• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Maline

T

Tomazy

Guest
Re: maline

ja sve zasadio vilamet i imam ponude za odkup al malo se nečkaju jer bi rađe tulamen, zajeb u startu. :cry:

Orsic

Član
Tu od
30 Kol 2009
Poruka
415

kolko komada?
mi sad svake godine vadimo jedan red viljametai sadimo tulamen...

Milky

Član
Tu od
8 Tra 2008
Poruka
161

Po kojoj cijeni prodajete ako se smije znati?
Oršić na kolikoj površini imate maline i da li imate navodnjavanje?

T

Tomazy

Guest

Zašto vadite viljamet i sadite tulamen?
Ja sam posadio 11500 sadnica viljamet![/quote]

mislim da vade zbog toga što je wilamete industrijska malina sitnijeg ploda te kraćeg vjeka trajanja (mislim na svježinu ploda od berbe do potrošača.)Ili ti ga wilamet je pogodan za preradu,a tulamen za konzumaciju.

T

Tomazy

Guest

ah kod mene ti je sitno 2100 kom. za početak a ukoliko bi krenulo širimo.

Orsic

Član
Tu od
30 Kol 2009
Poruka
415

to je na povrsini od hektar i jos nesto,neznam tocno,a prodajna cijena je najniza od 24kn/kg pa ide do 60kn/kg,vadimo viljamet zato sto se dosta tesko prodaje,nitko ga nece svi traze tulamen i himbotop,niti trgovacki centri nezele ga uzet,a nitkome ne prodajemo za preradu jer je dosta niza cijena onda....imamo i navodnjavanje i zastitnu mrezu,i rezervare za mjesat umjetno gnojivo i pustanje u sistem,sve sta je potrebno....

T

Tomazy

Guest

kako se rješavaš ovog štetnika? ulazi u mladice i izjeda unutrašnjost i malina mi samo klone. znaš li neko sredstvo?

Orsic

Član
Tu od
30 Kol 2009
Poruka
415

CHROMOGOR 40,al to se sprica u vegetaciji,i znaci di je svaki taj crv ili ti ga zadebljanje na stabljici,moras otrgnut par cm ispod i maknut sa parcele,i sada kada se rezu van stare stabljike,ne ih malcirat ili zaoravat,nego sve izvest van i zapalit,tako je najbolje jer se onda svi stetniki unistavaju.

T

Tomazy

Guest

ja svakog crva izgnječim jer kak odrežem tak vrag beži van i brz je.Onda sve izvezem van i zapalim al dok se stabljike posuše. Kaj to možda treba odma zapaliti dok je zeleno? Kak to zapališ?

Orsic

Član
Tu od
30 Kol 2009
Poruka
415

ostavim dan dva da se malo posusi,onda malo starog ulja polijem,novine zapalim i stavim skroz ispod,i izgori sve

V

vocar11

Guest

Može li mi netko reći od vas ovdje aktivnih, kolika su ulaganja u maline za 1,5 ha?

Znači uključujući sve: sadnice, stupovi, ograda, mreža, navodnjavanje ?

1.Sati rada tjedno? Mehanizacija?

2.Koliko se maline orezuju?

3.U kojem roku dođu u prvi značajniji urod?

4.Otkup je zagarantiran? Fragaria? Još netko drugi?

5.I zašto ste se odlučili za malinu? A ne recimo npr.za kupinu ili borovnicu ili aroniju ili ribiz ili nešto drugo bobičasto?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Nema potrebe nikakvo ulje stavljati. Samo par suhih trijeski, malo suhih cjepanica, zapali se vatra i onda kad uhvati cjepanice mozes stavljati svjeze drvo i izgoriti ce.

Orsic

Član
Tu od
30 Kol 2009
Poruka
415

ulaganja neznam tocno trebo bi sve stavit na papir al je dosta velikacifra.
mehanizacija;traktor,atomizer,freza,malcer,flakserica,vozilo sa hladnjacom.
prvi urod ti je tek druge godine,sati rada tjedno-nikad dosta,malina se orezuje posle berbe,vade se stare stabljike van,nove ostavljas za drugu godinu,i u proljece se vrhovi stucaju na visinu koja ti odgovara.
uzeli maline jer ima trzista,dobra cijena,itd.,kupina je pusiona postala,borovnicu frend ima,ribiz se dosta tesko prodaje,a za trziste se snalazis....

V

vocar11

Guest

Vozilo s hladnjačom je baš neophodno? Pogotovo ako odmah isti dan odvezeš na otkupno mjesto?
Mislim da čak Fragaria dolazi po malinu...

Zašto je kupina postala pušiona? Ja čuo da kupina ide kao luda...
A borovnica? Rekao si da frend ima borovnicu ali nisi rekao zašto se nisi za nju odlučio?

Tko još osim Fragarie otkupljuje?

Bi ti bilo teško da poslikaš malo nasad i pošalješ da vidim kako izgleda?

T

Tomazy

Guest

u posla ima i na slabih pol hektara za cijele dane pa i više.Već sam godinu dana u njima svaki dan i ima posla. ulaganje? e pa ja sam trenutno na nekih 90-tis kn sve skupa bez ikakve mehanizacije na 2100 kom bez protugrdne mreže.

Milky

Član
Tu od
8 Tra 2008
Poruka
161

Oršić ajd postavi i ti neke slike pa da malo vidimo kako izgleda tvoj malinjak!

Najnoviji postovi

Na vrh