• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčeri

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
Pozdrav,
pregledao sam dosta postova, nisam našao odgovor na ono što sam tražio. Kupio bih malčer, imam torpedo 4806. Treba mi za očistiti dio zarasle zemlje ( do cca 6-7 cm debljine grmlje), i kasnije za održavanje očišćenoga. Koristio bi ga i za malčiranje trave, jer imam dio koji je ranije očišćen sad ga kosim strižnom kosom, ali sijeno mi ne treba. Problem je što ima na mjestima kamena koji se ne vidi u travi i grmlju. Da li mi je bolje uzeti malčer s lancima ili čekićima? Pretpostavljam da su lanci bolji ako naletim na kamen? Gledao sam Kralj-ing, Metal ing, Megametal, Panex itd.. Ako može preporuka što uzeti za takav teren i koje širine da se traktor previše ne muči? Kojeg proizvođača uzeti, možda je neki kvalitetniji od drugih? Koristio bih ga samo za svoje potrebe cca 3-4 ha terena. Hvala svim na odgovoru.
Za torpeda bi bio ok malčer širine 160-170cm, išao bi na obični malčer (sa batovima, može i noževi(samo da nije roto). Koristi kardan sa lamelom ili nekim drugim sigurnosnim sistemom zbog kamenja. Megametal i metalko imaju dobre malčere, nisu top al su dobri, bolji od kineskih (panex, geo, dabaki...)

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,908
@dajc1

Šta fali roto malčeru? Pogotovo za košenje trave.

Lakši za održavati, jeftiniji, brže ideš, manje trošiš goriva...

Ne kužim tu pomamu za čekićarima. Ne kažem da su jedan ili drugi bolji. Ali za košenje trave čemu čekićar?

A ovo što trebaš očistiti ti je neisplativo kupovati malčer da drobi 6-7 cm. To očisti ručno pa održavaj ili plati neki jači traktor s malčerom dobrim da ti to odradi.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Čekičar je univerzalniji. Kad sam kupoval malčer isto sam imal dvojbu kojeg kupiti. Prevagnul je skuplji čekičar zbog malčiranja kuruznice. Za sad mislim da nisam pogriješil. Može, za silu, kuruznicu zmalčirati i rotacijski, ali nije to, to.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,908
Sve zavisi koliko čovjek čega ima za kositi.

Ja npr. Imam 7 ha trave redovno za kositi i mislim da s roto nisam pogriješio. Brže idem, nemam brige oko održavanja.

Svatko zna svoje. Ali samo kažem da ne treba pljuvati po roto malčeru i vikati samo čekićar.

Najbolje bi bilo imati i jedan i drugi.

Evo ja sam trenutno u procesu zamijene svog 180 mega ing za 235 sa 2 rotora...

Uštedim jedan prolaz u redu 😁.

A jednog dana će uz roto pod šupom stajati i maschio giraffa 160 cm. Za kanale, bentove, međe i kontrolu šume i šikare uz moje. Ali definitivno uz roto. Jer ne vidim smisao za redovnu košnju trave kaciti čekićar.

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
Razlika u radu je velika, kad pogledaš kako roto napravi i kako obični, nije baš isto...
Baš da možeš ići brže i ne znam baš...
U travi kakvu ove godine malčiramo (zbog velike vlage) roto malčer si i ne može baš puno pomoći.
Susjed je kupio roto malčer i kosio s njime godinu dana, sad je prodao to i kupio obični, jednostavno nije dobar ko normalan malčer.
Za manje traktore čak bi bilo najbolje kupiti s Y noževima, samo su rijetki.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,908
Ja s roto malčerom napravim golf teren. A ove godine se posebno pokazao naspram čekićara. Pogotovo kineskih čekićara koji su se doslovno raspadali.

Prije ćeš travom zagusiti čekićar nego roto malčer. Ali to ti isto ovisi sve ino kvaliteti i jednog i drugom malčera..

Evo šta bi sad tu na ovim slikama čekićar bolje odradio?

A za brzinu ti iz prve ruke mogu reći da s roto radim 1 brzinu višlje i 20% okretaja motora manje.
IMG_20210617_145522.jpg IMG_20210731_133533.jpg IMG_20230615_170555.jpg

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
Vjerujem da 90% ljudi koji su probali i jedno i drugo bi odabrali pravi malčer, a ovo sa slike bi i s kosilicom traktorčićem odradili isto tak (prve dvije slike je rijetka trava, a na drugoj je očito bila niska, jer nema puno ostataka, i to je dosta "izmučio" travu)

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
I usporedi sad tu košnju sa malčiranjem od kolege scukaf-a ili iwanho-a iz prošlih stranica

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,908
Jel ja kosim za ljepotu ili?

Malo novaca košta, nikakvo održavanje ne zahtjeva, brzo pokosi.

A to jel netko smatra da trebam uzeti duplo skuplji i sporiji malčer zato što bi s njim 10% ljepše izgledalo?

7ha svoga jedno 5-7 puta godišnje i još par ha uslužno za kositi. Ni to ne stignem pokositi kako bi trebalo.

Ja na megaingu kad tipa savijem nosač kad zapnem za šahtu ili nešto kad nekom kosim. Pošaljem gls-om i za 2 dana dobijem ispravljen.

Rekao sam već. Želja mi je imati čekićar na ruci. I to maschio giraffa 160 cm. I to za kositi stvari koje se kose 1-2 puta godišnje.

Ali za redovno kositi travu. Roto i prst u uho.

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
Ja ak nekaj delam hoću da to bude kak treba, a ne svakak.
Čovjeku sam samo htio dati dobronamjerni komentar, probao sam raditi i s jednim i s drugim i meni je bolje s običnim (puno bolji rezultati). I meni ne treba malčer s kojim ću morati malčirati 5-7 puta godišnje, nego jednom ili dvaput.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,908
Ako će se jednom ili dva puta godišnje malčirati onda je bolji čekićar jer u takvim uvjetima bolje odradi posao.

Ali za voćnjake i površine koje se redovno kose po mome nema potrebe za njim i bolji je roto.

Sve ima svoje...

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
448
Bočni usmjerivač je original, ili ste ga isto naknadno dodali? U svakom slučaju jako korisna zaštita poklopca remena. (y)

View attachment 61867
To smo isto dodali jer bez toga bi poklopac remena već barem 10 puta trebalo popravljat, a i cijev je široka ko i poklopac pa ga i ona štiti. I taj trokut smo pojačavali jer se popigal. Imam i na desnoj strani odbojnik. Kad se radi uz ograde bolje da on struže po betonu nego plašt malčera. Uglavnom ispalo je korisnije nego kaj sam mislil da bude.

Prilozi

• IMG_20230622_095615.jpg
    IMG_20230622_095615.jpg
    34.4 KB · Pregleda: 35

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
448
Eto hvalim ja slovenaca (mada i dalje mislim da je dobar) i eto problem. Prilikom zamjene čekića probam jel ima rotor lufta i naravno ima okretao se ležaj na osovini i poglodao osovinu cca 0,30 mm (puno) . Dali ima tko kakvog iskustva i preporuke za popravak toga . U pravilu treba ju nadovarit i potokarit.

Prilozi

• IMG_20230627_200442.jpg
    IMG_20230627_200442.jpg
    39 KB · Pregleda: 61
  • IMG_20230627_200455.jpg
    IMG_20230627_200455.jpg
    29.7 KB · Pregleda: 61
  • IMG_20230627_200427.jpg
    IMG_20230627_200427.jpg
    74.7 KB · Pregleda: 62

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
Dali ima tko kakvog iskustva i preporuke za popravak toga .
Pozdrav. Mozes stegniti sarafe na unutarnjem obrucu lagera, koji prijece aksialni posmak lagera? Pa ljepilo...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,477
Teško da bude držalo na 3 centla lufta, a šarafi budu napravili ekscentar.
Ak ne misliš navarivati, ja bi radije podložil limom.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,809
Ja sam na jednom gramipu to malo nakirnal podlijepil sa Loctite 638 i u 2 godine se nitko nije žalil.
Doduše to je bilo u firmi u kojoj sam radil za drugu firmu a moral sam to tak odraditi jer je gazda tražil da bude čim jeftinije tak da on more čim bolje naplatit.

Najnoviji postovi

Na vrh