• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčeri

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
448
Baš malo gledam o tom panex malčeru čak i kardan ide uz njega jedino ne kužim kam su natrkeljili 28 čekiča na 175 širine i čemu tolko ???
Moj tehnos na 220 ima 20 čekiča ?

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
Pa i uz gramipa ide cerjakov kardan sa sklopkom kojeg ovak da ides uzimat nemozes ga kupiti ispod hiljade kn

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Baš malo gledam o tom panex malčeru čak i kardan ide uz njega jedino ne kužim kam su natrkeljili 28 čekiča na 175 širine i čemu tolko ???
Moj tehnos na 220 ima 20 čekiča ?

Je ali zato radi tako kako radi.Melje sve živo i neživo.Neznam kakve sad daju kardane ali ovaj što je susjed dobio sa njim nije baš neki.Dva šarafa drže sklopku pa su mu već par puta pucali ti šarafi u radu.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
4340,
kinezi su uglavnom donji rang malčera, cjenovno i funkcionalno uglavnom prihvatljiv hobi korisnicima. Kad spominjete Panex, uvijek imajte na umu da su to trgovci, a malčer je kineski. Tehnos je ipak daleko kvalitetniji (i skuplji) malčer. Malčer s laganim čekičima kao na kinezima se lagano zavrti, a kod ovih s duplo težim čelićima treba kuplung puštati jako polako. No, u radu je situacija obrnuta, kinezima za nekaj ozbiljnijega fali inercije čekića.
Ako sam u svojem promišljanju slučajno nekaj pogriješil, molim ispravite me.

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Ja sam zato i pitao tko ga proizvodi,jer piše samo panex a na njemu nisam našao nikakvu pločicu sa detaljima proizvođača.Što se tiče rada i performansi glede težine čekića oni ako su iste veličine onda su i iste težine jer nemogu jedni biti od čelika a drugi od aluminija.Ako jedan ima veće čekiće i manji broj a drugi manje čekiće a više njih onda to po težini i inerciji dođe na isto.Ja sam taj panex posudio par puta i radio sa njim i stvarno neznam kako bi bolje neki drugi samljeo.Kada ga pustim nisko skroz on travu samelje skroz i pomiješa je sa zemljom a od zemlje napravi finu prašinu.Ja kad neke druge stvari riješim kupit ću takav ali veliki.To su dobri malčeri sa obzirom koliko koštaju

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Manji čekić je i dalje manji, u travi više njih bolje melje ali jači čekić razbija i deblje komade. Možda je bolje jačeg posuditi za prvi put a slabijeg kupiti za košnju i biti će dobar.

Poslano sa mog LG-H818 koristeći Tapatalk

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
A dobro za granje i šikare treba jaki profesionalni malčer.Nama treba samo za kukuruzovinu,međe i strnjake.Ovaj je za to zakon.Kome treba za mljeti panjeve taj si bude kupio profesionalni šumarski malčer.

zokii

Član
Tu od
17 Lis 2009
Poruka
630
Zoki,
koliko su pomogla zadnja vrata? Kak utjeću na izgled pomalčiranog, posebno kuruznice?
Nisam zadovoljan sa zadnjim valjkom, premalog je promjera i na krivom mjestu. Trenutno se dvoumim jel zamijeniti zadnji valjak ili izrezati vrata. S obzirom na to da moj ima jednak zadnji valjak kao Panex, a čini mi se i na istom mjestu u odnosu na rotor i kućište, jako bi mi dobro došla informacija o učinku zadnjih vratiju.
Zoki, može li koja fotka zadnjih vratiju i dimenzijama istih.

Moj Mateng je sličan Panexu, ima hidraulični pomak koji u voćnjaku i uz jarke zlata vrijedi. Čini mi se da je sa svojih 345 kg teži od Panexa (ne zna njegovu težinu), ali je onda kad sam kupoval bil nekih 40-50% financijski teži od Panexa bez hidrauličnog pomaka.

Vrata su puno pomogla i lakse ga je vrtiti, nesto krupniji komadi izlaze van ali sve je ok. Slikat cu kad dodem kuci pa postavim slike.

nik96

Član
Tu od
28 Srp 2015
Poruka
173
Ima jos koja marka malcer slicnih panexu. Da su solidni a cjenovno prihvatljivi manje zahtjevnim korisnicima

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Gramip kad se zavrti ubija ja probao grane 2 cm ko od šale drobi.
Malo sam gledao veliki čekići

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Moj susjed je prvo (pred jedno 8 god.) imal neki Gramipov model (ne znam koji) i taj se stalno štopal. Svako malo je moral stati i čistiti otraga. Prodal ga je i kupil INO Elite. Lijepo radi. Možda ne tako sitno kao moj kinez, ali je masa iza malčera ravnomjernije raspoređena. Meni se dogodi da se valjak ne vrti ili se vrti sporije nego bi trebal pa malčiranu masu gura pred sobom. Zato tražim rješenje da to poboljšam.

Zokii,
hvala na informaciji. :drink: To da izlaze nešto krupniji komadi meni nije problematično, čak mi je kod kuruznice poželjno jer je koristim za stelju. Sad kuruznicu prođem jedanput, osušim i pokupim zmalčiranu masu i onda prođem još jednom u kontra smjeru, da počistim stabljike koje su bile polegnute. Više bi mi odgovaralo odmah proći 2 puta, a da ne napravi presitno (puno prašine). Očekujem fotke, posebno detalje koji su bitni kod izrade i veličina otvora. :icon_wink:

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Iwanho, ne znam kakav čistač valjka imate otraga, kod mene na Tehnosu je od U profila i odlično to radi. Ako je samo od flaha, onda je preslab.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Ovaj se ne štopa al ima i cijenu.
I možè na prvi hidrulik ići ovaj gramipov

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Iwanho a da probaš na sredinu valjka zavariti par malih "zubića" u krug koji bi se zabijali u zemlju i spriječavali zastoj valjka?Onda treba samo brisač prepraviti da bude u dva dijela do tih zubića

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Iwanho, ne znam kakav čistač valjka imate otraga, kod mene na Tehnosu je od U profila i odlično to radi. Ako je samo od flaha, onda je preslab.

Trenutno nikakav jer sam ga skinul. Radil mi je više poteškoća nego koristi. Sad barem lako očistim valjak kad se na njega nakupi blata, a onda je to bilaTantalova muka. Inače je vinkl 30x30x3 hladno pigani. Nije problem staviti jači čistač, no procijenjujem da je glavni problem u premalom promjeru valjka (100 mm). Čak i sad, kad nema strugača, kad se kod ležajeva namota trave (pogotovo ako je pomiješana sa zemljom) valjak se prestane normalno vrtjeti.

Moj malčer ima 2 kontra noža (nazubljeni flahovi zavareni na kućištu). Imaju li protunoževe i drugi malčeri?

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
Prvi modeli s vratima su imali cijev izmedju rotora i valjaka, zato se stopao.
Ove nove verzije to nemaju

Na vrh