Pozdrav svima. Novi sam korisnik ovog foruma i daš sam kupio Goldoni 14 sa prikolicom. Pa me zanima ako stvarno nesmeš imat proširivače na kotaćima kad voziš pogonsku prikolicu? Gledao sam jedan video gdje čovek vozi sa prikolicom a napred ima proširivače..Pozdrav svima
Ja isto imam labina 14 ks i nedavno sam mijenjao ulje u mjenjaču i diferencijalu kao i ostala ulja,trudim se držati uputa proizvođača pa da vam prenesm šta kažu
Ovaj gore čep od ulja za mjenjač sam odvrno prvo sa papagajkama(ključ preskače dok se ne popusti) pa onda sa ključem lagano odvrnuo(mislim ključ viljuškasti br. 13 a,ako se ne varam za broj)..naperavljen je od nekog vrlo mekog materijala i treba paziti da se šaraf ne izobliči kao gore na slici....inače u prospektu piše da su u mjenjač sipa hipenol 80-90 nisam našao taj ali sam našao hipenol 75W90 Valvolin za kojeg kaže prodavač da mu je najsličniji(skup je 70kn litar ali kontam neću ga ko zna kad opet mjenjat pa bolje staviti skuplje i kvalitetnije ulje...mnogi stavljaju hipenol 90 B koji je duplo jeftiniji ali....)...inače izmjena ulja u mjenjaču ,po prospektu proizvođača,ide prvo uza kojih 50-60 sati rada i to radi ev. nečistoća koje se mogu stvoriti dok se mehanizam ne uhoda a potom se mijenja svakih 1000 sati rada....staje 3l ulja...
-u mehanizam kardanske priklolice hipenol 90 B isto se mjenja kao i kod mjenjača prvi put za 50 r.satio a onda za 1000r.sati...
-preporučeno ulje u motor je 10-40 ,koje se mijenja godišnje(ja ću ga mijenjati svake dvije godine jer koristim motokultivatir malo do max 15 r.sati na godinu)..
-prilikom korištenja kardanske prikolice ZABRANJENO JE KORISTIT PROŠIRIVAČE što je logično jer onda se ne radi o dvije indentične osovine
-prilikom korištenja kardanske prikolice mjenjač treba OBAVEZNO biti u položaju SIN
eto tako kažu proizvođači...nadam se da nisam negdje pogriješio prilikom pisanja jer ne čitam nego pišem po sjećanju......
Na frezi pušta semering ulje na jednoj strani. Jeli teško zamjenit semering? Probao bi sam to napravit..I kod mene je brdovito,zato volim da je širi i stabilniji
U upustvima piše da se Labin Progres 14 konja ne smije voziti sa kardanskom prikolicom i sa proširivačima na kotačima motokultivatora. Ne znam kako drugi, vidio sam da većina ipak vozi i sa proširivačima i da to u biti i ne šteti previše ali ja ne vozim tako nego skidam proširivače kad priključujem kardansku prikolicu. Ipak mislim da bolje znaju inžinjeri koji su konstruirali motokultivator. Također ako nije kardanska prikolica nego obična -uvučna milslim da se slobodno tad mogu koristiti proširivači .Pozdrav svima. Novi sam korisnik ovog foruma i daš sam kupio Goldoni 14 sa prikolicom. Pa me zanima ako stvarno nesmeš imat proširivače na kotaćima kad voziš pogonsku prikolicu? Gledao sam jedan video gdje čovek vozi sa prikolicom a napred ima proširivače..
Zadnjih 40 godina sam uvek vozio sa kardanskom prikolicom (praznom ili punom oko 1 tone) i sa proširivačima na točkovima i dosad nisam imao problem. Znatno sigurnije je upravljati sa proširivačima radi stabilnosti i smanjene mogućnosti prevrtanja mašine na neravnim seljačkim blatnjavim putevima i na asfaltiranim krivinama. Zadnjih godina UVEK koristim sa utezima na prednjim točkovima radi boljeg prijanjanja i bolje vuče. Zar treba svaki put da skidam proširivače radi priključenja na kardansku prikolicu ne pada mi ni na kraj pameti jer zahteva mnogo vremena i fizičkog rada a da ne pričam i sa mukom za skidanje točkova zbog nedostatka odgovarajuće dizalice za tu mašinu.U upustvima piše da se Labin Progres 14 konja ne smije voziti sa kardanskom prikolicom i sa proširivačima na kotačima motokultivatora. Ne znam kako drugi, vidio sam da većina ipak vozi i sa proširivačima i da to u biti i ne šteti previše ali ja ne vozim tako nego skidam proširivače kad priključujem kardansku prikolicu. Ipak mislim da bolje znaju inžinjeri koji su konstruirali motokultivator. Također ako nije kardanska prikolica nego obična -uvučna milslim da se slobodno tad mogu koristiti proširivači .
Onda nisam bil jako dugo u Trstu...Npr. Terpin u Trstu je zatvoren već oho ho vrimena, najmanje 6- 7 let.