• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mio 300

• Temu pokrenuo vbr666
  • Datum prvog posta

ambrela

Novi član
Tu od
24 Velj 2023
Poruka
16
Islo bi na mjenjač od f300 na kojem je bio tomosov motor. A ovaj motor bih dobio na poklon pa bih ga ugradio na to postolje .

Ne znam kakav je lezaj u njemu, to je motor naziva Rother RTR 030 ima i Rother RTR 020 razlika je u tome sto ovaj 030 ima upozorenje za ulje a 020 nema,koliko sam ja uspio to skontati

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Taj 030 ima senzor za nivo ulja u motoru, i ako nivo ulja padne više od dozvoljenog onda se gasi motor automatski, evo i šeme prva slika , a druga slika je kod motora sa elektro-startom.

Prilozi

• IMG_20230316_062409.jpg
    IMG_20230316_062409.jpg
    16.6 KB · Pregleda: 10
  • IMG_20230316_062425.jpg
    IMG_20230316_062425.jpg
    30.7 KB · Pregleda: 10

ambrela

Novi član
Tu od
24 Velj 2023
Poruka
16
Da , e sad dali odgovara motor za motokultivator ako mu prilagodim remenicu ,izlaz za remenicu ima navoj za saraf,nema utor za kajlicu. Nasarafio bih tu onaj dio od vodene pumpe koji bi drzao remenicu i odnio tokaru da mi to prilagodi (spoji) .

ambrela

Novi član
Tu od
24 Velj 2023
Poruka
16
Mozda se javi ili cu me javiti privatnom porukom.Vec smo pricali u vezi Tomosa Umor 06 na kojem mo je nazalost otišao karburator.Hvala na pomoci!

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Ha, pa od kud ideje da se na tom motoru radilica vrti na igličastom ležaju? Samo ako bolje pogledamo sliku i vidimo (kojeg je promjera) semering, može se zaključiti na kakvom se ležaju vrti radilica. A jaka stvar je da taj motor ima indikator ulja, teško je provjeriti količinu ulja u karteru.

Da, može se taj motor montirati na Mio 300. Najprije treba vidjeti koju remenicu imaš na mjenjaču, ustvari ne treba gledati nego ako je original onda je to ona dupla za remen 13 mm. Pošto imaš u planu montirati taj motor koji (kao navodno ) 6,5 KS op aa?, onda bi transmisija sa remenom 13 mm bila slabašna. Pošto taj mtk nema brzina, dobro bi došla opcija sa duplim remenicama (kako je sad) onda bi imao dvije brzine prebacivajući remen, ako ideš na jednokanalne remenice onda imaš samo jednu brzinu. Pogonjena remenica je fi 130 veća i 110 mm manja, e sad dobro bi bilo da se može veći fi remenice pretokariti za remen 17 , ali NE jer nema dovoljno mesa. Zato se može manja pretokariti za remen 17 i onda imaš fi 110 mm i prema njoj treba staviti odgovarajuću remenicu (kao pogonsku). Ili nabaviti remenice od F400 , onda to pojednostavljuje stvar.
Dalje motor treba podignuti za najmanje 20 mm, vezni lim ne odgovara, graničnici remena isto tako ne odgovaraju, vezni lim od serije 4xx isto tako ne odgovara ali ga se može namontirati uz malu preinaku......:coffee:

ambrela

Novi član
Tu od
24 Velj 2023
Poruka
16
Hvala Brgud ! Napravit cu tako kako si rekao, Prosiriti duplu remenicu na mjenjacu sa 13 na 17 i nabaviti duplu remenicu 17 na motor.Imam vremena nije mi hitno nista polako cu sve to sloziti.Neznam dali ovaj karburator odgovara za onaj moj tomos umo 06 - Karburator TOMOS Dellorto UMO6 - Agro Moto.
Originalnih novih nisam nasao a rabljene nebih kupovao.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Ako ideš proširivati remenicu mjenjača na 17 , onda ta remenica više nije (dvokanalna) nego jednokanalna. Prema tome nema smisla kao pogonsku raditi kao dvokanalnu. Imalo bi smisla da obe remenice ostanu dvokanalne ali da ostanu kako su sad za remen 13. Jedino onu pogonsku prilagoditi radilici. Imaš more mogućnosti za kemijati , zavisi za koje namijene misliš osposobiti kopačicu, koju površinu obrađivati i koliko radnih sati planiraš godišnje raditi. Pa prema tom složiti kopačicu.

Karburator koji si linkao je Dellorto 14 -12 (sa ručnim gasom) i piše tamo za stacionarni motor (mješalica, pumpa za vodu). Odgovarao bi ali je upitno što bi se postiglo ugradnjom tog karburatora? Koliko sam vidio na slici tvoj motor nema luputu (leptir regulatora gasa), i prema tome ako motor složiš bez toga onda j e svejedno koji karburator montiraš. Ako bi pak montirao taj karburator onda je i još bolje (nego isti takav ) sa sajlom, ručno mu daš gas po potrebi da kopačica može raditi, za razliku od sa sajlom onda mu nesvjesno dodaješ gas i to dolazi do problema, puno više od optimalnih okretaja motora koji su potrebni da bi kopačica radila duže vrijeme. Inače isto bi se moglo montirati karb. od fuoriborda (Tomos vanbrodski) koji je najsličniji originalnom krb. razlika je u donoj dizni i sajla gasa spojena direktno na osovinu leptira gasa..... :coffee:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Moje iskustvo s ta dva fergazera. Mješalica za beton radi super na fergazer od motorne kopačice. Kopačica ne radi skoro pa nikak, na fergazer od mješalice.
Probao sam sve kombinaacije fergazera, od kosilice, mješalice, prskalice, ali za optimalan rad kopačice mora biti originalni fergazer, obavezno s redukcijom usisanog zraka i uljnim filterom za zrak.
Sve drugo bitno je več pojasnio @brgud i to odlično 👌🥂

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Da odgovorim @jocc , remen je dovoljan jedan, sve kopačica serije 400 i 600 imaju jedan remen. Omjer remenica kao F400, 420, a to je 80 pogonska remenica i 120 - 125 pogonjena.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,500
Tako sam si i mislio staviti, samo je orginal bio 13 a moram dati napraviti remenicu za 17 remen, ova postojeća pogonjena nema baš mjesta za širenje kad je dupla.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,500
Zbog okretaja? Ionako moram novu dati raditi pa će se prilagoditi.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,938
Nije zbog okretaja, nego savijanja remena.
Imaš u Strojarskom priručniku podatke za klinaste remene i remenice.
Za 13jsticu znam da prenosi 3 KS, a minimalni promjer remenice je 80mm.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,491
Zemeš nazubljeni remen. On ide i na manji radijus ;)

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,500
Imam orginal remenicu za 17 remene koja će doći na motor i mislim da je promjer 75 ili 80 , nije mi kod ruke da izmjerim. Stavit ću nazubljeni remen baš zbog toga da smanjim utjecaj male remenice. Naravno da bi bolje bilo da su veće remenice ali kud ih staviti kad je stroj mali? Toliko godina je izdržao ovako i stvarno se naradio, onda i za malo vrta i krumpir bude izdržao, ako ne uvijek ostaje da složim natrag tomosov motor ali mi se to za sad i s dobavljivim dijelovima ne da.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Evo remenica pretokarenih na za remen 17, ali je promrijer 113 mm, proširena je ona manja jer na većoj nema dovoljno mesa.
IMG_20230318_155314[1].jpg
Evo je u svojoj ulozi, taman se uklopila sa pogonskom od 70 mm.
IMG_20220222_145305[1].jpg
A i zašto raditi sve te pizdarije, staviš remen 13 i dok traje - traje, ako pak se ne pokaže zadovoljavajuće onda preraditi na 17.:geek:

Najnoviji postovi

Na vrh