u jbt, da je meni tako nešto. ima zgrada kod mene u ulici, tkz. kaiserov mlin, ali to je bio mali mlin, objekat je s počtka 20. stoljeća, jednokatnica, ali je prekrasna. u đakovu je u centru bio kompletan mlin na valjke, s čitavim postrojenjem. zgrada je bila toliko velika da su u podrumu imali i zatvoreni bazen. nedavno je sve srušeno, pa su počeli graditi hotel i stanove (a što drugo), međutim firma je propala, ali je veličanstveni todorić preuzeo gradilište, pa će on dovršit. bilo je inicijativa da se sačuva, čak je i rušenje odgođeno na par mjeseci, ali su konzervatori prepustili odluku gradskom poglavarstvu i ono je, naravno, odlučilo da se mlin sruši. suprotno volji građana. bio je neki švicarac prije rušenja, predstavnik jedne firme koja proizvodi mlinarska postrojenja. kaže čovjek da takvo postrojenje ne postoji od beča pa na ovamo nigdje i da ih je općenito gotovo pa nemoguće naći. kad su mu rekli da se mlin ruši, čovjek se rasplako, doslovce. ali, ja sam nedavno vidio fotografije nekog mlinskog postrojenja, slikane na mirkovcu u baranji, izgleda da je postrojenje završilo kod todorića, tako se i bilo pričalo jedno vrijeme. što objašnjava neke stvari od samog početka, jel.
ugl, slikat ću ja još ovaj mlin iznutra, ima svileno sito za brašno, dva kamena, naravno. ima i dizalicu za kamen, samo ga treba znati naoštriti. odvaja nekoliko frakcija, a ne znam još koliki mu je kapacitet, samo znam da je malo sporiji od čekičara. stari će na njemu mljeti stočnu hranu, jer kamen daleko bolje usitni pa je veća iskoristivost, pogotovo kukuruza.
@orašar, iskreno, dogovor je bio oko 500 eur, ali neće bit u novcima, nego u svinjama, možda čak još i dobijem para
inače sam u đakovu, ali ako bude sve kako treba, možemo se nešto i dogovorit. ljudi kod nas dosta melju, a nama je rečeno u mlinu da je 0,80 kn/kg, ali to je za organsko, ovo klasično je jeftinije, naravno.