• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Molim savjet očajno

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
U fazi sam osnivanja male farmice, od 5-6 grla, pa mi je potraban savjet bilo koje vrste, ako možete pomoći ...help :oops: (trenutno imam 3 grla u štali)

Živim u mjestu gdje imam oko 5 hektara obradive zemlje, rijetko ko se bavi kravama pa mi prijatelji i narod daje još zemlje samo da se obrađuje ( da je ne zauzima korov).

Jednostavno me muči da li je to solidan izvor zarade u budućnosti (onako za život, sirotinjski), imam svoj laktofriz a mljekara mi daje 35 eurocenti po litri i 10 centi premije.

Radim sve sam, nemam tratktor, (pošto sam kupio krave prije 2 godine), pa ove godine mislim kupovati nekog 539-aka.

Od prije mjesec dana pa do sad sam skupio oko 600 bala (uglavnom sam) plaćam prevoz i baliranje, imam samo kosačicu IMT 506. Do kraja godine po mojoj procjeni ću prikupiti još 600-700 bala sjena, što će biti ukupno opko 1 400 bala u štali. Usijao sam pola hektara kukuruza za silažu tek toliko da vidim kako se s njom radi ( pošto uvjek imam samo vile u rukama).

Interesuje me šta bi vi uradili da ste na mom mjestu, da li bi nastavili s širenjem ili bi jednostavno odustali.

Bi li se ubili pištoljem ili skočili s mosta :scratch ... situacija je takva da oba slučajam moram iznaći rješenje i ostati živ. :blackeye

Jednostavno ko ima šta da mi kaže ...help :cry: :cry: :cry:

Hvala unaprijed
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ne znam o stocarstvu mnogo nego ono sto sam cuo i vidio kod susjeda i procitao po ovakvim forumima, ali eto da nesto kazem ....
Kod mene u Lici ima jedan susjed sa 8-10 krava i par Ha zemlje i rekao bih da funkcionira. Osobno mislim da nece moci jos dugo, ali isto tako ako nabavi jos zemlje nebi mu trebao biti problem prosiriti na recimo (po mom sudu) minimalnih 15-20 krava. Covjek ima jedan stari Zetor od 35KS i taj traktor mu radi sve. Na gospodarstvu radi on i zena, a odrasla djeca ponekad pomazu (a vjerujem da i dio prihoda podjele). Inace krave (holstajn) su mu stalno vani, bez ikakve nadstresnice od svibnja do studenog a izgledaju prekrasno. Ima elektricni pastir kojim ih seli sa jedne njive na drugu (isto nisu njegove nego od ljudi koji ne obradjuju) i obican gumenjak sa rezvoaraom od 300litara na koji je instalirao pojilo za krave i kojega seli sa kravama.
Osnovna stvar koja ga izvlaci su dobre krave i mislim da je u tome bit. Problem ce mu biti kad mu susjedi koji su mu dosada dozvoljavali da besplatno koristi zemlju to ili zabrane ili zatraze normalnu zakupninu.
Mislim da bi se ti trebao skoncentrirati na kvalitetu grla i nastojati prosiriti zemlju jer 5-6 krava su, bojim se, na granici rentabiliteta makar znam jednu drugu obitelj koja ima tako 5-6 krava i rade sir i mislim da time nadoknadjuju razliku u kolicini mlijeka koju dobivaju. Dakle, mislim da sa 5-6 krava se moze poceti par godina i onda prosiriti koliko zemlja uspije hrane dati. Gledam ovdje neke ljude koji izvlace iz zemlje strasne stvari sto se sjenaze i hrane za stoku tice tako da vjerujem da se kvalitetnim i pametnim radom moze puno toga napraviti.
Da ponovim, mislim da je najvaznije da imas dobra grla, a strojeve i stale mozes kasnije osim naravno osnovnog (traktor i par prikljucaka). Paralelno kupuj zemlju i ostavljaj si zensku telad.
 

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
3,041
EMY
Od kud si?

PA preporučam, proširenje na barem 10-15 komada, kupnju možda većeg traktora, 560 i tak nešt i sve bi mogo radit s njim.
Naravno prije svega toga se raspitaj za zemlju, a još bolje i prije nego što nabaviš krave, uzmi zemlju u najam i nabavi strojeve, pa ako nećeš imat još krave možeš prodavat sijeno dok ne napuniš štalu.
 

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Ja sam iz BiH.

Ovdje zemlja nije problem, iskreno da vam kažem da ne znam što ću od nje. Stvarno je imam previše.

Međutim javlja se problem da imam premalo grla za sad, sveg 3 komada.
Pratim ovaj forum odavno, ali se nisam usudio pisati, jer kad vidim šta sve imate i kojim znanjem baratate, jednostavno sam samo čitao.
Moja priča je sljedeća.

Nikad u životu nisam imao krave. Studirao sam pravni fakultet. Ali sam napustio nakon 2 godine, jer sam smatrao da je to nečastan posao (iskreno kočila me misao da bih morao mnogo "iskrivljivati istinu", ali to je priča za sebe).

Uzajmio sam novac negdje oko 3500 eura i kupio junice, ali ne znavši apsolutno ništa kupio sam pasmine ili neke mješance koje daju vrlo malo mlijeka.

Od hrane nisam imao ništa niti od mašina ono što sam ručno nakosio voćnjaka od komšilika i travu pokraj puta to mi je bilo sve. Nisam imao ni smještaj. Prošle godine sam napravio štalu negdje oko 40 kvadrata.
I evo već u prvom mjesecu košnje imam negdje oko 600 bala u štali a još toliko imam trave da bih mogao imati još 2-3 krave.
Prošle sam godine kupio kosačicu pošto je ovdje košnja po hektaru 60 eura (svaku njivu trebam kositi 3 puta godišnje).

Pošto u Bosni standard ( a i politička situacija) kasni za Hrvatskom oko 20 godina (jer vaš standard života je 3:1), ja smatram da ću moći iskoristiti situaciju i napraviti ekspanziju moje farmice.
To znači da ove 3 krave koje ja imam su kao kad bi vi imali u Hrvatskoj 9.
Prihodi od mlijeka su negdje oko 320 eura (za vas standard to je puta 3).

Mario ovdje sijeno baš i ne ide najbolje. Jednostavno ga ima na svakom koraku. Njive leže nepokošene, trave sazrijevaju i prže se na suncu. Prodavati ga ne mogu , jer ga i meni nude džaba.

Ovdje se telad prodaje po 550-600 eura u starosti od 3 mjeseca, a bikovi (mada ih nemam) idu po 2.20 eura po kilogramu žive vage ( ne znam kakve su cjene kod vas).

Što se tiče krava ako mi možete reći koliki prostor mora biti od krave do krave i koliko od mjesta za hranjenje do kanala.

Trenutno mužu obavljam ručno ali ću ( ako Bog da) već sljedeći mjesec kupiti stroj za mužu ( 300 eura ).

Imam blizu kuće izvor vode negdje oko kilometra, te svaki dan izuzev ako nisam na njivi krave idu oko podne do izvora, napiju se vode, i malo prošetaju (čuo sam da je to dobro za kondiciju krava) , od jeseni do proljeća ne idu samo ako je prejaka zima ili vijavica.

Možda ćete pitati zašto sam napustio školu a krenuo za kravama???

Gledajte valja nam svima umrijeti, a meni se ne ide pred Boga krive duše...radije ću krivih leđa.
 

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
da li da ostavljam žensku telad od ovh svojih krava??? To pitam jer moje krave daju svega 10 litara dnevno, znači 30 litara dnevno od 3 krave. Samo naglašavam da su to krave kupljene na pijaci, i može li se ličnim uzgojem ( ako bih ostavljao žensku telad) povećati mlječnost tih novopridošlih grla???

Koliko je rentabilno hraniti zensku telad 27 mjeseci do prve muže ???? I da li je bolje odmah kupiti recimo bar jednu kvalitetnu junicu iz uvoza visoko gravidnu???
 

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
3,041
Možda ćete pitati zašto sam napustio školu a krenuo za kravama???

Gledajte valja nam svima umrijeti, a meni se ne ide pred Boga krive duše...radije ću krivih leđa.

Ovo ti je super izjava :D :D


Budući da si iz BIH imaš dovoljno vremena da se razviješ u velikog farmera.
Gle, budući da si početnik, ok je da ti krave daju 10 litara dnevno, čak je to super rezultat, smjese daje šta?
vIdim da napajaš jednom dnevno krave, probaj im složit pojilice tak da imaju stalno vodu, ili ak buš ručno onda im daj bar tri put dnevno vodu, ljeti i češće, i samo s tim češ dosta povečat količinu mlijeka.

Nravno daj isplativo uzgajat junice.
Sad ti junica košta 15 000kn+pdv.

Svugdje ima sijena, al uvjek se preko zime nađu oni koji ga nemaju dovoljno.

Za farmu, napravi si nešt gdje češ iza traktorom i ralicom samo gnoj pogurat.
 

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Prije pola mjeseca sam kupio 60 kg briketa, rekoše mi da se navodno u njima nalazi 18 vitamini ( ne znam kakvih ) potrebnih kravama z abolju mužu.

Navodno je 1kg tih briketa pomješana s 2-3- litre vode daje 2 litre mlijeka. E sad da vam kažem ili je to čista laž ili su mi prodali maglu.
Stavim onako kako su mi rekli i mlijeko se nije povećalo ni decilitra. Zatim kupim mekinje ( ostatak od pšeničnog brašna-jer ne znam kako se to kod vas kaže) i te mekinje pomješam s tim briketićima, ali ni decilitra.

Kravice to lijepo popapaju, ama to je živa otimačina, ali mlijeka ni kapljice više.

Sad vas pitam da li radim dobro, il još šta trrebam pomješati s tim briketima ili davati više (dajem samo jednom dnevno).
Ili ne kupovati brikete i davati kravicama kao i do sada čisto sijeno i vodu???

Znam da mi je znanje o kravama nije jača strana...ali niko nije savršen :oops:
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Mario i mnogi drugi znaju puno vise od mene o kravam, ali ja mogu prenijeti ono sto vidim kod susjeda, spomenuo sam ga gore, ovaj sto ima jako lijepe krave i mislim da daju dosta mlijeka.
Njegova je stala mala, rekao bih kao tvoja a u njoj drzi desetak krava, rekao bih dosta gusto. Znam da posebno pazi da mu nisu na propuhu. Krave su u stali samo preko zime dok ima silaze (jer kad krave probaju svjezu travu ne zele vise sijeno i silazu), a cijelo proljece do kasne jeseni su vani, a vidim da su i drugi poceli u zadnjih nekoliko godina taj sistem primjenjivati. Covjek mi rece da kise i relativno lose proljetno-ljetno vrijeme kravama ne smeta. Nikad mu u tom periodu nisu u stali (cak niti natstresnicu nema, spavaju mu na njivi pokraj kuce)
Krave tjeraju u stalu ujutro, oko 7-8 sati, pomuzu ih i odmah idu van na njivu. Oko 6 sati popodne ih ponovno uvode, muzu i opet van. Jedino telad i mlade junice ostaju u stali. Dali im u tom kratkom periodu dok su u stali nesto daju jesti ne znam. Posebno paze kod muznje da su im posude i vimena cista. Vime mazu nekim dezinfekcijskim sredstvom prije muznje, nakon muznje nekim sredstvom koje (cini mi se) sprecava mastitis.
Krave su na njivi ogradjene elektricnim pastirom i na svakoj njivi budu neko vrijeme dok ne popasu pa idu na drugu, trecu dok trava na ovim prvim ne naraste. Znam da su na njivi od jedno 1 Ha deset krava oko tjedan-dva dana, zavisno od sezone. Mislim da tebi nebi trebao biti problem sa vlasnicima zemlje dogovoriti da izgonis svoje krave na njihove njive (naravno, imati vlastitu zemlju je prednost).
Covjek je puteve kuda ide "ogradio" sa obicnom spagom za baliranje pa on vuce traktorom vodu a krave idu pred njim, jer krave kada jednom osjete elektricni pastir ne zele ni probati nista sto i slici elektricnoj zici.
Sa kravama obavezno ide gumenjak sa spremnikom od 300l vode (dakle tebi bi za manje krava i 100l bio dovoljan) na kojemu je instalirao pojilicu i to tako ostavi u njivi tako da krave stalno imaju vode. Taj spremnik napuni na bunaru doma i traktorom ga vozi. Taj traktor je stari Zetor (mislim 3511 ili tako nekako, uglavnom 35 ks)
Od hrane covjek sije kukuruz (u Lici negdje pocetkom svibnnja) i ne ceka da sazrije nego ga silira zelenoga. Takodjer, znam da sije raz i zob od kojega radi brasno koje zimi daje kravama kao dodatak sijenu kojega isto skuplja. U kojem odnosu ne znam. Mozda netko drugi moze reci koliko ikakvog brasna bi trebalo davati kravama.

Eto .. nadam se da sam pomogao sa prenosenjem iskustava drugih, koliko sam ja mogao vidjeti...
 

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
856
Dok nisi sredio ishranu, nemoj investirat u neku rasplodnu stoku.

I najbolja junica ti u takvim uslovima ne bi dala mnogo.

Ne znam, kakav je u tvom kraju sistem osemenjivanja, a probaj uzet seme za koju marku skuplje. Naravno, ako znaš, da ima 'tvoj' veterinar/osemenjivač bar malo ozbiljnog uspjeha.

Napiši tačno, kako i čime hraniš, pa možemo dalje sa savetima.
 

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Ne znam, kakav je u tvom kraju sistem osemenjivanja, a probaj uzet seme za koju marku skuplje. Naravno, ako znaš, da ima 'tvoj' veterinar/osemenjivač bar malo ozbiljnog uspjeha.

Evo ovako

Kad primjetim da krava treba da se osjemeni (uglavnom prilikom vođenja na taj izvor jedna na drugu počne da skače oponašajući time bika) tad zovnem veterinarsku stanicu i tad dođe veterinar.
Prilikom dolaska prvo utvrdi da li je krava "spremna" za osjemenjavanje, nakon toga pristupa samom osjemenjavanju, te mu platim za taj rad negdje oko 20 eura po kravi.
Da napomenem da niti jednom krava nije ostala gravidna prvi put, uvjek se osjemenjavanje morala ponavljati po 3-4 ili čak 6 puta (ne znam zašto).
Zadnja krava je donijela tele na svijet u maju prošle godine (dakle 2007) do dan danas je osjemenjavana bar 4-5 puta kod veterinara i još uvjek ne pokazuje znakove gravidnosti. ( za 5 dana će biti puna četiri mjeseca od zadnjeg osjemenjavanja pa moram zvati veterinara da utvrdi gravidnosti). Ukoliko i sad ne bude gravidna razmišljam da je prodam u obližnju mesnicu. Krava ima 618 kg (to sam mjerio s onim metrom koji na sebi ima odmah upisane kilograme).
Ta ista krava mi dnevno da bijednih 6-7 litara mlijeka iako jede normalno, pije normalno. U zadnje vrijeme sam je počeo zvati bik, a ne krava jer niti ostaje gravidna niti daje mlijeko. (molim vas da mi pojasnite da li biste je vi ostavili ili biste je jednostavno rješavali iz štale).

Skuplje sjeme se kod nas ne može uzeti, to je fiksna cjena i to je jedino sjeme s kojim oni raspolažu.

Treću kravu sam kupio u maju ove godine platio sam je 1250 eura ( čovjek mi je rekao da daje 20 litara) a ona da jedva 10, tako da sam i tu tropio pošteno. Plus pošto mužu obavljam za sad ručno veoma mi je teško izmusti je pošto se stalno vrti i jutros me udarila u nogu, srećom da je velikim djelom promašila, ali i s onim što me udarila je boljelo pošteno.
Razmišljam i kad bih uzeo stroj za mužu to opet kod nje ne bi pomoglo, je ona jedva dozvoli da vime očistim i operem. Vjerovatno ću i nju morati rješavati iz štale prije nego me učini invalidom, il mi razbije kokošije proizvoide :shock:

Napiši tačno, kako i čime hraniš, pa možemo dalje sa savetima.

Dan protekne ovako

Ustanem ujutro negdje oko 7:00, udjem u štalu, počistim je, zatim operem vimena, izmuzem krave i nakon toga im dam vode iz kanti da piju koliko žele, zatim im bacim sjena koje je balirano, opet negdje oko 11:30 sam u štali počistim ako ima šta, dobacim drugog sjena kojeg izmešam s onim koje nisu do kraja pojele i idem van.
U 14:00-15:00 ih gonim na izvor na vodu, a ukoliko ne idu onda im ponovo dajem iz kante i opet dobacim sjena, i naveče poslije večernje muže (oko 19:30-20:00 ) ponovo voda i sjeno, te kasno naveče negdje oko 23:00 ili još kasnije ponovo idem u štalu i dobacim još sjena.

Znači hranim ih od prilike 4-5 puta a najmanje 3 puta dnevno piju vode a nekad i 4 puta. Hranu (brašno) koje sam kupio i onih briketa dajem sad jedan put u dva dana (pošto sam shvatio da od onog sistema 1 kg hrane=2kg mlijeka ) nema ništa. Soli dajem jednom sedmično onako iz ruke pospem po sijenu.

Eto to je to... znači imam sjeno, vodu, so i tih briketa na raspolaganju. E kako bi vi sad izbalansirali tu isharnu ( i može li se to uopće nazvati ishranom)

A sad za Smiljana...gledaj sad u čemu je štos kod mene i ispusta krava na pašu.
Jedan sam da n to uradio i pošro nema električnog pastira ja sam bio uz njih i čvao ih da ne zalutaju, ali problem (nerješiv) je bio da su krave ludile od mušica i komarica na njivi, imale su trave u izobilju, a na toj njivi imam i izvor vode dakle i voda im nije bila problem međutim nikako nisu pasle travu samo su se branile od muha i nih velikuh muhetina. Najgore od sveg toga jest što su ih te muhe izjele po vimenima te sam taj dan jedva na veče uspio izmusti mlijeko...ah da ne zaboravim krava koja je u štali dala 5 litara u jutro i 5 naveče je to veče dala svega 2,80 litara mlijeka...
E sad Smiljane koja je misterija kod tvog susjeda da krave mogu na miru da pasu ja ne znam, a molio bih da mi objasniš kako ih je branio od muha i mušica i komarica...
Druga stvar kod nas niko ne pusta vani krave na ispašu upravo zbog tog razloga.
Nisam te dobro razumio da li si iz Like ili Dalmacija ali bilo kako bilo ja sam iz USK (Unsko-Sanski kanton) -Bihać. Znači kad je temperatura kod mene 35 onda je i kod vas u Hrvatskoj, kako onda sačuvati krave od te vrućine.
Znači osnovni mi je problem kod ispusta vrućina i gamad (mušice, muhe, komarice itd.)koje za rezultat imaju 50 % manje mlijeka taj dan nego kad su bile u štali.
Kako to riješiti....u čemu griješim pri ispustu????
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ne znam u cemu je stos sa ovim kravama iz mog susjedstva da mirno pasu, a kad ne pasu leze. Pitati cu, ali tek za koji tjedan.
Uglavnom svi u selu koji mogu pustaju krave van i to ovaj koji ima holstajna a ima i jedan gazda dvadesetak busa i one isto mirno pasu tako da definitivno nije rijec o vrsti. Jedino sam primjetio da su za vrijeme najvecih vrucina u hladu drveca gdje im je obicno smjestena prikolica sa vodom, a najaktivnije pasu ujutro i nakon vecernje muznje.
Sjecam se kao dijete (a sad imam preko 40 godina ;) ) da se ponekad krava zatrcala i da ju se moralo traziti, ali to su bile rijetke situcije. Uglavnom, ljudi su ih, tada bez elektricnih pastira bez problema cuvali ili ih drzali na lancu privezanom za kolcic u zemlju. Istina, poneka malo divljija krava bi dobivala oko vrata lanac i na lancu komad drveta (jedno 60cm dugacko) tako da nisu mogle trcati. Danas takvih kolcica na kravljim vratovima ne vidim. Valjda je elektricni pastir dovoljno dobar. Mislim da je tu rijec o navici krava jer uz veliku vecinu krava koje apsolutno postuju elektricni pastir imaju i krave od jednog "gazde" koje znaju lutati nekontrolirano i te krave (i to samo od toga covjeka) znaju ljudima raditi stete na usjevima.
Ja govorim o situaciji u Lici, kod Gospica, gdje je klima vrlo slicna vasoj u Bihacu. Ne mislim da vi imate gore muhe i (pretpostavljam) obade nego mi. Ili su nasi kukci otisli preko Pljesevice vama pa sad vi imate i svoje i nase muhe :)
O tom problemu da muhe izgrizu vimena sada prvi put cujem. Moja pokojna baba, a milijun sam je puta gledao kako muze, nikad nije spominjala tako nesto, a niti danas od ljudi nisam cuo o tome, a i kod njih sam cesto znao biti u stali i za vrijeme muznje.
 

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
856
Po onom što si napisao tvoje krave dobivaju samo seno i to još staro košeno, što im absolutno nije dosta za ozbiljnu proizvodnju.

Nemoj da si uvrijeđen, a očito vrijemena imaš dosta...
Zato bi ti preporučio da svaki dan nakosiš trave i daš je kravama. Kosačica koju imaš mi nije poznata, a sigurno se joj može prikačit neka prikolica pa možeš po travu.

Probaj na livadama, koje su bile košene. Nemoj s površina, na kojima je stara trava. Počni sa malo trave, prati efekte kod muže, blato i time polako prilagođavaj količinu trave. Uz to im davaj još sena, minerala i možda koncentrata ili kakvog žita.

Krava koja ti s tim obrokom daje 6-7 litara poslije 13 mjeseci je vrlo dobra i ne loša. To moraš uzeti u obzir. Ako ima kakvog bika u okolini, prosto ga upotrebi. U tom momentu genetika nije važna, nego krava, da ti ostane za ubuduče. Pošto imaš dosta sena, neče ti biti u štetu ako joj krmiš par meseci njime i ostacima od proizvodnih životinja.

S ispašom probaj u proleće. Mislim da bude lakše nego u vrućini i s svim muhama, kukcima i ostalom gamadi. Do sezone insekata, već bude stoka navikla na njih.

Ne znam kakvi su stočari u tvojoj okolini, a probaj ih malo obilaziti u doba muže, krmljenja, gledaj, pitaj i uči.
Ima i literatura, koja ne košta puno. Nije baš vrhunska, a u tvojoj situaciji će biti veliko unapređenje sadašnje situacije.

Još oko silaže: po svemu što si napisao fali ti ogromno iskustva i znanja, zbog toga ti je ne bi preporučio, bar ne još ove godine. Najbolje bi po meni bilo klipove u koš, pa pokrmit kravama.

Puno stvari pitaš, pa puno odgovaram, pa je sve malo zbrkano.
 

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Nemoj da si uvrijeđen, a očito vrijemena imaš dosta...
Zato bi ti preporučio da svaki dan nakosiš trave i daš je kravama. Kosačica koju imaš mi nije poznata, a sigurno se joj može prikačit neka prikolica pa možeš po travu

Nema problema, uvrjeđen nisam, vremena imam treba mi samo neko ko da me uputi šta da radim i od čega da počnem, tvoj savjet ću poslušati već od danas.

Ova moja situacija je ( bar se tako meni čini) vrsta izazova za vas koji znate i za mene koji hoću da radim. Kako ???
Pa vidite, čini mi se da bi bilo lako prosječnom seljaku dati 15 grla pripremiti mu štalu po zadnjem slovu građevine, dati mu strojeve zadnji krik tehnike... osnovno ga obrazovati po pitanju stočarstva i vjerovatno ćete imati odličan rezultat.

Moja je situacija slična čovjeku kojeg s čakijom pošaljete u džunglu s zadaćom da napravi trgovački centar...možda je to ne moguće ali ako dobijem određeno znanje...ipak...nada zadnja umire.

Sad ovako, neću postavljati puno pitana da nebih zapetljao i sebe i vas s toga ću svaki put pitati 3-4 pitanja, ali molio bih da mi date na njih odgovor ukoliko znate...

Znači ovako

Probaj na livadama, koje su bile košene. Nemoj s površina, na kojima je stara trava. Počni sa malo trave, prati efekte kod muže, blato i time polako prilagođavaj količinu trave. Uz to im davaj još sena, minerala i možda koncentrata ili kakvog žita

Imam takvih livada i već sada na njima imam travu koja je lijepa i mlada a visine je oko 20-tak cantimetara. Znači livada s travom je rješena, ručno ću je pokositi jer mi to ne predstavlja problem da nakosim i dotjeram na ručnim kolicima.

Pitanja...

Da li davati tu travu koju pokosim ili da je zajedno s sjenom promješam i dajem zajedno ( dakle izmješano sjeno i travu) ili posebno da dajem obrok čiste trave i posebno čistog sjena???
Oko minerala napiši mi koje da kupim, i koliko da im dajem dnevno ili sedmično po grlu???
Mogu kupiti 2 mm premeljen kukuruz i trice od pšenice ( mekinje) - u kom omjeru da dajem to da li mješati ili davati posebno i koliko puta dnevno po grlu???
Koliku količinu da dajemo soli po grlu dnevno ili sedmično???
Ne znam kakvi su stočari u tvojoj okolini, a probaj ih malo obilaziti u doba muže, krmljenja, gledaj, pitaj i uči.

Mali stočari ovako ko ja bez iskusva i znanja, ovo što ja pišem do bi ti vjerovatno napisali i oni....a oni veliki stočari od 15-20 grla...oni nemaju vemena da razglabaju samnom osnove stočarstva. Evo ti samo jedan primejr da ja mogu pričati s većim i velikim stočarima vjeruj mi da nebi tražio savjet od vas ovdje na netu...ljudi su jednostavno prezauzeti s poslom ili uživanjem

U drugom selu ima jedan stočar koji ima 6-7 krava 4-5 junica nekoliko bikova i 4-5 junadi...
Otišao sam kod njega da odvedem kravu pod bika i u međuvremenu mi je ispričao sljedeće-...

"Moja svaka krava koja ne daje najmanje 15 litara ide na klanje... bale sjena kupujem najmanje, svega oko 700-800 komada godišnje ( a ja sad imamn svojoj štali 650 komada za moje 3 krave , i to je sjeno od ove godine), svakih 3 sedmice idem u grad gdje s obližnje pivnice kupujem prokuhani ječam i to dajem kravama ( taj prokuhani ječam mogu i ja kupit ali ne znam kako se daje niti u kom omjeru), zatim imam tritikal, silažu, žito, samljeveni kukuruz itd.itd. "

Eto to je bio njegov "izvještaj".
 

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
3,041
svakih 3 sedmice idem u grad gdje s obližnje pivnice kupujem prokuhani ječam i to dajem kravama

Možeš davat u količini 2-3 kg po kravi na dan, a to da odlaziš svaka 3 tjedna ti ne valja, jer će se pokvarit, tako možeš jedino ako ćeš ga držat u hladnjaku :D :D :mrgreen:
Po taj pivski trop odlazi bar 2 put na tjedan.
 
Q

quercus_robur

Guest
Baš me razveselio ovakav optimizam.
Kako su svi ovdje nekoliko stepenica iznad tebe, nekako se osjećam kompetentno komentirat, jer sam i ja do nedavno ručno kosio i vozio taljigama travu i vodio na pašu oko kilometar puta do pašnjaka.

Kako imaš loše krave, ne isplati ti se osjemenjivat kod veterinara. Kod nas daju pušiona sjeme, a mogu si zamisliti kako je tek kod vas. A isto tako sumnjam da su ti krave pod selekcijom. Ako možeš, zamijeni se s nekim, za koga znaš da ima dobre krave, za mlado muško tele tak da ga možeš koristiti za osjemenjivanje.

Najbolja hrana je sviježa, tak da definitivno trebaš kosit kravama sviježe, prvi dan baci svakoj kravi kilu trave, a sijena daj isto, ne moraš miješat. Sutradan povećaj travu za kilu, preksutra za dvije, i tako malo po malo u dva do tri tjedna zamijeni potpuno ishranu sijena sa travom.
Kad god mijenjaš prehranu radi to polako i ne očekuj rezultate barem dva tri dana. zavisi što dodaješ, nekada se pokaže odmah a nekada treba čekati i tjedan dana.

Kupnja junica ti baš nije isplativa, to rade ljudi koji se žure otplatiti kredit, bolje kupi mladu žensku telad, ako imaš di.

Ako krave vodiš u jako visoku travu i trnje, znaju ogrebati vime pa se onda ne daju dojiti. Isto tako znaju pokupiti krpelje. To trebaš pazit. Kravi treba barem tjedan dana da se donekle privikne na ispašu. POgotovo ako nikada nije bila na paši.

Toliko od mene za sad.
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
pozdrav!

imao sam ovih dana posla pa nisam baš previše pratio forum...

za travu ti je najbolje dati ju samu,dakle bez sijena,i to u svježem obliku,ne da stoji preko noći na hrpi,jer će se upaliti i to će stvoriti probleme kod probave...Isto tako krave bi trebale dobiti odgovarajuću smjesu mljevene hrane,a da to nije samo kukuruz i mekinje,ne bi bilo loše uključiti i zob te ječam.

za kvalitetno sijeno i pašu probaj naći u poljoprivrednim apotekama djetelinsko travne smjese,te ih posij,s time dobiješ vrlo kvalitetno sijeno i kvalitetnu pašu za svoje kravice.. za samo sijeno posij si lucernu ili lulj.

nisi točno opisao kakva ti je štala?koliko je visoka,jel prozračna?koji ti je način držanja,čime steljiš pod?

i ako ti insekti previše napadaju krave,postoji za kupiti tekućina na bazi lavande kojom se pošprica štala a mislim i životinje,što ne prija kukcima,a štalica ti fino miriši... 8)
 
L

lavjasin

Guest
Ja ti mogu samo dodati samo jos da sto ti je veca temperatura u stali krave daju manje mlijeka tako da trebas imati neku ventilaciju najbolje ventilator neki postaviti i to su veoma veliki gubitci u mlijeku
 
B

bok123

Guest
Nekako si mi previše očajan. Ako ideš na proširenje stada, zna se ili krediti ili vlastiti uzgoj. vlastiti uzgoj je najjeftiniji ali i najsporiji. Krediti o.k. ali do neke granice, jer banke nisu dobrotvori.
Prvih nekoliko godina si nagrabusio dok ne stvoriš temeljno stado a onda već ide. Najvažnije- smanjiti teški rad: dojenje i đubre, hrana - ljeto zeleno (jeftino) zima silaža(jeftino) popravljaš sa smjesama (skupo). I najvažnije - neka
plate mlijeko. Ako malo ima a malo nema novaca bježi što dalje od toga. To ti je ugrubo a finese ćeš riješiti u hodu. :!:
 
B

bosanac

Guest
Evo ti recept za 100 kg. koncentrata za muzne krave 1. kukurzno brasno 36kg. 2. jecam 40 kg. 3.suncokretova ili sojina sacma 6kg. 4.mekinje ili stocno brasno 14 kg. 5.stocna kreda 2 kg. 6. kostovit 2kg. 7. soli svaki puta po potrebi sijena i vode stalno . Ove koncetrovane smjese davati 5-6 kg. dnevno po svakom grlu koje izmuzas znaci ujutro i navece prije muze. Moje misljenje da ce ti ovo dati pozitivne rezultate za par dana.
 

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Ej dečki oprostite što se nisam javljao neko vrijeme, konekcija mi je bila problem (neki fuš na serveru)...no idemo mi dalje.

Za Maria

[quote:u9wl5x85] svakih 3 sedmice idem u grad gdje s obližnje pivnice kupujem prokuhani ječam i to dajem kravama


Možeš davat u količini 2-3 kg po kravi na dan, a to da odlaziš svaka 3 tjedna ti ne valja, jer će se pokvarit, tako možeš jedino ako ćeš ga držat u hladnjaku :D :D :mrgreen:
Po taj pivski trop odlazi bar 2 put na tjedan.[/quote:u9wl5x85]

Mario ovo radi taj drugi farmer a ne ja, razumješ, on ide po taj pivski trop...ali nema veze pošto ga i ja mislim naručivati...dobro će mi doći način upotrebe. U svakom slučaju hvala ti.

Bok 123

Pa u pravu si možda sam trebao staviti drugi naslov, ali sam htio da usmjerim pažnju a svoj slučaj a to je bilo onako bliže istini i stvarnom stanju...očajnom. :(

Odlučaio sam se za soluciju vlastitog uzgoja (samo čekam da dođe do telenja), ljati ću početi koristiti tu zelenu smjesu (travu) ovih dana sam bio zauzet s košnjama još nekoliko livada što su mi dali susjedi, kad dođe vrijeme silaže imao sam namjeru s njive obrati svaki 3-4 kukuruz, što bi bilo na 0,5 hektara možda pola traktorske prikolice a onda silirati kompletnu njivu s onim obranim kukuruzima (odnosno biljkom koja je ostala na njivi). Kad dođe vrijeme silaže i tu vas moram pitati kako se koristi, koliko da je dajem i u kojim razmacima, ali o tom kad dođe vrijeme.

za kvalitetno sijeno i pašu probaj naći u poljoprivrednim apotekama djetelinsko travne smjese,te ih posij,s time dobiješ vrlo kvalitetno sijeno i kvalitetnu pašu za svoje kravice.. za samo sijeno posij si lucernu ili lulj.

razumio abrkili

nisi točno opisao kakva ti je štala?koliko je visoka,jel prozračna?koji ti je način držanja,čime steljiš pod?

i ako ti insekti previše napadaju krave,postoji za kupiti tekućina na bazi lavande kojom se pošprica štala a mislim i životinje,što ne prija kukcima,a štalica ti fino miriši... 8)

Štala je visoka 2,40 metara dužina štale je 7,40 a širina 5,40 metara. Štala ima betonsku ploču na kojoj slažem bale i nakon toga je pokrivena običnom iglom ( klasičan krov). Znači imam mjesto gdje su krave i više njih mjesto gdje je sijeno.

Štala ima 2 prozora dimenzija 1,40 metara x 0,60 metara, jedna vrata visine 2,20 metara x 1,20 metara i druga vrata visine 2,20 metara x 2,20 metara te otvor ta izbacivanje đubriva dimenzije 0,60 x 0,40 metara, imam otvor na ploči kroz koji bacam sijeno odozgo dimenzija 0,80 x0,80 metara ( trenutno zatvoren jer su ne njemu bale).

Eto to je to

U međuvremenu primjenjujem vaše savjete, ponovo se reorganiziram sabirem i oduzimam pa ću vidjeti rezultat za nekoliko dana.
Sinoć sam gledao spisak bala u štali i imam ih negdje oko 650 komada (a imam za kositi još najmanje jedan put svaku njivu) te novca koliko sam uložio u te bale.
Uložio sam do sada 905 KM (negdje oko 450 eura) te me jedna bala izišla negdje oko 1,35 KM ( ili 0,68 eurocenti), ja mislim da to nije skupo plaćeno. Naravno tu nisam uračunavao svoj rad.


Kupnja junica ti baš nije isplativa, to rade ljudi koji se žure otplatiti kredit, bolje kupi mladu žensku telad, ako imaš di.

Imam gdje kupiti junice i jedna junica starosti od oko 12-13 mjeseci košta oko 650 eura, ali je problem kako prepoznati pravu junicu iz koje ću kasnije moći širiti stado???
 
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh