• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

MIO Honda F600/620

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Samo nađe dvije glavčine od noževa i na njih nadogradi kotač. Ovo na slici je glavčina od malog Mija, od f600 je puno bolja jer je šesterukut puno duži.

iJhklsx.jpg

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
To je jedno najjednostavnije riješenje. Može se napraviti i od okrugle cijevi (malo duže) i staviti dva štifta. Može se i ako nađe puni šesterokutni
profil da ide u postojeću šesterokutnu osovinu (lakše se da nabavit) za razliku od šesterokutne cijevi. Mogućnosti su razno - razne.:(wasntme):

cape

Novi član
Tu od
24 Sij 2015
Poruka
25
Ovo sa glavcinom je super ideja,nisam se toga sjetio. Hvala, iskoristicu je ako nadjem glavcine. Ja sam mislio sa okruglom cijevi,obavljalo bi posao. Samo ne znam koliki je precnik. Koliko je to nesto vise od 42cm, da idem na 50cm tocak plus 5cm lopatice na njega??? A napraviti se mogu lako. Ja cu uzeti dvije trake od flahajza po 2cm i smotat ih u krug kod limara. Spojiti ih na 10cm i izace sirina tocka 14cm, na taj obruc navariti lopatice, a za srce imam vec dva komada zeljeza okrugla, od cnc masine otpad ostao. Koja rupa, malo varenja i gotovo. Samo me interesuje ako neko zna tacan precnik zeljeznog tocka,volio bi da to bude kao fabrika sto je rekla.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Zavisi za koje poslove misliš koristiti kotače, za pravljenje redova (nagrtanje) ili za vučenu frezu ?

cape

Novi član
Tu od
24 Sij 2015
Poruka
25
Za oranje broj jedan,mogao bi i redove praviti, vucna freza bi imala najmanje posla. Koja je najbolja velicina, najisplativija.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Ako ces za oranje radi slobodno vece precnikom a uze.Cesto treba visine pogotovu u oranju ili medjurednoj obradi jer kucistem menjaca hoce da nasedne o tlo. Video sam par slika sa mnogo vecim tockovima a od cega su prepravljeni ili su original nisam siguran ali vecinom u prodaji ih vidim kao opremu.Imaju bar 60cm precnika ako ne i vise

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nemoj se baš zezati s (pre)velikim kotačima. Dva su razloga:
- veliko naprezanje pogonske grupe (mjenjača i finalnog prijenosa), pogotovo jef željezni kotači imaju puno jači grip, te se svi udarci direktno prenose na pogon
- prevelika najmanja brzina

Ima jedan moj susjed kotače fi 500+ripne, za malog Mondiala, i ore vinograd s tim kotačima.
Ne sjećam se koliko je pužnih kola promijenil do sad.
F620 uz to još ima i podijeljene osovine, pa kad se velikom promjeru doda razmak kotača, meni se to čini prevelikim naprezanjem pogona.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Taj mtk nije namijenjen za oranje. Ali ako smatraš da ćeš sa većim željeznim kotačima nešto postići i sa tom varijantom orati (možda u pijesku). ZJ je u prethodnom postu naveo nekoliko argumenata koji govore zašto ne.
Osnovna namjena tog mtk je kopanje sa noževima na pogonskoj osovini (na taj način postiže najbolje rezultate).
Ako misliš napraviti željezne kotače onda nema potrebe raditi većeg promjera od gumenih, i sa njima se može raditi redove, nagrtati i za vučenu frezu.
Za oranje to definitivno nije ! Mala snaga, ukupna masa itd.... da ne nabrajam dalje.:(think)::(think):

cape

Novi član
Tu od
24 Sij 2015
Poruka
25
Necu s njim orati 10 dunuma, hocu samo bastu raditi, a plug vuce samo niz brdo. Moze on to i s gumenim tockovima, nije teska zemlja samo mjenjac nasjeda posto je nizak. Znam ja da treba uzeti veliki mtk za velike poslove... Nije to tema.

Meni je f 620 dosao slucajno, i veoma povoljno. Imanje je na vrh brda,sve je u strani tako da samim tim on i nije dobar izbor. Plan je bio da se proda,al mi zao,nikada me nije izdao. Svaki put upali na prvi potez spage,kad izda vidjecemo sta ce biti.

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nitko tebe ne kudi, već ti samo iznosimo iskustva.
Možeš orati s njim jako dobro. No, koliko duboko oreš kad nasjeda s kotačima fi 400?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ja neznam zakaj vi mislite da ta frezica nebi mogla orati vrt?
Moja, istina bog dizelašica, to odrađuje svaku jesen bez ikakvih problema sa gumenim kotačima. Imam i 12 cola gume i sa njima je mnogo lakše.
Naravno da si bum nekad složil željezne kotače ili barem one kanđe koje se stavljaju na gume i bude mi puno lakše, ali ide i ovak jer to je ipak vrt.
Znamo kakva je zemlja na obrađivanom vrtu, malo zapinje na stazama ali ostalo je pjesma. Netreba za to sto konja i deset tona....

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Muha,meni se bolje pokazala kombinacija sa lancima od željeznih kotača,lanci barem prokližu kad im je teško ali želj. kotači ne i zato ih nisam nikako volio.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Hondin menjac moze podneti mnogo zesce sile nego sto mozete i pomisliti i neznam samo sta ga moze jednostavno unistiti sem ako kvacilo neodvaja kako treba pa krci pri ubacivanju u brzine. Sila kojom ona frezuje ledinu je mnogostruko veca nego proklizavanje tockova u oranju ili slicno. Kod mene trpi i preko duplo vece obrtaje na ulaznoj osovini i pod tteretom u prikolici koliko puta kopa i teram ko djavola pa neznam ni kako izgleda menjac iznutra. Nije to toliko slabo napravljeno sto mnogi misle ali je ipak lagana za oranje i tu pprvenstveno tegovi moraju doci skoro svi .Imao sam metalne tockove i fakticki isto ko i sa dobrim gumama radi i ispomoc je mala zato i kazem da bi trebalo veci precnikom ali uzi i veci kramponi ili siljci cak

cape

Novi član
Tu od
24 Sij 2015
Poruka
25
Sto ti Vica kazes jedini je problem sto nasjeda mjenjac,kod mene je obrtni plug od imt a koji malo dublje zaorava,ali i to podnosi. Samo mi treba visi tocak da izdigne mjenjac iz brazde. Najjeftinije rjesenje je da napravim sebi zeljezne tockove,zato sam i pitao dal neko moze da ih izmjeri. A mi otisli od kulina bana i dobrih dana. Na kraju je mio standard napravio te tockove i davao ih uz frezu kada se uzima nova sa plugom za oranje. Bio sam u mio standardu u tvornici prije nego sam nabavio mtk, sasvim slucajno. Imaju mjenjac koji stoji na ispitnom stolu pokretan od strane elektro motora,trofazni je motor. Komercijalista je rekao da je jaci taj elektro za 30 posto od benzinskog,i da nikad ispitni sto nije mjenjan u zadnjih 30 godina. Zasto nasi mjenjaci bi bili slabiji i ne bi mogli da rade sa prikljuccima koje je napravila ista fabrika. Jedino sto smo mi prokleti pa hocemo da nam honda izbaci brazde kao imt 539,al to nije do honde.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
A mozda ti je pametmo da kupis transportne tockove honde f600 koji su vislji dosta. Neznam tacnu meru ali mogu saznati .ja razmisljam o tome da ugradim na hondu.
igor.jpg
[/IMG]

antondj

Dobro znana faca
Tu od
30 Kol 2015
Poruka
733
Imam mio 604 dizel. Neki dan sam frezao sa po tri kopacice na svakoj osovini i sa prednjim utegom. Frezao sam u krug oko vocaka u prvoj brzini. Drugi dan sam skinuo po jednu kopaciu sa svake osovine i skinio uteg i isao sam u 2 brzini. U kojoj se brzini inače freza?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
U čim višoj, da imaš veći učinak, a opet dovoljno sporoj da stroj ne skače i da motor ima dovoljno momenta za vrtnju rotora s motikama...U prijevodu - kak ti paše.

Na vrh