• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mehanička radionica za pile

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Manje više je tako kako si rekao. Podešavanje diza kod punog gasa najbolje je sa brojačem okretaja...no nemaju ga svi.
Prije štelanja potrebno je da pila bude ugrijana i sa svim filterima, dakle spremna za rad.
H dizu podešavaš tako da odšerafljuješ, dakle obogaćuješ smjesu, do trenutka kad pila počinje preskakivati taktove i nemirno raditi. Tada pritežeš dizu tek tolko da se smiri. Narvno, to radiš pod punim gasom. Pila mora u svim režimima dobro i bez zadrške loviti gas...
Najbolje se vidi kako je naštelano kad se duže radi sa njom.
Ako je sve u redu, ne mjenjaju se naštelani parametri.
Ako je smjesa prebogata, pila na hladno odlično pali, ali kako dolazi na radnu temperauru počinju joj padati okretaji..
Ako je smjesa presiromašna, pila otežano pali i kako dolazi na radnu temperaturu, okretaji joj rastu...
Nije preporučljivo štelati pun gas da se maksimalno dere i vrti....to je znak presiromašne smjese...
Jednom je neki Švabo detaljno opisao postupak, no sad ja to ne mogu nači:mad:, al to je to ukratko...

beba

Član
Tu od
18 Lip 2011
Poruka
76
Manje više je tako kako si rekao. Podešavanje diza kod punog gasa najbolje je sa brojačem okretaja...no nemaju ga svi.
Prije štelanja potrebno je da pila bude ugrijana i sa svim filterima, dakle spremna za rad.
H dizu podešavaš tako da odšerafljuješ, dakle obogaćuješ smjesu, do trenutka kad pila počinje preskakivati taktove i nemirno raditi. Tada pritežeš dizu tek tolko da se smiri. Narvno, to radiš pod punim gasom. Pila mora u svim režimima dobro i bez zadrške loviti gas...
Najbolje se vidi kako je naštelano kad se duže radi sa njom.
Ako je sve u redu, ne mjenjaju se naštelani parametri.
Ako je smjesa prebogata, pila na hladno odlično pali, ali kako dolazi na radnu temperauru počinju joj padati okretaji..
Ako je smjesa presiromašna, pila otežano pali i kako dolazi na radnu temperaturu, okretaji joj rastu...
Nije preporučljivo štelati pun gas da se maksimalno dere i vrti....to je znak presiromašne smjese...
Jednom je neki Švabo detaljno opisao postupak, no sad ja to ne mogu nači:mad:, al to je to ukratko...
Eh sad oko smjese kad nastelim max obrtaje kako da ih smanjim jel na H (odavijati ili zavijat). Naime imam jednu huskvarnu 61 i ona kad je hladna upali i odma pilaj prima gas ko luda, al kad gotov potrosim rezervar tj. kad se ugrije sjednem da zapalim cigaru 10min i da je upalim ponovo e tad teze ide moram povuci nekoliko puta konop i kad upali nece da primi gas malo je turiras na gasu dak nesto ne nbadođe i onda ide ok , da napomenem negasi se na leru nikad ima snage kad pila, wh sta bi moglo biti to. Membrane dobre,crijevo, plovak sve OK

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Dobro kontam ovo oko prebogate ili presiromasne smjese , al sad dali se na H (steli zdrak) a na L gorivo ??

Na L(low) se štela omjer smjese goriva i zraka na leru, a na H(high) omjer smjese na prijelaznom i punom gasu...a na LA se jednostavno štela minimalni ajnšlag gasa na samoj ručici gasa..pazi, to je tak u teoriji lako za objasniti, u praksi se to zna malo i zakomlicirati, pogotovo ak pila nije u najboljem stanju...
Odvijanjem ti obogačuješ smjesu i okretaji počinju padati....opisano ti gore

stefanmkd

Član
Tu od
8 Ruj 2010
Poruka
417
A jel ima utjecaj ako je smesa bogatija na grijanje, imam stihl 064 i jednom mi pregrijala, pocela da dimi kroz auspuh i skoro uvjek radna temperatura je nad 100C stepena znam po to kad pjlunem na rebara i pljunka se przi.

Slucajno bas sam snimio kad mi pregrijala, osjetio sam na ruku toplinu i ko sto sam reko pocela da dimi vise nego sto treba vidi se i na snimku pri kraju.
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=j_qAXvix8LA[/YT]

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Ne vidim načina na koji bi prebogata smjesa mogla pregrijati motor.....:scratch
Teško je sad na daljinu kazati....ako dobro lovi gas i stabilno radi, pretpostavljam da je sa rasplinjačem sve uredu.....
U kakvom su stanju rebra..imaš sva pera na ventilatoru..vidim lanac ti je zatupljen....:)
Provjeri filter zraka, a ovaj dim ti može biti da se zapalila garež u auspuhu. Zato skini auspuh, očisti njega i onu mrežicu ako ima i ujedno pogledaj kroz ispuh u kakvom je stanju klip, zatim provjeri čep goriva. To su najlakše stvari za provjeriti...
A temperatura u svakom slučaju može bit iznad 100 stupnjeva....koliko točno, ne znam...:roll:
Paljenje je elektronsko, tu ne bi smjelo također bit problema..

Posljednje uređivanje:

stefanmkd

Član
Tu od
8 Ruj 2010
Poruka
417
Ne vidim načina na koji bi prebogata smjesa mogla pregrijati motor.....:scratch
Teško je sad na daljinu kazati....ako dobro lovi gas i stabilno radi, pretpostavljam da je sa rasplinjačem sve uredu.....
U kakvom su stanju rebra..imaš sva pera na ventilatoru..vidim lanac ti je zatupljen....:)
Provjeri filter zraka, a ovaj dim ti može biti da se zapalila garež u auspuhu. Zato skini auspuh, očisti njega i onu mrežicu ako ima i ujedno pogledaj kroz ispuh u kakvom je stanju klip, zatim provjeri čep goriva. To su najlakše stvari za provjeriti...
A temperatura u svakom slučaju može bit iznad 100 stupnjeva....koliko točno, ne znam...:roll:
Paljenje je elektronsko, tu ne bi smjelo također bit problema..

Na jedan americki forum rekli su mi ako je smesa prejaka motor moze da grije, ovdje sam pitao opet da se osiguram, 2 pera fale na ventilatoru al msilim da ne utice to mnogo

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Zanimljivo, ali volio bi da mi netko objasni...motor sa prejakom smjesom ima obilno podmazivanje, a s druge strane ne može razviti veliku brzinu:scratch

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Zašto misliš da su ameri paketniji od nas ?-samo zato jer žvaču duhan?
Pljuvačka se zapeče na 70 stupnjeva .
teprija je da u bogatoj smjesi ima više ulja , motor nije napravljen da u njemu sagorjeva ulje , ulje sagorjeva na višoj temperaturi .
Ne boj se i ako je temp. 100 neće zakuhati ..radna temp. zračno hlađenih motrora je preko sto , čak do 140 .
Viša radna temperatura znači bolja toplinska iskoristivost .
Ako su ti rebra polomljena nema dobrog hlađenja .
Na kraju 064 je poznata po pregrijavanju ...pa s njom treba pažljivo .
Piljenje kakvo je na videu ne bi trebalo pregrijati pilu ni da nema hlađenje.
Lanac ti je tup i labav .

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Pročitao sam na brzinu i ameri vele slično kao i ja....
BTW: svi spominju "LEAN MIXTURE" što će reč da je smjesa siromašna, a ne bogata...a to je odma neka druga filozofija...makar se sa clipa to ne primjećuje, no možda ti je sa LA vijkom smanjen gas..
Evo primjer: u subotu smo išli kolegi rušiti drva za zimu, ja uzeo svoju 041 i sve super, kad odjednom mi se počinje lanac na leru vrtjeti, odmah posumnjam na osiromašenu smjesu. Kako nije bilo vremena za istraživanje radio ja još tako nekih pola sata, do pauze. Ajd, rekoh, krenem malo istraživati kad odmah spazim da mi je labav polkopac filtera. Skinem dolje i imam šta za vidjeti...olabavili se vijci koji drže kompletni usis...Pritegao i dalje radi normalno. Kad sam došao kući lijepo zaljepio sa Loctiteom i to je to

Posljednje uređivanje:
O

Odessa88

Guest
Husqvarna 346 xp

Evo ovako,testera radi sve kako treba jedino kad se ugreje kad pustim gas onda se gasi.i onda moram pet sest puta da povlacim onu sajlu dok ne upali i onda brzo da mu dam gas.i dok radi mora da ga drzim onako malo pod gasom.E sad gde da nastelujem gas,posto sa leve strane ima tri rupe L,H, i T je ispod njih tako su oznacene.I sto je interesantno nije svaki put tako.Uglavnom kad pustim gas se ugasi al onda iz prve upali al sad zadnji put kad sam sekao bas me namucila.

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Kažeš da ti fale dva pera....možda učinak hlađenja nije toliko smanjen kao što ti kažeš, ali zbog toga može doći do disbalansa ventilatora, što utjeće na ležajeve, što opet utjeće na semering, što opet utjeće na falš luft...;)

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Eh, da si bliže pa da mi je daš;), šalim se, ne odustajat zbog toga, sve se to da složiti samo pitanje je vremena, čitaj novca....provjeri si preko auspuha u kakvom je stanju klip, još bolje da izmjeriš kompresiju, ostalo je sve, manje više isplativo
Vidi zašto ja ganjam potrošenu 064-660
http://www.baileysonline.com/itemdetail.asp?item=BBN+066&catID=
Big bore set sa cca 100ccm, a vidi cijenu...:madmana:, a poštarina me ne brine...:D

Posljednje uređivanje:

stefanmkd

Član
Tu od
8 Ruj 2010
Poruka
417
uuuu djaba, isplati se da uzmes 2 seta pa onda samo gaas po ceo dan
ne go vidi sta pise u warranty- ``Remember, 99% of all piston failures are due to operator error, which includes incorrect carburetor settings, incorrect fuel mixture or improper air filter maintenance.``
bolje da odnesem majstoru pa da je nasteluje da se ne zajebavam

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Slažem se sa tobom...mislim da je preko 50% problema koje smo sussretali na ovom forumu bilo vezano upravo za siromašne smjese...nažalost, neki puta se ne pridaje dovoljno pažnje tom problemu, a stvara strahovite troškove, koji često puta dovode do upitne isplativosti....Taj problem je kombinacija zahtjeva 2-taktnog motora i potrebe za kompliciranim rasplinjačem....nažalost

O

Odessa88

Guest
Procitao sam al mi nije sve bas jasno.Znaci treba da pritegnem i L i H a sta je sa T????I sta je siromasna smesa???Se misli na malo ulja u gorivu?Ja stavljam ono crveno ulje sto ide jedna ta bocica na 5 litara goriva...

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
E sad, nemoj me držati za riječ, al T je vjerojatno LA vijak...to čekamo potvrdu.
Siromašna smjesa je ona smjesa u kojoj ima više zraka nego goriva u odnosu na idealni omjer....
Pročitaj temu malo šire, bit će ti jasnije. Mada najčešće postoji neki vanjski faktor zašto je došlo do poremečaja odnosa. S time se nije za igrati pošto imaš novu i dobru pilu.

beba

Član
Tu od
18 Lip 2011
Poruka
76
E sad, nemoj me držati za riječ, al T je vjerojatno LA vijak...to čekamo potvrdu.
Siromašna smjesa je ona smjesa u kojoj ima više zraka nego goriva u odnosu na idealni omjer....
Pročitaj temu malo šire, bit će ti jasnije. Mada najčešće postoji neki vanjski faktor zašto je došlo do poremečaja odnosa. S time se nije za igrati pošto imaš novu i dobru pilu.XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
ovdje sam naso pojasnjenje za stelovanje pile skenirani dio vjerovatno iz kataloga nekog, samo ne kontam ovo jos najbolje H kako je objasnio. Dali je neko trazio u vezi ovog stelovanja karburatora nesto na youtube da vidimo to ocima kako se stima ja sam trazio al nista da valja da je razumno :madmana:

EDIT savoris
ovaj link nemože

Posljednje uređivanje od moderatora:

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Malo je zbunjujuće i to je prevodio netko ko je nedavno diplomirao na FF, a o strojevima pojma nema.
Daj napiš konkretno koji dio te zanima, sve to već ima objašnjeno na prethodnim stranicama...kad motor radi četverotaktno to je ono kad sam napisao da preskače taktove....
Al kao što sam rekao, ako se motor počinje čudno ponašati, to nije bez vraga, i tu podešavanje rasplinjača samo prikriva simptome, ako se uzrok ne odstrani

Na vrh