Preporuka koji vpn koristiti?
Nijedan mi nije savršen. Trenutno imam aktivnu pretplatu na NordVPN koja uskoro ističe, a pošto njim nisam nešto zadovoljan, nedavno sam uzeo Windscribe. Bila je neka akcija, pro + static IP me izašlo 54 USD godišnje, sad je opet skuplje. Ima ROBERT s nekoliko lista za blokiranje neželjenog sadržaja na razini DNS-a što dobro dođe, u slučaju problema, tu je debug opcija gdje se fino vidi što je blokirano, ima port forwarding za svaki spojeni uređaj, jako dobru podršku za razne platforme i sustave, hrvatske servere, 10 GB mjesečno besplatno za probu (ostali traže da prvo platiš i onda refundaju ako nisi zadovoljan),...
Static IP sam uzeo jer je jako puno VPN servera na crnoj listi pa određene stranice ne možeš otvoriti ili za svaku glupost traži klikanje po captcha. To me jednostavno izluđivalo, nekad sam po 20-30 puta dnevno kliketao po captcha. Onda mijenjaj servere i gledaj koji je najmanje blokiran pa konfiguriraj uređaje i sve to je gubitak vremena. NordVPN umjesto static nudi dedicated IP, znači samo ti koristiš taj IP, to mi se čini manje anonimno, a i dosta skuplje od static IP-a.
Ovdje imaš usporedbu dosta VPN providera na koju sam naletio nakon kupovine Windscribea i shvatio da sam dobro odabrao:
VPNs promise privacy, but The Markup found their apps and websites full of trackers
themarkup.org
Ranije sam čak slagao svoj VPN, ali svi cloud provideri su skuplji od ovog što sad plaćam Windscribe (izuzetak je AWS gdje bi se mogao švercati registriranjem novog accounta svake godine), a kad sam radiš svoj VPN, to onda traži i održavanje za koje ja nemam vremena. Treba patchirati server, sve VPN servise, piHole itd.