• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

MIO Honda F600/620

antondj

Dobro znana faca
Tu od
30 Kol 2015
Poruka
733
Mtk su konstruirali japanci a roto kosa je vjerovatno od mio standarda smisljena.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Vjerujem da to sto s tim motorom
Koji kazes da je manje snage,
da tako dobro kosi jer direktan
prijenos s motora ipak daje veci
broj okretaja noza.

Jedna star me cudi a to je da su
ipak sve to konstruirali japanci
a da ima toliko mana.

Mi zaboravljamo da je to zamišljen kao hobi stroj, a mislimo japanac je to, to je izdržljivo, a ustvari ga preopteretimo.
Honda je za površinu do 1000m2 i to da se radi sa pauzama.
Tako je zamišljena i ta rotokosa.

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
Mtk su konstruirali japanci a roto kosa je vjerovatno od mio standarda smisljena.

Ja bih rekao da je to sve skupa japansko znanje
nasi su samo uz licencu proizvodili.
Vidio sam na youtube-u ovakav model kose
i u brojnim drugim drzavama.
Mislim da se slicna pravi i za nove modele hondi.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Stigli original djelovi.
Samo jedan savjet, dali semeringe potopiti u vruču vodu prije montaže?
Prodavatelj u trgovini, (koji je prije radio na sastavljanju mjenjača) kaže oni su samo mazali sa tovatnom masti i nije bilo problema?
PC110519.jpg

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ja bi vanjski rub lagano podmazal diht masom, a unutarnji tovatnom-
I opet, to sam ja (kak i s onim naopako okrenutim semeringom).

Koliko je to veselje koštalo?

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Osovina ženska- 237 kuna.
Osovina muška-212 kuna.
Semering(brtva)-75x2- 150 kuna.
Ležaj Timken Njemačka, ( Turska) 75x2-150 kuna.
Dostava- 90 kuna.
Nemam diht mase, stavljam tovatnu, hehe.
Ležaji i lančanici su več montirani, sad idemo dalje, na godišnjem sam odmoru, hehe.
Hvala na odgovoru.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Samo namaži semeringe sa unutarnje strane (usne), a sa vanjske strane nema smisla mazati sa diht masom (jer će ionako ta diht masa izaći van kod nabijanja semeringa u kućište).
Možeš eventualno samo ovlaž sa uljen , radi lakšeg montiranja.

Kao i kod skoro svakog semeringa, ne dihta ga se sa diht mason sa vanjske strane.

A i ja nisam vidio da tu pušta između semeringa i kućišta.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Da sa vanjske strane nepušta, samo sa unutarnje.
Inače kad sam stavio osovine jednu u drugu, isti je zazor kao i kod starih osovina.
Znači korozija i eventualno ležaji pridonose puštanju ulja.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Samo namaži semeringe sa unutarnje strane (usne), a sa vanjske strane nema smisla mazati sa diht masom (jer će ionako ta diht masa izaći van kod nabijanja semeringa u kućište).
Možeš eventualno samo ovlaž sa uljen , radi lakšeg montiranja.

Kao i kod skoro svakog semeringa, ne dihta ga se sa diht mason sa vanjske strane.

A i ja nisam vidio da tu pušta između semeringa i kućišta.
E upravo to "skoro" je jako ključno.
Ja sam jedom prilikom dokazal ovlaštenom servisu gdje griješe kod ugradnje semeringa pa i oni od toga dana svaki semering mažu i sa vanjske strane.
Nema potrebe u konkretnom slučaju ali ni ne odmaže.

Kaj se tiče da sva masa izađe van.
Upravo ovaj čas sam nabijal neke čahure u neko kučište pa sam ih podmazal s Loctite 648 i razmišljam si dali ima za tim potrebe kad je večina izašla van :icon_scratch:
Ali neka ga, nebum popušil na rajbanju :icon_wink:

Da sa vanjske strane nepušta, samo sa unutarnje.
Inače kad sam stavio osovine jednu u drugu, isti je zazor kao i kod starih osovina.
Znači korozija i eventualno ležaji pridonose puštanju ulja.

Ja mislim da je korozija naj veči problem pa sam zato one svoje semeringe onak i okrenul.

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Moja stara honda g42(veoma slicna f620 pa je zato i kacim u ovu temu) nakon remonta kojeg sam sam odradio.Imao sam godinama indenticnu ali je otisla u nekoj zameni,ali kad sam shvatio koliko je neophodna odlucih se za istu koja je bila u ocajnom stanju a od danas izgleda ovako :icon_fU: Sad na red dolazi nabaka/pravljenej neophodnih prikljucaka.

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Hvala :drink:
Sto se tice motora oko njega samo neke sitnice,posto je predhodni vlasnik uradio komplet generalnu motora pre 2 3god a nakon toga jedva da je i paljen,samo sam morao komplet karburator nov naci posto je na starom kuciste bilo okrnjeno,zapravo taj karburator mi je bio najveca muka,posto su kod nas ovi modeli veoma retki,kupio sam mtk letos a karb zamensk tek pre neki dan nasao i to iz hr mi stigao.

ivan0909

Novi član
Tu od
6 Sij 2018
Poruka
22
Pozz ekipa novi sam u grupi imam problem sa starim hondinim g42 motorom imao je problem struganja i nekog drobljenja zakljicio sam da je otišao igličasti ležaj na spoju klipnjače i radilice,znači promjenio sam komplet drugu klipnjaču i radilicu sa novim ležajevima drobljenje je prestalo ali struganje se idalje čuje,pa ako može pomoć šta bi moglo strugat jeli ko upoznat bolje s tom starom makinjom vidim otvorili ste temu o g42

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Da li si promijenio ležajeva radilice (u bloku) ? Možda ti struže onaj lim na ventilatoru o zaštitni lim startera.

ivan0909

Novi član
Tu od
6 Sij 2018
Poruka
22
Da prominio sam i te ležajeve i palio sam motor špagom bez sviju zaštitni limova i opet struže jedino me muči na bregastoj osovini gdje se ona drži za blok motora dali imaju kakvi ležajevi

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Nije valjda da si mijenjao klipnjaču i ležajeva radilice a da nisi provjerio stanje bregaste, podizače ventila, vođice ventila ?

Kako si promjenio to što si nabrojio a da nisi vidio kakvi su ležajevi bregaste ?:icon_rolleyes:

ivan0909

Novi član
Tu od
6 Sij 2018
Poruka
22
Znao sam da ces to pitat jebiga nisam provjerio dovoljno dobro samo sam probao okrećat bregastu osovinu i vidio sam da nema lufta nisam je htio sam skidat da nebi promijenio fazu a ujedno iskreno nisam ni znao kako se skida bregasta jer o tim motorima nemozes nist naci na netu. Dijelova isto tako ni za lijeka nit polovni nit novi a bilo kog meštra sam pita nece da radi taj motor jer za njeg nema djelova

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
To je motor star vjerojatno preko 35 godina, promijenio si klipnjaču (i
kažeš da nema dijelova ni za lijek :icon_scratch:). Motor si trebao cijeli rastaviti i pregledati sve dijelove i ustanoviti u kakvom su stanju pa onda vidjeti da li ima dijelova i da li se isplati popravak.

Ovako si napravio skoro nič ! :icon_arrow:

ivan0909

Novi član
Tu od
6 Sij 2018
Poruka
22
Napravio sam nešto ipak nema više drobljenja a klipnjaču sam zaminio skupa sa radilicom i ležajima našao dobar komplet polovan , dali mogu sad odozgo skinut glavu i prigledat bregastu promijenit ležajeve na njoj i ventile skinut da ne rastavljam blok

ivan0909

Novi član
Tu od
6 Sij 2018
Poruka
22
I sto kazes trebao sam rastavit do vide pa vidit dali se isplatit ulagat
1 ako ga rastavim i ne nađem djelove necu ga nikad sastavit jer neznam vratit to sve u fazu
2 neda mi se nekom davat 200 eura da mi to sastavi i popravi(sta je nemoguce jer nece niko da radi nit trazi djelove) radije cu kupit drugu mašinu
3 ipaj mislim da nas ovdje 90 % radi samo i gleda se pripomoc sa netom videima i ovim forumom da ne placa meštre koji svoj rad cijene po zlato a u jednu ruku nemogu vam opisat taj gušt kad nešto svojim rukama osposobim
Živijo

Najnoviji postovi

Na vrh