Motor je nov, nema ni sat vremena rada na sebi (Loncin gx200). Dosta je snažniji od starog Umića šestice (6.5 vs 2.7 ks), a kak je stroj mali jednostavno se malo više trese nego možda prije na određenom broju okretaja.
Jutros sam razgovarao s kolegom koji koristi takav motor godinu dana umjesto hondinog koji mu se razletio od starosti, poderao ga je. Kaže mi da novi i jeftino kupljeni motor ima deklariranu višu nazivnu snagu od hondinog za 1 KS, ali njemu se to ne vidi u praksi. Kaže mi da taj novi motor radi svoj posao, freza, ali vidi da ipak nema jednaku eksplozivnost i živahnost u radu kao što mu je imao stari hondin motor.
Ujedno da se osvrnem na usporedbu Tomosa UMO 6 sa tim novim Loncinom. Kolega forumaš uspoređuje Loncin sa Tomosom, to je isto kao i teške tegleće konje sa Lipicanerima
. Ja s tomosovim UMO 6 radim sa 6 redova motika na frezi preko 30 godina. Zbog povremenog nemara oko filtera za zrak sam zamijenio dva ili tri cilindra. Znao mi je filter otpasti pa sam ga prefrezao, ili sam ga znao zviznuti o betonski stup pa je iscurilo ulje i takve moje gluposti. Radilica i kuglični ležajevi motora su isti. Poderao sam dva kompleta motika, nema ih, nabavio sam prije dvije - tri godine novi komplet motika s kojima sada radim.
Dva ili tri puta mi je znao izletjeti semering motora na strani reduktora "u radu pod punim gasom". (Forumaš Brgud je spomenuo da postoji mogućnost da se to dogodi kod gašenja motora.) Meni taj semering ne bude izletio nikada više, jer sam pokraj njega urezao dva navoja i dodatno ga osigurao sa vijcima sa pločicama koje ga prisilno drže u borbenom položaju.
Nakon svih tih godina mogu samo naglasiti da je taj Tomos UMO 6 motor "super motor" s tri kuglična ležaja na radilici i da se današnji četverotaktni motori bez ležaja, sa "prerajbanom rupom" na Al kučištu kao kliznim ležajem ne bi nikako mogli uspoređivati sa legendarnim dvotaktnim Tomos UMO 6 motorom.
Istina Tomos galami, dere se, smrdi, prdi ali on to radi vrlo veselo i nakon 30 godina radnog vijeka. Smatram da je najslabija karika od Tomos UMO 6 motora rasplinjač, fergazer. Loncin i njemu slični moraju se tek dokazati u praksi. Tko zna možda se pokažu boljima i jeftinijima, ali otom potom za novih 30 godina