Baš zgodna parcela, da barem imam ja tak nešto negdi, a ne sve ravno ko na dlanu.
Koliko vidim ovo je sijano i odmah kiša, vamo će lucerna nići sva.. Ja sam na jednoj njivi presijavao prošlogodišnju lucernu, samo sam sijačom prošao preko nje i još kasnije dva puta drljačom i budem vidio šta će biti..kiša je došla, možda prekasno, možda i ne...Nadam se da nije.. Kod mene je sve ravnica gdje su mi njive, ima samo jedna na malome brijegu..
Meni lucerna nikla tako-tako. Na jednoj parceli mi krenula trava ko da sam ju posijao, a lucerna je tek nikla. Oče se to riješit prvom košnjom ili bude smetalo za lucernu.
Koliko dugo ostavljate lucernu da provene kada pravite sjenažu od nje? Ja sam 4 jutra sjenirao, spremio u silos... Ponedjeljkom kosio, utorak navečer grabljao, a srijedu sjenirao, slikao nisam jer ni jednom nisam poneo ništa da bi mogao slikati..
Kad kosite gledajte da to bude rano ujutru jer se posle hranljive materije povlače prema korenu, idealno je oko 7 ujutru.
Lucernu mi obrasla trava. Već sam dobio odgovor da bude drugi otkos čist. Interesira me da li bi dobio što da pokosim sa strižnom sad travu dok je još mala, pa možda onda potera lucerna. Da ne čekam da trava naraste i ojača.
Mene su učili obrnuto da kako se diže temperatura se hranljive materije spuštaju u koren, trebalo bi potražiti stručno mišljenje jer razlika može da bude velika.