Lee Champa
Iskusan lik
- Tu od
- 9 Tra 2019
- Poruka
- 12,244
Ne sadim puno krumpira.Takvo imam, i služi za ogrtanje krumpira
Najprije "nagrnem" i onda po brijegu pikam krumpir!
Ne sadim puno krumpira.Takvo imam, i služi za ogrtanje krumpira
Ako ti treba plug za vađenje krumpira to je onda jedno d a sa plugom nećeš moći vaditi krumpir i još manje saditi krumpir. Pogotovo ako taj plug vučeš sa Hondicom ! Uvijek će bježati u jednu stranu ako ga Hondica uopće uspije pokrenuti ?
Ako pak pričamo o vrgnju onda je ovaj najbolji, odlično je speljen ( to je jedan naziv ) za neki alat koji se opisuje skraćeno "speljen" a to znači da je vrat vrgnja odličnog oblika i dobrih lemeša ( koji omogućuju ) da se vrganj lijepo ukopa i drži pravac, krila su također odličnog oblika plus još mogućnost širenja - suženja krila, podešavanje kuta nagiba napred - nazad.
Sa Hondicom se more naslogat za sadnju krumpira dok za vađenje to je sasvim neka druga priča.
View attachment 92547
Prve tri slike prikazuju plužić (mali plug) jedan je sa daskom dok drugi sa lemešom i rešetkaste daskom . Taj ima mogućnost da se daske može zakrenuti u desno - lijevo a čini mi se da se može blokirati i u srednjem pložaju. Znači da može orati (kao plug okretač?), naravno ako se zemlja da. Ako ga pak blokiraš u srednjoj poziciji onda bi valjda mogao izvaditi koji krumpir?
I ovj zelenko je vrganj (razgrtač) I ručni je rad i ružno napravljen za Agriju ali ako je ružan isto može poslužiti bolje nego sapunela (motika, motičica, sapun itd...)