• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

MIO Honda F600/620

deangggalli

Član
Tu od
9 Svi 2018
Poruka
89
Pitanje u svezi vučne freze. Je li izlazilo više modela ili samo jedan. Ima li velike razlike izmedju klasične kopačice i nje u samoj obradi tla. Pitam je li bi dobio bolju obradu ako bi sa vucnom frezom prosao poslije klasicnog frezanja.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Da sa vučnom se dobije finija obrada zemlje, a sa kopačicama grublja.
Vrt npr. prvo sa kopačicama, a onda sa vučnom, ali ne duboko sa vučnom jer motor je slabašan, i može nastradat.
A npr. vinograd sa kopačicama.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,770
Nema potrebe da vičeš ! :(:

Da malo pročitaš po temi, mogao bi saznati koje se ulje koristi za mjenjač. :D:

deangggalli

Član
Tu od
9 Svi 2018
Poruka
89
Nisam ga ja stavljao. Prijasnji vlasnik je stavljao nove poklopce, lezajeve i novo ulje tako da nisam imao potrebu vaditi, jer neki kazu da moze i hypenol proci. Mjenjac ima cca 10 sati rada nakon reparacije. Bi bilo dobro promjeniti mozda?

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,515
Na toj getribi je važno da ulja ima...ne zamaraj se onim koje je unutra.

deangggalli

Član
Tu od
9 Svi 2018
Poruka
89
U motoru sam mjenjao i stavio 5-40w total quartz 9000. Ostalo mi taman 7 dcl od auta. Ili da radje stavim 10-40w.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,770
Ni jedno ni drugo ulje ti nije zadovoljavajuće, a to isto tako je napisano nebrojeno puta.:(nerd):

deangggalli

Član
Tu od
9 Svi 2018
Poruka
89
Drzim se uputstva i mijenjam sve na 10-40w motor i mijenjac.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,770
Nepotreban citat !

Čitač uputstva (dijelomično), a ne čitaš postove.

deangggalli

Član
Tu od
9 Svi 2018
Poruka
89
Upustva sam procitao detaljno. Ali u postovima svatko ima svoju priču. Tvoj odgovor je "U mjenjač isto ide motorno ulje 10w-40 " zbog velikih brzina mjenjača" a ako staviš hipenol stvara otpor i gubi snagu To su ti podaci iz upustva za F620 Y" Jer neki govore da hipenol moze neki de ne valja. Ulje ovo ulje ono. Ja sam pitao samo savjet je li valja to što imam ja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,515
Ne brini o ulju za mjenjač, jer najvažnije je sa ga ima. Na svim se MTK-ima motor vrti do 3000-3600 (a na F620 na pol sporije), pa ide hipenol 80 ili 90 u njihove getribe. Hipoidno ulje SAE90 nije viskozno ko med da bi gubio snagu.

Isto tak niti ulje Q9000 nemoj sad ispuštati iz motora, već kad mu bude vrijeme za zamjenu. U automobilskom motoru ono izdrži 300...400h, a ti ga budeš mijenjal nakon kojih par desetaka sati.
Ionak je vjerojatno boljih specifikacija nego kaj taj motor zahtijeva. Za motore koji se podmazuju bućkanjem, najvažnija je razina ulja.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,770
Motor ( Honda G200, 3,7 KW) na motokultivatoru Honda F600Y i F620 se vrti kao i većina motora na mtk 3000 - 3600 o/min , a nikako na pola od toga broja. Nego se izlazna (pogonska remenica se vrti na pola cca od navedenih vrijednosti).

Jabuke su jabuke a kruške su kruške ! :icon_e_confused:

Ulje za motor se može koristiti (sea 20) 10W40 (u temperatornom režimu od 0 do 15 stupnjeva celzijusa), a u ovom slučaju ulje ( sea 30) 10W30 (u temperaturnom režimu od 15 - 30 stupnjeva) ako se mtk koristi u proljeće i ljeto (a to je valjda sada ?).

Ulje za mjenjač 15W40 (INA super 3) ili ulje motorno (bilo kojeg proizvođača) navedene gradacije, količina ulja 3,5 lit.

Znači nije potrebno stavljati nikakvo drugo ulje, niti nema potrebe za to a i nigdje ne piše da ide bilo kakvo hipoidno ulje.:icon_e_wink:

mark007

Član
Tu od
28 Pro 2017
Poruka
63
Pozdrav
Evo samo da kazem da sam ima 2 mjeseca imao servis mjenjaca (f620) u ovlastenim honda servisu i promjenjeno je ulje.Hipenil 80w90
Lp

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Ako je ovlašteni servis, to neznači da su postupili ispravno. Ustvari ako samo radiš po ljetu onda može proći.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,515
Sve lijepo piše, i to je istina...
...ali, rekel bi Puknuti: za ulje je najvažnije da ga ima.

- Nikaj se nebu getribi dogodilo od ulja za mjenjače. Nije to automatski mjenjač s lamelama, već običnih par zupčanika i nekoliko lagera.
- Nalijano ulje 5W-40 ima veći temperaturni raspon od ulja 10W30. Ak navedeno ulje može podmazivati turbinu na motoru, more i primitivni, sporohodni, radni benzinski motor. I opet se nebu niš dogodilo.

Hipenol je skuplji od motornog ulja, Q9000 je skuplje od Super3 ili Delta5 ulja, kakvo je dovoljno dobro za Hondu.

Nekad treba i razmisliti i poslužiti se onim kaj imaš, a ne se samo držati napisanog ko pijan plota.

U Deangalli-jevoj kopačici je barem novo ulje. kakvo god da je, sigurno je bolje od ulja kakva su u večini takvih strojeva (u getribi promijenjena nikad, a u motoru možda prije 5 godina...).

deangggalli

Član
Tu od
9 Svi 2018
Poruka
89
Problem s uljem je valjda rijesen. Kupujem vucnu frezu pa imam pitanje u vezi nje .Obradjujem nekih 1000m2+500m2+500m2 (3 povrsine) Vucnu frezu bi koristio nakon obrade kopacicama.Zemlja mi je izorana i isfrezana traktorom, pa je sad ja obradjujem samo kopacicama i nisam bas zadovoljan. Zemlja je u Istri, tvrdja, ilovaca. Teska je za orati. Je li to previse za mjenjac i vucnu frezu.Koristio bi ju samo za zavrsno plitko frezanje, te obradu za ciscenje medju redova.

https://postimg.cc/image/70437ua3r/
https://postimg.cc/image/4vjq6tdmv/
https://postimg.cc/image/quq4ubrzr/
https://postimg.cc/image/rk8x6snfb/
https://postimg.cc/image/v7t9qa81z/
zadnja slika je s kopacicama oko aronija. Bi vucna to izgladila malo

i jel vrijedi 2800 vucna. NOVA!!!

Posljednje uređivanje:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Prije svega pokazao si na slikama jako lijepi krajolik, praznik za oči.

Dopusti mi da se osvrnem na izgled obrade "oko aronije". Uvjeren sam da se to može s kopačicom napraviti višestruko bolje, samo ti budi strpljiv sam sa sobom. Moraš jednostavno uhvatiti filing i uvježbati kako da to postigneš.
Probaj molim te to raditi ovako: s kopačicom "prekopati" tako da prođeš jednom cijelu površinu. Iza toga idi ponovo, ali sada dok se okreneš vrati se u suprotnom smjeru, zamakni ju samo za pola dakle iznova frezaj "počevši na polovici širine" kopačice, orjentiraj se po dijelu koji ti grebe "središnje crtalo", ona poluga, nazovi ju kako ti najbolje paše. Time automatski budeš dobivao višestruko boju obrađenost i usitnjavanje. Velika je stvar uhvatiti filing koju dubinu kopanja podesiti, a ništa manje nije i skužiti u kojem trenutku poslije kiše se zemlja bude najlakše i najkvalitetnije dala obrađivati. Nema te knjige u kojoj to piše, to moraš sam razotkriti. Presušenu, ispucanu i stvrdnutu zemlju nemaš šanse kvalitetno obrađivati, ona vlage u sebi mora imati.

Dobio si više vrlo dobrih odgovora po pitanju ulja i doista je najbitnije da nešto masnoga u nutra ima, sve ostalo su nijanse. :)

deangggalli

Član
Tu od
9 Svi 2018
Poruka
89
Iskreno da, s kopacicom sam u zivotu radio mozda 6 sati. Sigurno da treba uloviti neki mot. Ali s njom ne mogu dobiti onu finiju obradu tla, povrsinsku. Evo u prilogu slika od susjeda.
fa1d9ce0f6f3600351279910b9e621ad.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh