• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator GOLDONI

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,150
Mislim da nije to jako staro...
A gle bezveze mi je bilo pisat i objasnjavat cijelu situaciju...ljudi se bavili povrtlarstvom...frezali s goldonijem plastenike... covjek u 50g obolio i naglo umro...zena s dvoje djece i punicom ostala sama...pomazem kolko mogu i stignem...prosle god nisam frezao plastenik...sad bi htjela saditi u njemu pa sam.htio pomoci da frezam...
Pogledao bi ulje, pustio dizel.van ako je.bio unutra i tak neke stvari..al bolje da nisam nist pital...
forum stvarno gubi svoju svrhu....

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,281
Naj jednostavnije je to, provjeri ulje, gorivo
Na glavi kraj dizne ima, vjerojatno gumeni čep, nakapaj motorno ulje u rupu i začepi, okreni radilicu kontra smjera od okretanja i leptir za gašenje izvuci, mora ostati vani
Mora upaliti, ja nebi dirao gorivo dok ne probam upaliti

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,401
14 konja, nemoj se igrati s tim da ti ne ispukne ruku iz lakta.
Nek ti pokaže neko ko zna kak ju "zaljuljati" ili barem pogledaj neki video. Još kad ulja dobije kompresije bude ko u priči i zato oprezno.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,909
Referiral sam se na tvoj link u postu za strižnu kosu s IMT Rotoflex pogonom #413, ne na sliku.
Da, to je poveznica na Njuškalo sa slikama IMT pogona. U vrijeme takvih pogona nije bilo bezprstnih grebena za Mondial, pa je logično da nema ni rabljenih.

Imam euro greben na svojem BCS mtk i znam kak izgleda.
Znam da imaš. Ne znam jel' tvoj isti ili sličan ovom Mutinom.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,150
14 konja, nemoj se igrati s tim da ti ne ispukne ruku iz lakta.
Nek ti pokaže neko ko zna kak ju "zaljuljati" ili barem pogledaj neki video. Još kad ulja dobije kompresije bude ko u priči i zato oprezno.
Znam..prical mi je pajdas dok je jos bil ziv da ga baca na sve strane...budem pital...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,909
Ne trebaš ga "ljuljati" (iako je iskusnima tak lakše). Možeš ga rukama okrenuti u suprotnom smjeru od vrtnje do takta kompesije (negdje okretaj i pol otprilike).
Jedino ga muški povleci, da se ne vrne kad krene u kompresiju. I pazi da, ako ti ga ipak vrne, možeš osloboditi ruku, odnosno pustiti štrik.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,281
Ne trebaš ga "ljuljati" (iako je iskusnima tak lakše). Možeš ga rukama okrenuti u suprotnom smjeru od vrtnje do takta kompesije (negdje okretaj i pol otprilike).
Jedino ga muški povleci, da se ne vrne kad krene u kompresiju. I pazi da, ako ti ga ipak vrne, možeš osloboditi ruku, odnosno pustiti štrik.
To je inače pravilan postupak paljenja

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,150
A videl sam sad video da ga ljulja...bum probal tak...palil sam slican kod tate bez ljuljanja...imam jos snage poteci...al zkj ne olaksati ako,morem...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,401
A dobro, ja sam gledal jednog koji je po pravilnom postupku palil, a i gasil sam jednog koji je kontra upalil...

Ti delaj kak hočeš ali ja znam da kad deneš šaraf pod kotač moreš gurati ili vleči dok ti jaja ne opadnu i nisi ga gurnul, ali kad ga par puta zaljuljaš kotač šaraf preskoči ko da ga nije bilo.
Taj šraf je ovdje u postu za primjer i samo glumi kompresiju ;)

Pirko

Član
Tu od
16 Svi 2020
Poruka
37
Slazem se. Taj postupak je i pokazan nq ovom videu:

Ima dosta metoda paljenja, ova se pokazala najbolja. Napomena: strik/kanap za povlacenje namotati samo dva kruga!
Sto se ostalih stvari tice ja bih samo prosuo staro gorivo i usuo novi dizel. Ako je.ispravan, morao bi upaliti

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,281
Ljuljanje je sigurnije samo ako nije " štrik" originalne mjere, zato treba kod takvog paljenja provjeriti na kojoj je dužini štrik,tj dali u tom trenutku operater ima dobar položaj ruku da može povući max snagom

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,240
Malo je smješno slušat ove rasprave od muškaraca, ko klinac sam ga palio bez problema:unsure: naravno ako je motor u stanju upalit

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,401
Rekla meni moja pokojna baba:
Sinko, pitat če tebe starost gde je mladost bila.... i nije baba bila bedasta...

Najnoviji postovi

Na vrh