• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mangulica

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
svaka čast kolega na gicku,nismo se pozdravili jučer u Gudovcu jer bila gužva kod tebe ali budemo jer mi kupujemo od tebe guske i ljetos domače piliće,nego da ne fulam temu koliko vremenski treba onima malima od jučer da narastu na bar 150 kg i pošto prodaješ mast

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
svaka čast kolega na gicku,nismo se pozdravili jučer u Gudovcu jer bila gužva kod tebe ali budemo jer mi kupujemo od tebe guske i ljetos domače piliće,nego da ne fulam temu koliko vremenski treba onima malima od jučer da narastu na bar 150 kg i pošto prodaješ mast

Ajkula mani se mesa i špeka treba voditi zdrav život uhvati se blitve i karfijola pa češ vidjeti kak češ onda tek imati snage za rad:rolfer:

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
može karfiol uz dobru šniclu,:weedman::weedman:,vidiš da dobri doktori preporučuju dobru svinjsku mast a ne ulje od suncokreta prskanog x puta,a u ove čižmešinkinove gice sigurno ima papice ,mljacmljac :drinkers::drinkers:

cizmesinkin

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
314

treba im još bar godinu i pol,ali samo da jedu žitarice i zelenjavu.50 kn kila,ali ne prodajem je baš previše,koristim je za osobne potrebe.

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Pozdrav
I ja imam mangulice, 12 komada za svoje potrebe.
Poštujem svaki savjet i sugestiju glede uzgoja istih.

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
XX. Alföldi Állattenyésztési és Mezõgazda Napok
Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár
XX. MEĐUNARODNI SAJAM Uzgajivača životinja i Ratara
Hódmezővásárhely
26-27-28. travnja 2013.

Nerastovi

20130427132232.jpg

20130427132324.jpg

Na žalost samo ta dva nerasta. Za jednu mađarsku autohtonu pasminu na sajmu takvih razmjera, u odnosu na stotinu i više izloženih svinja, izložiti samo dva nerasta je doista malo.

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Dali si nabavio mangulice :pig:?
Ja sam oko nove Godine od Čižmešinkina nabavio 2 nazimice 2 poštrovljena praseta i jednog nerastića. Nazimice su se oprasile 24 i 26.03 og. svaka 4 kom. minus jedno rashod tako da imam 7, 2 ženske i 5 muških. Tjedan dana prije i poslije prašenja krmače su bile opasne tako da je vuk za njih mali dečko, a prije i poslije narečenog su pitome tao janjići. Sa 2 tjedan prasci su sami jeli mljevenu hranu i male klipove kukuruza, a sa mjesec dana jedu sve. U usporedbi sa CSS sporije napreduju. Primjetio sam da su im repići spušteni te sa njima vrte, možda imaju gliste i kako se to riješava dok su mali (kasnije znam - cijepljenje). Nemam uvjeta za uzgoj većeg broja, a ono što držim želim da bude u redu i da im ništa ne uskratim. Držim ih iz hobija, a i zdravstvenih razloga.

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Ne drzim mangulice. Naravno da sporije napreduju od css kad je mangulica primitivna pasmina.

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Dali je netko križao mangulicu sa veprom ili sa css, budući da imam takvu mogućnost - koji je rezultat.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Mislim da križanjem Mangulice i css nebi dobil ništa konkretno jel su obodvije masno mesne pasmine sa veprom bi već nešta moglo biti mislim da bi više mogle povući gene vepra možda malo više mesa ali i to sumnjam

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Mislim da križanjem Mangulice i css nebi dobil ništa konkretno jel su obodvije masno mesne pasmine sa veprom bi već nešta moglo biti mislim da bi više mogle povući gene vepra možda malo više mesa ali i to sumnjam

Na zalost mangulica nije masno mesna. Ona spada u masnu skupinu svinja ( primitivna ) dok je CSS masno mesna ( kombinirana ili prijelazna ) pasmina svinja. S tim da postoje i mesno masne pasmine.
Sa krizanjem sa divljakom takoder ne bi nist dobio pogotovo ne kolicinu mesa vec samo suho meso. Molim da se mangulica i CSS ne stavljaju u isti kos jer tamo nisu nikad ni bile. Na svome vrhuncu uzgoja pocetkom 20. Stoljeca CSS je bila plemenita pasmina ( a i danas je po organoleptickim, nutritivnim, gurmanskim...svojstvima ) dok je mangulica
takva kakva je. Kako madari kazu: najmasnija svinja na svijetu- najzdravija mast na svijetu.

Posljednje uređivanje:

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Mangulicu ne stavljam u isti koš sa drugim pasminama, znamo što je mangulica, a što su ostale pasmine.
Krajem svibnja ću odbiti prasce, a nerastić kojeg imam je za sada malen i ne znam dali će moći pariti krmače. Ako ne bude to mogao obaviti mora netko drugi. U blizini nitko nema mangulice, a imam na raspolaganju vepra i nerasta CSS stoga tražim savjet dali ih pariti sa jednim od ovih ili ih ostaviti da pate dok ovaj mali poraste (noge mu se moraju produžiti)
U svakom slučaju ne želim vršiti eksperimente, želim čistokrvne mangulice.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Na zalost mangulica nije masno mesna. Ona spada u masnu skupinu svinja ( primitivna ) dok je CSS masno mesna ( kombinirana ili prijelazna ) pasmina svinja. S tim da postoje i mesno masne pasmine.
Sa krizanjem sa divljakom takoder ne bi nist dobio pogotovo ne kolicinu mesa vec samo suho meso. Molim da se mangulica i CSS ne stavljaju u isti kos jer tamo nisu nikad ni bile. Na svome vrhuncu uzgoja pocetkom 20. Stoljeca CSS je bila plemenita pasmina ( a i danas je po organoleptickim, nutritivnim, gurmanskim...svojstvima ) dok je mangulica
takva kakva je. Kako madari kazu: najmasnija svinja na svijetu- najzdravija mast na svijetu.

Da tu si u pravu moja greška u u pisanju i nerazmišljanju....

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Ako moj nerast ne bude sposoban krajem ovoga mjeseca skakati što mi predlažete sa kojom pasminom da križam mangulice.

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Hvala na savjetima. Danas sam napravio tor oko 600 m2 i pustio krmače i prasce, te tri dečka od kojih je jedan onaj moj famozni mali nerast. Mali je toliko uporan (i sposoban obaviti posao) da ne silazi sa jedne krmače koja ga još ne pušta pošto su prasci stari 45 dana. Dakle problem je riješen tako da bih trebali biti zadovoljni obojica.

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Imam za prodati mangulice 2 merastića i 2 ženske stari 4 mj, pa ako je netko zainteresiran.

Na vrh