je ovdje posijao prije nekih 10 -tak dana, a ja bih sutra razorao i posijao.

stjepan

Član
Tu od
30 Lip 2009
Poruka
189
trebam jednu informaciju dali s iste parcele lucerne bude više rolo bala zelene ili suhe djeteline

stjepan

Član
Tu od
30 Lip 2009
Poruka
189
imam oko 80 jutara djeteline sada za kositi pa sam u nekim pregovorima da prodam zelenu ali ne na kilu nego po bali cijena inače do sada sam sve sušio i prodavao na kilu

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
ja planiram uzeti fezu i sa njom spremati zemlju da posijem lucerku, dakle interesuje me da li bi bilo dobro za lucerku da se posije na livadi gde je rasla obicna trava, jer se ove ne seje nista, svake gorine se na ti mlivadama izagoni stajsko djubre i prihranjuje u prolece NPK 15:15:15, mislio sam u jesen rasturiti stajnjak pa to isfrezati, pa u prolece opet isfrezati i posejati lucerku, pa zatim povaljati, da li ovako moze dobro da uspe lucerka i kad bi joj trebao dati prihranu 15:15:15 ? hvala

exsa

Član
Tu od
28 Ožu 2011
Poruka
139
Vilina kosica

Najprije lijep pozdrav svima.
Pregledao sam vaš forum od prve do zadnje stranice i imao priliku da se divim fotografijama zaista impresivnih lucerišta.
Kako ne spadam u grupu ratara ( imam samo 1000 m2) zemlje, a ni stočara, uzgajam samo kuniće uglavnom za osobne potrebe. Nisam baš naoružan nekim velikim znanjem ili strojevima.
Nastojim kunićima proizvesti lucerne, ali u zadnjih nekoliko godina ratujem sa vilinom kosicom (kod nas je zovu ćela ).
Do sada sam dva puta preorao lucerište i ponovo sijao, ali u drugom otkosu se uvijek pojavljivala i zavidnom brzinom ponovo širila.
Kao što sam naveo pročitao sam sve što ste napisali o lucerni, ali o vilinoj kosici ni slova.
Znači li to da tih problema nemate ili to rješavate bez problema?
U ovom trenutku moja parcela je jesenas zaorana nisam radi suše uspio jesenas posijat, tako da ću ovog proljeća to uraditi.
Znam što me čeka poslije prvog otkosa i zato pišem sve ovo i tražim pomoć od nekoga ko to zna.
Kako se riješiti viline kosice?
Znam da bi plodoredom to bilo lakše učiniti, ali eto ja to ne mogu pošto imam samo 700 m2 namjenjenih za lucernu.
LP exsa

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,584
Najprije lijep pozdrav svima.
Pregledao sam vaš forum od prve do zadnje stranice i imao priliku da se divim fotografijama zaista impresivnih lucerišta.
Kako ne spadam u grupu ratara ( imam samo 1000 m2) zemlje, a ni stočara, uzgajam samo kuniće uglavnom za osobne potrebe. Nisam baš naoružan nekim velikim znanjem ili strojevima.
Nastojim kunićima proizvesti lucerne, ali u zadnjih nekoliko godina ratujem sa vilinom kosicom (kod nas je zovu ćela ).
Do sada sam dva puta preorao lucerište i ponovo sijao, ali u drugom otkosu se uvijek pojavljivala i zavidnom brzinom ponovo širila.
Kao što sam naveo pročitao sam sve što ste napisali o lucerni, ali o vilinoj kosici ni slova.
Znači li to da tih problema nemate ili to rješavate bez problema?
U ovom trenutku moja parcela je jesenas zaorana nisam radi suše uspio jesenas posijat, tako da ću ovog proljeća to uraditi.
Znam što me čeka poslije prvog otkosa i zato pišem sve ovo i tražim pomoć od nekoga ko to zna.
Kako se riješiti viline kosice?
Znam da bi plodoredom to bilo lakše učiniti, ali eto ja to ne mogu pošto imam samo 700 m2 namjenjenih za lucernu.
LP exsa

vilina kosa... to kod nas zovu mriza ja sam to rijesavao sa totalnim herbicidom (cidokor) ili sl. pospricas samo djelove gdje se pojavi mriza i pustis da istrune poslije ako je moguce rucno okopas i posijes deklarirano sjeme najbolje bi bilo posijati neku okopavimu krumpir repu ili sl. ali ako nije moguce i ovo bi trebalo pomoci.

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
Posijao sam jesenos lucernu OS 88 pa strništu od crne zobi.lucerna mi je super niknula ali je problem šta je niknulo i dosta zobi jer je bila polegnuta.sad se bojim da mi zob ne ugusi lucernu.jel bi mogao to s nečim tretirati da unisti zob?

Najnoviji postovi

Na vrh