• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčeri

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,550
Zaštitu na remenicama sam skinuo jer me zanima koliko su remeni zategnuti i dok radim probu da vidim kako se ponašaju. Isto je i sa zaštitom na kardanu. Držim se pravila da ja ni nitko drugi ne prilazi dok je malčer u radu. Malčiram samo svoje voćnjake pa mislim da je ok da su remeni bez zaštite. Ovo mi je treći malčer i skupio sam godina iskustva da bi sad već znao kako dobiti tepih a da se ne vučem. Inače drugi traktor sam i tražio jer mi treba veći raspon brzina. Ovo je rađeno brzinom 4 km/h, brže bi bio lošiji rezultat, sporije ići bi već posijedio sjedeći, kao što sam prije sa 335 i 533. 4911 je isto mogao ići ok brzinom 1. Brza i 4km/h

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,550
Znam ali lakše mi je kad vidim kardan dal se vrti ili ne. Budem zaštitu remenja vratio, s obzirom da ima 4 remena na 175 zahvata, nema tu problema s paljenjem. Inače, sviđa mi se što su mazalice sve lako dostupne, što se visina malčiranja lako i precizno može podesiti, sistem kvačenja na poluge je masivan i čvrst te ima više rupa za biranje. Isto tako i treća točka na toplingu ima više opcija. Težak je i čvrste konstrukcije. Za prvih 15 sati rada sam vrlo zadovoljan, nadam se da me neće naknadno nešto ugristi za guzicu...
Posebna je tema ovaj landini sa perkins (s-44) motorom i 65 ks. Težak, masivan, okretan... Ide kao tenk u koju god ga brzinu staviš.

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,550
Da li je netko probao malčerom na ruci malčirati unutar reda u voćnjaku, da li je tako moguće ići cik cak, ubija me trava između sadnica, a i imam dosta obala za održavanje pa bih možda investirao u neki od 1m na ruci...

Prilozi

• IMG_20250424_190732.jpg
    IMG_20250424_190732.jpg
    88.6 KB · Pregleda: 26

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,550
Dijelom bi, ali imam 8 parcela i na svakoj imam po 1-2 obale koje ne mogu dohvatiti s običnim malčerom... Pa zato gledam da li bi taj na ruci mogao dvostruko iskoristiti

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,845
Kod rjeđe sadnje (npr orah) je ok samo bočni pomak a još bolje na ruci, ali za lijeske bez hidrauličkog diska, sve je jako sporo.

Imam malo lijeski (2 reda po 17 grmova) i malčer s bočnim pomakom. Pomak mi dobro dođe da mogu pomalčirati do lijeski jer grane sprečavaju prilaz traktora bliže. Između grmova u redu ostane cca 50 cm. To uglavnom poflaksam. Ove godine sam već jednom flaksal oko grmova da ne poraste preveć za moj slabašan FS38. U roku 2 tjedna bum trebal još jednom poflaksati i onda u lipnju kod malčiranja. Ako preraste onda je trimer preslab i hoće se trava namotati oko glave.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,397
Na zapovijed! Ja to rješavam sa traktorskom frezom pipalicom i hidrauličnim bočnim diskom za koji sam sam napravio konstrukciju tako da mogu traktorom ići po polovici reda, jer je disk toliko izvan kotača traktora. Malo mi je problem jer imam navodnjavanje pa su u redu još i stupići koji drže žicu i crijevo. Uvijek ostane nešto pa je trimer neizostavan. Samo se ne smije čekati da se trava osuši jer se onda namotava oko glave trimera, a i korov otvrdne pa ga je teže poflaksati. Baš sam danas u jutro poflaksal jedan dio. Trava je velika, ali je mekana i ide dobro. Idući tjedan ide freza na red i tako u krug do devetog mjeseca. Uglavnom dosadno nije. Jedino kičma stalno pita dokle više?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,397
Slike sam već objavio. Sada sam pronašao samo ovu sliku izrade postolja na koje sam namontirao bočni disk kao što je ovaj na malčeru. Promjena je samo što sam umjesto jednog kotača ugradio i drugi na kontra strani.

Prilozi

• bočni disk na malčeru.jpg
    bočni disk na malčeru.jpg
    76.1 KB · Pregleda: 23
  • postolje za disk.jpg
    postolje za disk.jpg
    69.8 KB · Pregleda: 23

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,550
Volio bih vidjeti kako unutar reda radi malčer na ruci, ako može tako radit.. Ne mogu ni na jubitou naći

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,241
Nije mu to namjena.
Trebalo bi ga podići, pomaknuti, spustiti…jer skije nisu namijenjene za poprečni posmak.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,378
Nije nemoguće,ali mislim da bi jako sporo išlo,jer puno vremena gubiš na bošni pomak,nema tu automatike,nego samo ručno pomicanje

Svi bi voljeli neki univerzalni stroj,ali nažalost tako ne ide

Najnoviji postovi

Na vrh