• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Male motokopačice

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
To smo već ustanovili! Znači da ukupno suženje preljevnog kanala iznosi cca 15 %, za razliku (kad je klip pravilno okrenut). Ta razlika nema veliki utjecaj na rad motora (što se toga tiče). :
A kad bi ga okrenuo kontra,da li bi možda imalo utjecaja na količinu usisane smjese goriva,pošto bi preljevni kanali bili manje otvoreni?Da li bi onda gubio na snazi motor?

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
A s time i povećano grijanje motora,jel tak.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Upravu su oni koji vele da su stiftevi radi blokiranja karika da se ne okrecu, odnosno da karike ne zagrizu u neki od otvora.
Karike se inače nebi smjele okretati u radu, kad se počnu okretati onda je
1347536052.gif

Nije tema, ali ima klipova koji nemaju štiftova, imaš kakva iskustva s tim da nam malo približiš i pojasniš kak to tam igra?

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Karike se inače nebi smjele okretati u radu, kad se počnu okretati onda je
1347536052.gif

Nije tema, ali ima klipova koji nemaju štiftova, imaš kakva iskustva s tim da nam malo približiš i pojasniš kak to tam igra?

Slažem se, ali što kad jednom prsten razvali utor na klipu, kaj se onda događa u tom slučaju:icon_scratch:
Imao sam i ja jedan slučaj sa klipom bez štifta, al me znoj oblio kad sam to vidio. Uglavnom, odabrao sam položaj karike kak mi se učinilo da treba. Što je sad sa tim strojem, pojma nemam. A to je bila neviđena igračka od stroja, tak da vjerojatno neće nikad razvaliti klip:icon_eek:
Moje neko mišljenje, a nisam se imao vremena baviti time, da su otvori u cilindru moguće oblikovani sa skošenjima i da bi spoj karike mogao kliznuti natrag u utor klipa.:(think):

OT:
Slika za uspomenu. Ne tipično stanje klipa Fichtel Sachsa. Ne tipično jer se rjetko kad u praksi kod takve vrst motora doživi takva potpuna potrošenost klipa u svim segmentima. Karika ima lufta gore-dolje 0.9mm:icon_eek:. A sve zajedno gotovo bez znakova zaribavanja košuljice na ispišnoj strani klipa.
Zanimljiv detalj, nastala rupa u klipu zbog aksialnog lufta karike.
24qr4g5.jpg

Posljednje uređivanje od moderatora:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Svaki motor kad radi, se troši ! Troše se karike, troši se cilindar, troši se klip, i onda vidimo ovo! Kad bi se motori servisirali na vrijeme onda bi toga bilo manje (znači mijenjanje pohabanih dijelova). Ali obično bude, dok ide, ide!:mad::
Evo još nekoliko primjeraka ! :icon_kidra:

n9cal829u2d7ha8rf5tq.jpg

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
jv3qqepqvo14t68rix2.jpg

Evo nastavak, montirani magnet, ventilator, kapa, pripremljen starter.

264b0k5i4yyv0ij2inso.jpg

Rastavljen krburator, operen i spreman za složiti i montirati.

uzezkprspq6a7unmnojn.jpg

Operen rezervar, promijenjena špina i crijevo za dovod goriva, montiran starter, krburator i rezervar. Isproban na stolu. Još fali filter zraka, kvačilo i prekidač za gašenje, pa može ići u pogon.

Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Evo jedne male motokopačice model Mio 250 sa motorom Tomos umo 08
80 cm3 na 3500 okrt. max snage 1,5 KW. Motor se vrti u desno i pogonska remenica dolazi direktno na radilicu. Na slici se to vidi iako je motor rastavljen.:(wasntme):

10407088134341938442.jpg

D

DEDO

Guest
Pozdrav.Potreban mi je fergazer(karburator resplinjač)za moju frezu Tomos(kao na slici).Kako stupiti u kontakt i imaocem istog.Hvala.

Prvi post,pa oglas.Pročitaj pravila,pa idemo dalje.

Posljednje uređivanje od moderatora:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
A što je s tvojim krburatorom ? Opiši malo, da li uopće radi, da li mu fale neki dijelovi, da li su pojedini elementi istrošeni, da li je gore uljni filter zraka itd... Možda se može osposobiti ? To nije freza nego motokopačica (kopačica). Stavi koju sličicu da se nešto vidi uz opis. Kontaktirati me možeš na pp.:p:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Novi ima za kupit u zagrebu,al sam mu zaboravil cjenu.
Al prvo vidi kaj na tvojem ne valja,pa se mozda da promjenit,kak brgud veli!?

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Pozdrav, dečki.Može li mi netko reći kakva je situacija s dostupnošću rez. dijelova za Tomos kopačice? Imam "povoljnu" ponudu! Vrijedi li takva kopačica, uopće 250eur?

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Za sami motor nije problem, eventualno donja polutka radilice. Al to majstor slozi. Za mjenjac bi mogla biti druga situacija.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Skoro sve se da nabaviti osim zupčanika reduktora (ali oni su skoro uvijek dobri), ostalo što se tiče reduktora su ležajevi (koji su dostupni), samering između reduktora i difa. (dostupan). Najveći je problem je pužni prijenos na pogonsku osovinu. Znači puž i pužni zupčanik (nisu dostupni), jedino ako se nađe polovno. Centrifugalno kvačilo isto tako nije dostupno a ostalo što se tiče motora sve se može kupiti. Koliko je to povoljna ponuda ? Vrijednost motokopačice Tomos MK 2 je relativna stvar (kao i svakog drugog stroja), sve zavisi u kakvom je stanju i stupanju istrošenosti. Navedena vrijednost bi bila plafon !:8):

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Na spomenutoj kopačici je prošle godine rađena generalka, što znači da se itekako naradila.Kako su generalku radili, meni poznati majstori, za koje ne bih baš stavio ruku u vatru, onda to vjerojatno i nebi bila dobra kupovina!

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
A mogu misliti, koliko se naradila u godinu dana. Pitanje je, da li je što na njoj rađeno i da li je pravilno korištena poslije toga ? Bitno je što sam u prethodnom postu naveo, pužni pogon, pužni zupčanik. Ostalo se sve sredi. Koja joj je vrijednost ?:icon_e_wink:

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Za te pare kupi u bau bau prdekalo kao kopačica i imaš 5 leta garanciju.To čudo sa tomos motorom je več davno odradilo svoje.:icon_wink:

Rudar

Član
Tu od
22 Lis 2014
Poruka
39
ovisi mijo šta ćeš sve raditi s njom i kolike su potrebe,za koliko kvadrata,mali strojčić je za manje kućanstvo,a ako dobro uradiš svoj vrt možda te i susjeda pozove da i njoj središ vrt a to nije fora ako dojdeš s malim,strojem :(rofl):

Najnoviji postovi

Na vrh