• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Maline

Jonathan

Član
Tu od
1 Sij 2010
Poruka
139
Malinari, jel se radi što? :-

Mi se ovih dana spremamo saditi. Pripremljeno je 2000 sadnica Polane, zemlja je pognojena stajnjakom i poorana, a kroz dan-dva bacamo mineralno 5-10-25 +Ca,Mg i S i tanjuramo.
Bilo je posla preko glave, rezali smo stari nasad, vadili sadnice, pospremali armaturu, sada još treba pognojiti stajnjakom i ufrezati.

Polana se još uvijek neda :)
Slikano 20.11.2014.

rum9w6.jpg


2vto49g.jpg


14x33uc.jpg


2ueqrd1.jpg


21ca51c.jpg
 
Posljednje uređivanje:

malinar73

Novi član
Tu od
23 Stu 2013
Poruka
11
Pozdrav,malo da pomognem onima koji imaju manje iskustva sa uzgojom malina.Prošle godine kao što sam već posadio 1100 kom,polke, i prezadovoljan sam sa urodom(oko 700 kg)ali sam biou malinjaku svaki dan ili branje ili okopavanje,ili se plila trava.Prvo što sam uradio uzoro,ferzo i ručno napravili redove,stavili stajnjak (2 traktorske prikolice)i npk 7-20 -30, 50 kg,u redove pa sam zemljom pokrio stajnjak i npk da nema dodira sa žilama,i sadnja u te redove na dubini oko 25 cm,maksimalno,u rano proljeće postavio sam sistem kap po kap,i nisam koristio ga do iza onih poplava a morao sam davati kristalone koje sam dobio od firme koja je otkupljivali maline,pa sam smanjio urod,svojom greškom,a najviše sam morao prskati radi zaštite malinjaka,jer je bilo veliki problema,i kada sam počeo da aktivno berem maline u julu i sve do kraja oktobra,a i neki dan je bilo malina oko 1 kg ali slaba kvaliteta.
 

sugarray

Aktivni član
Tu od
27 Stu 2013
Poruka
419
Mene zanima, kada pocne sezona branja, koliko placate ljude za branje? Po satu, kili...
 

malinar73

Novi član
Tu od
23 Stu 2013
Poruka
11
Pošto ja imam 1dulum.pa mi nije ove godine potrebno da placam berace.a oni se placaju po kilogramu.a zene brze beru.ja sam imo svoju radnu snagu pa nisam ni placo nesto puno para.a berba aktivno pocinje polovinom jula.poz
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Pozdrav. Citao sam da malina voli blago nagnutnu parcelu i da tada daje najbolje rezultate. Da li neko ima iskustva sa rezultatima na parceli u ravnici koja je u jako kisnim godinama barovita, s tim da bi sva voda koja se nakuplja na toj parceli drenazno bila odvedena i ne bi dolazilo do deponovanja? Na sjevernoj strani te parcele je brdo i suma, 30 metara od nje sa ostalih strana su kuce. Jakih vjetrova nema, struja i voda su na 10 metara od parcele.
 

malinar73

Novi član
Tu od
23 Stu 2013
Poruka
11
Da maline vole blago nageto zemljište,ali ako sve zavisi koliko im posveti te pažnju,najbitnije davati kristal one i zaštitu i biće malina i vise.pozdrav
 

sukra

Novi član
Tu od
6 Velj 2015
Poruka
18
poštovani ne otvara mi poveznicu na svijet-malina pa ne vidim kakvu ste žicu preporučili. ja sam inače ujesen posadio maline i sad razmišljam o inox žici iz italije ali neznam za koju debljinu pitati. inače je teren nagiba oko 10 posto i maksimalna duzina redova je oko 190 metara. molim za vašu preporuku debljine žica kaj inoxa kaj svih ostalih-hvala unaprijed
 

Beli123

Novi član
Tu od
7 Velj 2015
Poruka
3
Vjestacko djubrenje malina

Koja su najbolja vjestacka djubriva za djubrenje malina (marka Vilamet)
 

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Novi sam u svemu ...kod nas u BiH je krenulo explozivno s malinama...ja sam narucio za 2 000 m2...imate li kakvih savjete a početnika...Blizu kuce imam upravo tu parcelu, dostaje neravna tako da travu koja tu raste moram kositi ručno, ne moze kocascica, pa sam mislio da ju pripremim za posaditi maline...
Narucio sam "Polku"...djubriva stajskog imam da kazem u neogranicenim kolicinama a tako i septičku od krava.
Planirao sam uraditi analizu zemlje i pojacati sta treba s mineralnim....to cu vidjeti sta bude rekla analiza.
Dakle kod mene nece oskudjevati s djubrivom.
Zemlja je na jednom dijelu pjeskovita na jednom duboka i humusna...parcela je nagnuta nekih 15 % prema jugo istoku dok je drugi dio zemlje ravan ko dlan.

S kim sam god razgovarao kaze da bi prinos trebao biti oko 700 kila prve godine znaci na 2 dunuma oko 1 400 kila sto bi bilo dovoljno da vrati ulozeno.
Vode isto tako imam jer mi je sve to blizu kuce a i okolni izvori ili cak rijeka nije bas tako daleko.

Ova me sorta privukla iz razloga sto je njena berba sredinom ljeta pa do u jesen i razvucena je ( bar su mi tako rekli) sto meni idealno odgovara jer tad ne radim puno na polju.

Ako imate kakav savjet tu sam...nesto iskreno razmisljam i o 4 000 m2 ali se bojim de ce to biti prevelik zalogaj za mene bududci da su mi sve parcele dalje od kuce a i slab sam s znanjem o malinama.
 

zaagy

Član
Tu od
9 Sij 2014
Poruka
55
Pozdrav, zanima me koja je najranija jednorodna sorta maline, a da je dobra za svježu upotrebu? Tulameen, wilamete?
 

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
610
Jesu istina navodi da "Polana" nema potrebu za armaturom?Kako onda izgleda takav nasad?

Koliko ubrana malina može stajati,jel može "preživjeti" dan ili?
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,767
Kažu da ide Polana bez žice ali sam vidio na internetu da ih neki imaju i na žici.
Ubrana može izdržati do 5 dana u hladnome,poslije gubi na kvaliteti.
 

propuh

Član
Tu od
14 Stu 2013
Poruka
284
pozdrav

koliko košta sadnica polane uzeo bi nekoliko sadnica da probam kako če se pokazati
 

propuh

Član
Tu od
14 Stu 2013
Poruka
284
ma ja bi uzeo baš tu polanu da probam čitao sam dosta o njoj
valjda ču naći sadnice netreba meni puno samo par komada
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,767
Realna cijena joj je oko 4-5 kuna,ovisi koju količinu uzimaš,ako je nađeš u prodaji
 

propuh

Član
Tu od
14 Stu 2013
Poruka
284
ako tko od članova ovoga foruma ima sadnice za prodaju neka
mi se javi ili pp ili ovdje pa se dogovorimo
 
Na vrh