• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

motokultivator honda

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,734
Re: motokultivator

Pepapilar, samo bi se nadovezao na tvoj post da bi možda mogao balansirati svoju roto kosu dodavanjem nekih utega.
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Regulator obrtaja stelujes na osovinici iz motora gde se kaci poluga koja vrsi prenos na karburator.Ima u temi od 620 sad smo skoro pricali o tome. Ima stegica na polugi kod osovine koju otpustis i zakretanjem malo osovine spram poluge ces dobiti mirniji rad i obrtaje koji trebaju. Osetljivo je tako da mali pomak dosta cini
 

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,657
Dali se na nekoj slici vidi ta osovinica za štelanje, i dali nešto nedostaje na ovim djelovima označenim krugom?
 

Prilozi

  • WP_20150616_010.jpg
    WP_20150616_010.jpg
    36.5 KB · Pregleda: 500
  • WP_20150616_008.jpg
    WP_20150616_008.jpg
    51.8 KB · Pregleda: 932

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,663
Ništa ne fali. Na drugoj slici ti je ključ za reguliranje gasa, ono što si zaokružio (na slici, donji kružić) to je osovinica regulatora gasa. Otpustiš onaj vijak ključ 10 i malim rotiranjem osovinice se to namjesti (negdje sam već detaljno opisao, kako). Onaj drugi dio (koji je u kružiću) nema veze sa opisanim problemom, služi kao držač žice za gašenje.:eek::
 

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,657
Hvala sad mi je jasno šta je šta, imam u PDF manual, i našao sam taj dio, u uputi piše da ovu polugu pod brojem 1, treba pomaknuti gornji dio skroz desno, zatim otpustiti vijak 3 i onda pomicat taj regulator. Samo nepiše dali se to radi s ugašenim motorom. Meni sada kad motor radi nemogu ručicom gasa pomaknut tu polugu do kraja kao rukom kad je motor ugašen, a kad radi ta poluga s leptirom pod brojem 2 se lagano miće i prouzrokuje neravnomjeran rad.
Ako netkome treba: http://www.allotment-garden.org/rotovator/manuals/Honda-F300-F400-F450-manual.pdf
 

Prilozi

  • regulator.jpg
    regulator.jpg
    43.1 KB · Pregleda: 1,199
Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,663
To se radi kad je motor ugašen. Probaj tako kako si rekao da opisuje u manualu i vidi kakav će biti rezultat. Bitno je shvatiti princip rada regulatora gasa a samim tim i njegovo namještanje.
 

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
Re: motokultivator

Pepapilar, samo bi se nadovezao na tvoj post da bi možda mogao balansirati svoju roto kosu dodavanjem nekih utega.

Da, upravo sam to i napravio,
tokar je probao na stroju malo izbalansirati bubanj,
pa je navario komadiće utega da se stvar izbalansira.
Nakon toga je radila puno bolje nego prije,
ali ....
čini mi se da kad jednom opališ pošteno s tim bubnjem u nešto tvrdo,
nikad više što je bilo.
Vjerojatno mi je zato i prijašnji vlasnik prodao tako jeftino kosilicu,
očito je znao ove detalje,
a ja nisam imao iskustva da pretpostavim tako nešto.
 

pican

Novi član
Tu od
15 Stu 2015
Poruka
7
LJudino kako si uskladio na frezu staru 25godina Mio standard F-600 novi motor Honda GX160 dali motor treba malo podignut ili je fora samo u remenici jer mislim da je remenica od starog motora GX160 veca nego sto dolazi na novi motor zato puno nsporije okrece kopace dali mi neko moze pomoc oko ovog problema unaprijed Hvala.
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Noviji motori gx serije imaju pogon sa radilice vecinom tako da su duplo brzi nego stari g200 sa istim precnikom remenice. Samo sto bih uvek preporucio za F600-620 da se ubaci jaci gx200 od 6,5ks jer zaliha snage je dobra zbog opterecenja koje ce trpeti. Remenica se lako da odraditi druga ali ako hoces vucni frezer da upotrebis onda je malo problematike jer je duplo brza na tockovima i frezeru
 

tehnoloski

Novi član
Tu od
26 Velj 2016
Poruka
3
Poz svima, novi sam ovde i ovo je moji prvi post:(clap):

Danas sam uzeo FG320 (prikacicu slike ukoliko neko to zanima). Citao sam vas jako puno par zadnjih dana, vidio sam da se bas razumete u kultivatore i zamolio bi ve za malu pomoc.

Problem je u tome sto sam uzeo kopacicu sa motorom GP160 (ima crni poklopac) umesto sa GX160 standardni crveni. Da sam pogresio to vec znam, e sad stvarno bih vas zamolio da mi neko kaze dal sam se bas bas zeznuo ili samo malo. (ako je razlika velika nazalost nece docekati proljece:(sweat): )

gp160 http://www.honda-engines-eu.com/web/eec-public-site/engine-model-details?e=83
gx160 http://www.honda-engines-eu.com/web/eec-public-site/engine-model-details?e=14
kopacica http://www.mascus.com/agriculture/u...-rotacios-kapa-kultivator-elado/4p6h5s6p.html
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,663
Pozdrav i dobro došao !
Lijepa kopačica, dobro izgleda, dobro obojena, dobro izabrane boje (crvena, crna, bijela) sasvim OK ? :p:
A sad malo ozbiljnije moja zapažanja. Pa i nisi pogriješio (zavisi za koliki obim poslova je namjeravaš koristiti?). Tvoja dilema je bila: Da li si pogriješio što si uzeo model sa motorom GP 160 umjesto modela sa motorom GX 160. Osnovne razlike između ova dva motora (koliko sam uspio na brzinu zaključiti) su: Kompresijski omjer kod GP 160 je 8,5 : 1, dok kod GX 160 je 9,0 : 1, ostali tehnički podatci su identični.
Gledajći samo motore (kao zasebne), osnovna razlika je da je vjerojatno košuljica cilindra kod GP 160 aluminijska, a kod GX 160 čelična košuljica u aluminijskom bloku. Znači motor GP 160 je za hoby upotrebu, dok GX za ozbiljnije poslove.

Tu kopačicu treba gledati kao cjelinu sa motorom GP 160. Nema mjenjač, prijenos je preko remena, na pogosnku osovinu lancem, koliko sam primjetio da nema ležajeva na pogonskoj osovini (nego piksle), upitno je da li ima ikakvo podmazivanje distribucije ? (na slici se ne vidi dobro taj segment). Po mom mišljenju, nisi pogriješio što si uzeo sa tim motorom, Zašto ? Zato jer će prije početi biti problema sa kompletnom distribucijom. Da si uzeo sa motorom GX 160, cijena bi bila veća, a rezultat još i gori (veći izdatak a rezultat isti), distribucija ?
Ova kopačica je za hoby namijenu.
 

tehnoloski

Novi član
Tu od
26 Velj 2016
Poruka
3
brgud hvala na odgovoru.

1. Prvo cu frezirati 1000m2 vec obradjeno zemljiste, a nakon toga samo medjuredna obrada jednom do dva put mjesecno. (gajim paprike ispod plastenika).
2. Distribucija je nazalost zatvorena, valjda cu se moram resiti nje nakon par sezona.

Poz. i sve najljepse.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,663
Stavi koju sliku gdje se vide remenice, remen i distribucija na pogonsku osovinu (bočno). Ti poslovi koje namjeravaš raditi su malo prezahtijevni za nju, ne da ona to neće moći raditi, nego koliko će izdržati ?
 

tehnoloski

Novi član
Tu od
26 Velj 2016
Poruka
3
1. Sklopio sam je juce i kad ono "dragicka" - ipak se podmaze.


2. Nije zatvorena sa pikslama nego sa strafova (zbog blica ne vidi se najbolje)
[url=http://postimage.org/] [/URL]

3. I dalje se kajem zbog odabir motora ( mislim da sam stvarno pogresio),


4. Garancija je 2 godine, koliko ce izdrzati nz, Ali mislim da je izdrzljivija nego Viking HB 585 http://www.stihl.co.uk/VIKING-Products/Tillers/Petrol-tillers/249159-910/HB-585.aspx Bio mi je prvi izbor ali najvise zbog straha od reduktora (pricaju da je kineski i da se brzo kvari, koliko je to tacno i to nz.) uzeo sam Hondu.

Ovaj bi razgovor i te kako imao smislu pre nego sam pojurio u kupnji, Sad mu ovo dodje kao bubnjevi nakon vjencanja. Hvala ti na odgovore, oprosti na moj losi hrvatski i ako te nekad put vodio kon Skoplja slobodno ali obavezno pisi. :icon_thumright:
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,663
Ova tvoja je svakako bolja od ove Viking. Da li si skužio, da li ima podmazivenje distribucije (lanca, lančanika na pogonsku osovinu).
Tvoj Hrvatski je odličan, za razliku od mnogih forumaša iz Hrvatske.:icon_thumright:
 

frenja

Član
Tu od
27 Tra 2014
Poruka
137
Otisli ventili i podizaci a i lanac se razvuko i mislim da je bombina pocela probijat.
Ugl to je bila moja honda, zeznuo sam se sto sam je prodao i kupio drugu sa gx 160 zamjenskim. :mad::
 

frenja

Član
Tu od
27 Tra 2014
Poruka
137
Da pali ima i jako kompresiju dok sam je palio znala mi je par puta istrgnut spagu iz ruke.
Prije sam imao f420 i napravio generalku sve izmijenjao, jedino ostao klip, klipnjaca, blok bila ko zmaj poslije, 500kg po mokrom bez problema vukla. 4g poslije mijenjao za ovu f600 no zeznio sam se sto sam tu f600 prodao, trebao sam dati 2000kn za generalku i imati stroj.
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Mislim da to udara onaj jezicak u mehanizmu paljenja u unutrasnju remenicu preko koje pravi prenos. Kod mene je tako sve pokidalo. Odvrni mehanizam paljenja pa namotaj kanap direkno na remenicu i upali pa vidi dal ce biti jos tog zvuka
 
Na vrh