• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Massey Ferguson

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,807
Svi su sklepani od komponenti drugih proizvođača...


MF je "kralj" zbog IMT licence.... da je kojim slučajem Torpedo bio jači danas bi DEUTZ DX serija ili Agrotroni bili pojam.

Koja tvornica traktora ili auta ma cak i kamiona ima kompletnu svoju proizvodnju? (od motora, prijenosa, raznih sklopova, enterijera, opreme do elektronike)
To nema cak niti John Deere!
Svi imaju ugovorenu proizvodnju za razne komponente koje ugradjuju.

Cek malo, ko je koga kopirao, MF kopirao IMT_a i Deutz Torpeda ili obrnuto???

Da ne prepricavamo suplje price zna se ko su gazde u proizvodnji traktora i koja su imena u vrhu a na nama je da biramo svako sebi po zelji i apetitu. Nije isto kad u jednom selu ima jedan traktor marke X i nikad se nije povario dok u tom istom selu ima 20 traktora marke Y i 2 su imala skakljivih problema.
Sto tek reci kad u tom selu ima recimo jos 50 traktora marke ŽNJ i od toga 35 ih je non-stop bolesnjivo i sa raznim simptomima?
 
Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,762
Kićo, promašil si bit. Čemu takav ton? Nitko tu ne prigovara mf-u.
Prigovoreno je bilo da je Lindner sklepan od svačega, a Motohod je komentiral da je s MF-om isto tak.

Da je Torpedo bil tak jak kak je bil Imt, vjerojatno bi danas DF bil kultni traktor, kak je to MF.
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Da je Torpedo bil tak jak kak je bil Imt, vjerojatno bi danas DF bil kultni traktor, kak je to MF.

Mislim da si i ti sad malo promašio, jer mf nikako nije kultrni traktor. Ako ćemo cjepidlačiti, onda je to svakako IMT :icon_super:
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,762
Griješiš.
Pročitaj s razumjevanjem :)

Ak hoćeš na drugi način: da je Torpedo bil na mjestu IMTa, danas bi Deutz bil to kaj je sad MF u našim krajevima.
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Pa dobro, može i tako. Ja svakako smatram da mf nije na razini deutza, bar današnji.
 

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,807
Kuzim ja gdje je rasprava. Svi su zdelani kako je ko stigao. MF je mjesanac svega i svaceg ko i svi ostali, mozda nesto cistokrviji ali ipak mjesanac. A sta se tice Deutza nesmatram ga kultnim ali... medju jednim od onih igraca koji pisu pravila!!

Da budem iskren nesumnjam da je jedan Lindner dobar traktor, nekad je to bio zasigurno pa cak i danas samo za razliku u cijeni od 2,3 ili 5 tis eura radje bi kupio nesta drugo.

Sve 5, sve price drze drze vodu ali dok dodjem na sajmu pred izlozen traktor i razmisljam si kako cu i ja jednog dana kupit novi (zivim u snovima i nadam se) i obilazim ga sa svih strana u tom trenutku dovoljan je jedan uoceni nedostatak da tog trena okrenem glavu i polazim dalje. Mislim se, ako ga vec toliko prizeljkujem i znadem da cu se dobro poznojit za njega i sad da zbog neke manje ili vece razlike u cijeni si kupim nesto sto ne zelim i sto ce me kasnije izjedati godinama onda cu u startu dat i nesto vise i bit ce mi srce na mjestu niz godina. Kuzis me? Nekupuje se traktor ko carape za mjesec ili dva pa ih bacis. Nek je konkurencija u pol jeftinija nezanima me.
Dovoljno je da vidim takvu glupost... recimo lose pofarbane neke marke, lose izvedene podizne poluge ili poteznice, los prijenos prve vuce, kabina neuredna nezadihtana, kap ulja na sajmenom primjerku je nedopustiva, lose hidraulicne spojnice, remen koji na novom traktoru struze o nosac ispred, prohrdjali ispuh a jos nema ni 2 radna sata, znalo se vidjet na novom traktoru stari akumulator... onda bahatost trgovaca koji misle da ti u full cijeni netrebaju isporucit ni pol opreme koju bi trebao dobit kao recimo utezi ili masa tih sitnih dodataka...
Za svoje novce svak si bira sto mu se svidi.
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Koega u pravu si to za izbor i sve one navedene mane su nedopustive,pogotovo kod tak napuhanih cijena kak su danasnje.
Ali te mane je nemoguce naci kod Massey-a a ni Lindnera.

I ovo da je MF sklapan od puno razlicitih marki se ne bih slozio uopce,koliko znam mjenjace sami rade,hidrauliku takoder za elektroniku nisam siguran ali to mislim da kupuju.
SISU se sad pise pod AGCO,znaci MF.
Kabine sami rade.
To kaj posluju sa drugim firmama je sasvim normalno,jer ne vjerujem da bi sami uspjeli u tome.
A i kad gledamo vecinu drugih marki traktora i oni su svi u grupacijama,znaci nabavljaju iste dijelove,samo kaj je razlika u haubi i boji vecinom,dok je MF svojim ulaskom u grupaciju ipak ostao donekle jedinstven,hocu reci da trenutno nema brata blizanca.Poslovali su i oni prije sa drugim markama do te mjere da je bilo blizanaca,ali boze moj..
Cilj svega im je zarada i to je stalno na umu.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,762
GIMA je zajednička tvornica MFa i Renaulta, sad Claasa. Ili pak Dyna VT je starija Fendtova tehnologija.
MF je manje unikatan nego kaj misliš.

Vlastite motore i transmisije imaju JD, SLH dio SDF-a, Zetor, Belarus, a u AGCO grupi jedino Valtra. Tak da
.
Svi su, manje-više, unikatni po dizajnu i uređenju kabine.

Obzirom na količine i način proizvodnje, pa samim time i kontrole, kod MFa buš našel šlamperaja, dok kod Lindnera sigurno nebuš.
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Da vidis kad bolje razmislim MF-ov Dyna4 i 6 je isto kao i Claas-ov Quadrashift i Heksashift.

Kak mislis da je DynaVT zastarjela Fendtova tehnologija kad je to isto kao i Fendtov Vario.

Slusajte kaj komsije kazu na MF-a,pogotovo kaj kaze u 4:40sec
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=l7oUhKyYF3c[/YT]
 
Posljednje uređivanje:

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
787
Nije ti to isto, buniš se zbog ručice kojom vozač upravlja mjenjačem. Sama konstrukcija mjenjača i princip rada se razlikuju.

Danas se sve svodi na dizajn. Svaki novi traktor ima svoj (kratki) životni vijek i samo je stvar marketinga te određene zastupljenosti pojedine marke na nekom području.

New Holland je devedesetih iste traktore na sjeveru Europe prodaval pod imenom Ford, a na jugu pod Fiatagri. Claas je iste traktore u početku prodavao u Renault narančastoj boji ( Francuska, Benelux) a u Njemačku su išli zeleni.
Isto tako je na američko tržište kombajna ušao pod markom Caterpillar. Smeđe obojani Lexion, jer amer nema pojma što je to Claas.

MF je pod Agco korporacijom i cijenom se bliži ostalima iz te grupacije - Fendtu i Valtri.

A sve korporacije gledaju samo profit.

Tipa u odboru direktora Agco-a ne zanima, niti mu je cilj da njihov proizvod radi 40 godina. Niti ove u SDF, ili CNH.
Garantni rok odradi stroj, rezervnih dijelova ima a vi krpajte koliko mislite... ili kupite za par godina novi njihov stroj.

BoardOfDirectors.jpg
 

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,807
Svi smo dosli na isto a to je da se danas ide na to da "ide dok ide" a dok neide kupi novi samo sto traktor ipak nije televizor, mikrovalka, bojler ili veš mašina...
U nekim sretnijim zemljama za razliku od nas to moze igrat tako jer kod njih uvijek ima "kapitalnih" ili slicnih potvrata pri ulaganju u poljoprivredu, mi smo ipak nesto drugo. Nama se traktor mora dugo "znojit" ko i gazda dok ne zaradi drugog :(
 

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,224
slazem se da sve korporacije gledaju na profit kaj je u neku ruku i normalno.
ali je tim korporacijama i te kako stalo do njihovog imidza na trzistu i zato ulazu ogromne novce u razvoj i istrazivanje i na kraju svega imamo za rezultat odlicne strojeve, vrlo komforne, brze i ucinkovite. danas mozes cijeli dan , svaki dan, raditi na traktoru a da se i ne umoris ali taj komfor i ucinkovitost kosta. ali imas i traktora na kojima isto mozes raditi cijele dane ali da nisu toliko tehnoloski napredni i kostaju puno manje novaca . E pa sad , kak se veli , tko voli nek izvoli. svaka roba ima svojeg kupca i svatko bi morao znati svoje potrebe i mogucnosti i u skladu sa time uskladiti svoja razmisljanja prema tim strojevima.
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
U nekim sretnijim zemljama za razliku od nas to moze igrat tako jer kod njih uvijek ima "kapitalnih" ili slicnih potvrata pri ulaganju u poljoprivredu, mi smo ipak nesto drugo. Nama se traktor mora dugo "znojit" ko i gazda dok ne zaradi drugog :(
Koliko je meni poznato, jako kratki period je bio između kapitalnih i iparda da nisi mogao uzeti povrat ulaganja i preko 50 posto. I sada je tako i bit će i dalje. Stvar je jedino u tome što neki jesu spremni na to, a većina nas nije, pa eto....
 

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
695
Pratim malo temu...

Dečki moji, nisi pametan više.
Ako želiš ozbiljniju poljoprivredu i proizvodnju, i uklopiti se u EU politiku, što je svakako poželjno, iako teže ostvarivo, koji traktor odabrati?

Biraš manje zlo!
Svi su sklepani, kao što je i u nekoliko postova ranije rečeno, da traju određeni vijek!
I tu je običan seljak u zamci!
Vrte nas velike korporacije oko malog prsta, i to je činjenica!


Osobno, ma kakav MF, jok.
Svaka mu čast, u našem okruženju stariji modeli komotno na tronu uz Fendt i JD. To je Eu trojac koji je vladao 30-tak godina.

Danas MF ni sjena toga.
Recite kaj god očete, samo istinski obožavatelji se nebudu složili z menom, oni razumni me razmu.
 

temsi97

Novi član
Tu od
7 Svi 2012
Poruka
17
dobar dan, htio bi kupit traktor massey ferguson, nasao sam maseya 350, 88 godiste, 3 mjenjaca, sa polu otvorenom kabinom, i ima hidraulicni kardan, interesuje me ako mi moze ko da pojasni o tom traktoru kakav je uopce, za odrzavanje, kakve poslove moze radit , a najvise me interesuje kardan jer je hidraulicni,ako moze odgovor bio bi zahvalan
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
A može raditi šta i svaki traktor od 50-ak konja valjda! Po meni bi to trebali biti relativno dobri traktori jer ne spadaju u katekoriju velikih i rijetko ih se izrabljivalo, valjda:icon_scratch:

Kardan uključuje struja? Treba projveriti uključuje li to kak treba, ako je preko struje.
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Tu nema kaj puno otici.
Odes pogledas ako sve radi, i svida ti se onda vozis.
 

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,302
Ako sam shvatio, čovijek misli da ulje vrti kardan...?
Kardan ti se vrti preko lamela, tj ručicu-prekidać(ovisno koji je patent) ukljućiš, pumpa preko ulja stlači lamele i kardan radi. Isto samo drugim redoslijedom kod isključenja. isključiš rućicu-prekidać, ulje zatvoriš, ukljući se kočnica na kardanu i kardan stane.... tog se nemoraš bojati, od 70-tih godina to radi na mf-u i nemaš straha, ulje samo uključuje i isključuje lamele, a vrte zupčanici.. Jedino ako su lamele pred krajem, ili slaba pumpa, ili ako se neće zaustaviti kardan poderana je kočnica. Al to znaš najbolje kad uključiš isključiš kardan, al rijetko to odlazi, ako i ode nije skup popravak
Općenito serija 300 je među najboljima mf-ovima. 3 mjenjača, nema power znaći, samo provjeri da ne iskaće iz brzina i to je to. moći ćeš radi s traktorm svašta uz primjerene strojeve njemu. tj stroju 50konja. Orać je jako dobar hidraulika najbolje riješena....
Eto tolko od mene
 

temsi97

Novi član
Tu od
7 Svi 2012
Poruka
17
nemam ja sad za masseya neke masine velike, freza 170cm, plug imt 756 visoki, new holland 370 presa, prikolica, mislim da mu to nije tesko, sad neznam roto freza da li je za njega
 
Na vrh