• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator Labin Progres servis i održavanje

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ulja u mjenjaču ima i nigdje ga ne gubi.

Neznam koliko je puno, ali rekao bi da ga dosta koristimo, ljeti za košnju te za frezanje, odkopavanje krumpira.
Najviše ga koristimo za košnju i do sada je jako puno nakosio, znaci vec je puno pretrpio ovaj rikverc.

Planiramo kupiti novi motor i mjenjač ali treba prvo prodati neke priključke od traktora, pa bi do tada stavili inverter
Tako , kontam da nije puž pri kraju .

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
ama znam i ja da ne smije da mrda to nisam ni pitao da li smije :)

Nego sta bi to moglo biti?

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
ma ne vjerujem da je ista se olabavilo

kolko kostaju ti vrazji lezajevi radilice?
jel se to mora presama ugradjivati ili more kuci?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
bolje preša ali motor treba kopletno rastavljati jer se ležajevi obrađuju poslje prešanja

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
u kucnoj radinosti se nerade lezajevi radilice. prednji lezaj je konusan i ujedno drzi kao aksijalni i ima jedan stift kojim se drzi za prednji dekl. cesto se taj stift hoce otkinuti kad je luft velik i napravi dar mar. otvaraj motor pa kad skines zamajac vidi gde je luft. ako je na radilici i lezaju raspakivanje motora do kraja ,obrada radilice i lezajeva na meru i pregledati deklo zbog stifta. ako je otkinulo zamena dekla.stift drzi lezaj u jednom polozaju da bi se poklopili kanali za ulje iz lezaja i dekla pa dalje u motor. na dihtunzima dekla steluje se aksijalni luft i time i pritisak ulja[ razlicitim debljinama dihtunga ]. vodi racuna i zapamti kako je prednji dekl bio u kom polozaju [zabalezi ako nista drugo].

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
u kucnoj radinosti se nerade lezajevi radilice. prednji lezaj je konusan i ujedno drzi kao aksijalni i ima jedan stift kojim se drzi za prednji dekl. cesto se taj stift hoce otkinuti kad je luft velik i napravi dar mar. otvaraj motor pa kad skines zamajac vidi gde je luft. ako je na radilici i lezaju raspakivanje motora do kraja ,obrada radilice i lezajeva na meru i pregledati deklo zbog stifta. ako je otkinulo zamena dekla.stift drzi lezaj u jednom polozaju da bi se poklopili kanali za ulje iz lezaja i dekla pa dalje u motor. na dihtunzima dekla steluje se aksijalni luft i time i pritisak ulja[ razlicitim debljinama dihtunga ]. vodi racuna i zapamti kako je prednji dekl bio u kom polozaju [zabalezi ako nista drugo].
Kakve veze ima aksijalni luft s pritiskom ulja?

Black jack

Član
Tu od
26 Ožu 2013
Poruka
211
Narode pomagajte problem imam.

Znaci labin progres super specijal dmb 450 dizel

danas primjetim da je dobilo nesto na radilici lufta. kad uhvatim sa prijeda onaj krug koji sluzi za namotavanje kanapa i povucem ga gore dole krug se pomjera skoro pola centimetra. lijevo desno ne mrda nikako. unutra vani ne mrda nikako. ali lijevo desno pola centa sigurno.

Sta bi to moglo da bude?
Da li se kvar moze opraviti u kucnoj radionici ili trebjau nekakvi specijalni alati?
Koliko para je popravka tog kvara?
Da li traktor smijem i dalje koristiti neko vrijeme jer sasvim normalno radi, pali vuce ide... ? ? ?

Lani sam imao takav kvar, prednji ležaj se ucvikal za radilicu i okretao se u deklu a ne oko radilice. U Zagrebu kupio novi dekl i ležaj i sa majstorom bilo oko 1000 kn. Nije rastavljana mašina niti strojna obrada i ide bez problema. Slučajno sam otkrio kvar i ko zna koliko je tako vozio ali ti nebi preporučao dalje se voziti sa tim kvarom.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
ako je veliki luft aksijalni izmedju lezaja i radilice gubi na pritisku i hoce zaribati ponovo ili nebaca dovoljno ulja kroz kanal u deklu. mnogi su se posle obrade zeznuli i nisu nastelovali na dihtungu dekla zazor aksijalni pa ubrzo opet otvaraj.da je klasican lezaj nebi bilo problema .to im je mana u konstrukciji ali tako ga smislili i sta je tu je

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Meni na hondi f600 pogonska remenica seta 3mm unutra van,i tak radi dugo kaj je to opasno ili je to tak konstrukcijski?
Znaci remenicu na radilici mogu rukom lagano pomicat prema radilici i od nje,unutra van.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,724
Kolko ja znam pogonska remenica na Hondi je na kronerima koji su na radilici.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Kolko para realno otprilike vrijedi jedan onako solidno ocuvan polovan lda 450 motor?

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,730
moja honda 620 ima pogonsku na kajlu i nešeta ni malo , a gonjena remenica na mjenjaču je na kronerima i šeta malo osovina a remenica na osovini ne šeta, tako je od prvog dana.kroneri su nazubljena osovina kao na izlazu za kardan na traktorima. Nebi smjelo biti hoda, možda se pojela remenica od dugog korištenja. Mom ujaku se pojela remenica nazubljena na mjenjaču, stara je 30 godina, a radila je samo sa motikama dosta, sa vučnom frezom nije radila, skroz se poglodala da rupa bila okrugla i ostao je bez pogona.

Posljednje uređivanje:

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
evo danas rastavio svog labina zbog onog lufta u radilici o kojem smo pricali.

kurslus pravi u motoru. neko od vas vica ili oficir ako se ne varam je spomenuo okretanje lezaja u bloku i to se i izdogadjalo. lezaj je zapeko za radilicu nemore se ni skinuti sa nje otkino kajlu i okreto se u bloku.

ja ono kad sam rastavio doslo mi bilo da placem. jebo ih pas radilica teska ko tuc sve glomazno robusno sve dobro konstuisano a lezeci lezaj napravljen jebote u mene u tomosa od 50 kubika je to bolje rijeseno. ne znam sto onde nisu ko ljudi stavili kuglicasti ili iglicasti konusni lezaj i mirna bosna a ono malo deklo ne od aluminijuma nego od celika da su napravili to ne bi nikad nikom se moglo desiti.

pored toga cilindar mi je podosta potrosen osjeti se dosta pod noktom zazor kad povuces gore dokle je karika stizala gornja koliko je poderan.

dakle moram raditi sledece

lezece izmijeniti
busiti cilindar
klip novi
novi lezeci

za divno cudo leteci izgleda ko nov pa ne znam da li da njega mijenjam ? ? ?

Pretpostavljam da ce me to negdje oko 150 evra sve izaci jer moram to sve u srbiju slati na obradu ovdje to niko ne radi.

i sad ne znam kako provjeriti dosjede ventila da li su u redu inace traktor je dobro iso dobro palio vuko...pa to vjerovatno necu dirati jer para ni na vidiku

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
ma i ja nesto kontam jer busice se cilindar veci klip ide veca ce i kompresija biti nove karike razletice mi se za godinu pa opet rastavljaj

nego neko je nesto pomenuo u vezi stelovanja pritiska ulja na dihtungu poklopca odozdo ja to nista nisam primjetio dihtung je obican nema nikakvih kanala niti nista

Najnoviji postovi

Na vrh