• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator Labin Progres servis i održavanje

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Gotovo sve danas obradjivana caura male pesnice zamjena cepa radilice odradjena brusenje radilice busenje cilindra obrada sirovih lezajeva dorada dekla dorada lezajeva
metnuta nova caura male pesnice leteci lezajevi lezeci lezajevi klip karike novi nova garnitura dihtunga.
sve sklopljeno veceras pa vidjecemo kako ce se ponasati.

E sad...svi savjeti oko razrade motora, nacina voznje vremena zagrijavanja rada odmaranja hladjenja zamjene ulja viskoziteta u procesu razrade itd...

SVI TAKVI SAVJETI DOBRO DOSLI. Iskren da vam budem 2t masina generalno sam sredio ne pamtim, tu tacno ima odredjena procedura sta se i kako radi po pitanju smjese predpaljenja mjesavine nacina voznjke odmaranja itd u tom pocetnom periodu.

Al po pitanju dizel motora ovo mi je prvi koji sam ikad generalno sredjivao pa ajte raspisite se malo :)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ne vozi ga na malim okretajima , daj mu da se vrti , šaltaj tako da ne izlazi crni dim .

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
ni mali ni veliki obrtaji. sto rekao puknuti da se vrti.tad ima i hladjenje i pritisak ulja dobar za podmazivanje. teski poslovi ne u pocetnih bar 30-40 cas. laksi poslovi i oko pola gasa i nesme biti problema. na 50 cas zameni ulje i onda mozes u malo teze radove ali izbegavaj dugotrajno izlaganje velikom gasu i velikim opterecenjima. dizel ako dimi konstantno crn dim a sve sa njim je u redu radi pod velikim opterecenjem i to nikad nije dobro po masinu. tecan rad bez dima i nema problema.i ispocetka izbegavaj rad po ovim vrucinama. ujutru i uvece po mogucstvu radi jer je sve sad tesno i nije naleglo

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
A cek narode...znaci za ove masine je i inace stetno voziti na malom gasu ono tipa kosis pa na vrh gasa kositi ili orati ili nesto tako...jel bolje uvijek mu malo odvrnuti obrtaja?

Prvo paljenje itd...kako to raditi? Ostaviti ga malo da radi na leru ili odmah obrtaji?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,724
Na leru nije poželjno ni za razrađeni motor da radi dugo.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Kuzim za novo uredeni da nije dobro dugo na leru,al zakaj razradeni ne???

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,724
Slično ko i za novouređeni.
U biti, smisao ler gasa ni nije da bi stroj na njemu radil ili obavljal bilo kakav posel.

Zašto novouređeni nesmije dugo na leru?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Pa na leru nema opterecenja i manje je trenje zbog manjeg broja okretaja i lakse se hladi nakon tezeg rada pogotovo zracnjak.

Kod renoviranog motora sve je naknap i javlja se vece trenje pa i temperatura pa bi moglo doc do deformacija glave,klipa i pucanja karika,a i tlak ulja je manji i slabije podmazivanje pokretnih djelova i hladenje istih uljem.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Narode moze li mi neko laicki al onako detaljnije ako ima zivaca objasniti kako podesiti paljenje na labinu dakle taj isti navedeni lda 450.
kako to ide? gdje se to sve steluje?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ako pod paljenje misliš na trenutak ubrizgavanja to nije tak jednostavno za objasniti .
Podešava se tako da se VP podlaže s podloškama ili se iste skidaju .

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Da mislio sam na trenutak ubrizgavanja...hebiga ja cjeli zivot deveram sa dvotaktnim benzinskim motorima, o njima ti traktate mogu pisati a vidis dizele i termine mijesam a kamoli da sta znam :)

a cek...imam na zamajcu jednu tacku i imam gore 2 na bloku
podlazem pumpu visokog pritiska dok ne dobijem sta?
E...isto koliko sam primjetio tamo dugme za gasenje moze da se ploca njegova popusti gore i dole i da se pomjera lijevo desno. Jel se tu steluje saug ili cok kako vec to zovete...ili se i tu ubrizgavanje podesava?

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
hm...niko se ne javlja :)
A ja ga vala danas upalih nekako. Podbacio sam 2 3 podloske pod pumpu...zakurblo i ono upalilo :)

E sad me muci nesto drugo...plocica na saugu...kad se pomakne skroz desno traktor ama bas nikako ne dimi ali jako sporo bere obrtaje. Opet kad se makne skroz lijevo brzo bere obrtaje ali dimi dosta. Pa sam ja to polako pomjero od skroz lijevo i davo onako na trzaje naglo gas i nekako uboo momenat da kada dam gas brzo bere obrtaje a da opet ne dimi puno tj zadimi kad naglo dam gas pa onda prestane ali opet da brzo bere obrtaje. Ja sam to tako uradio a ako neko zna i voljan je objasniti kako se to pravo podesava neka pise :)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Prva točka na bloku je trenutak početka ubrizgavanja .
Druga je GMT ili ti gornja mrtva točka , sam bog zna zašto je tako zovu .
Kud god da se okrenem nudi izlet do te neke G točke a bome nije toliko mrtva kad dirneš u nju .
Vratimo se mi nazad do točke prije gornje mrtve točke GMT .
U toj točki element pumpe treba prestati preljevati .
Dakle da bi mogao iscenirati preljevanje treba maknuti cijev spoja od pumpe do dizne i na pumpi izvaditi nepovratni ventil .
TVentil se vadi tako da odvineš dio u koji je ušerafljena matica holendera cijevi spoja pumpe i dizne .
Pažljivo s tim , ima sitnih djelova .
Sad je sve spremno još trebaš nekakko iscenirati tlak u sistemu dovoda goriva do visookotlačne pumpe .

Ako i to uspiješ a možeš i zaposliti nekog da puše u rezervar pristupaš provjeri kuta predubrizgavanja .
Vrtiš remenicu tj. radilicu u smjeru vrtnje motora i kad nafta prestane teči iz visokotlačne pumpe , to je trnutak početka predubrizgavanja .

O podešavanju leptira u sljedečoj lekciji

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
uf to ako uspijem srediti kako treba za ginisa ima da idem. mada on je meni upalio lijepo radi ne dimi vuce ok.

e sad kad ubrizgava i kako to vec ne znam.

Zapravo...meni je pumpa samo skidana znaci remontovani su leteci lezeci klip cilindar glava nije dirana pumpa takodje...tako da teorijski mozda i ne trebam tu nista ni raditi...

EDIT> Ovu recenisu nisam bas razumjeo >Vrtiš remenicu tj. radilicu u smjeru vrtnje motora i kad nafta prestane teči iz visokotlačne pumpe , to je trnutak početka predubrizgavanja .<
Jer ako prestaje teci na cijevi koja ide do brizgaljke dok ja okrecem u smijeru okretanja motora valjda je to trenutak prestajanja ubrizgavanja jel da
Ja trebam podesiti pumpu da mi na izlaznu stranu pocne teci gorivo u momentu kad se poklopi prva tacka na bloku sa onom tackom na zamajcu jel tako

aj skontacu te valjda nekako
ali samo ti pisi te lekcije nauciti sam rad i sto treba i sto ne treba

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ne , nafta treba prestati teči kad se poklope točke .
To je zapravo trenutak kad se pumpa prestane puniti gorivom .
To je ono kad se puni top pa spustiš tane u cijev , top je spreman za opaljenje .

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Prekontrolirao sam svoj text sve sam opisao kako stoji , nema smisla ponavljati .
Moraš shvatiti kako radi VT pumpa da bi shvatio lekciju .

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Misliš na lekciju kako radi visokotlačna pumpa ?
To neće biti nikada , imaš google

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Slušaj ode , piše ovako , pa radi tako ako ti je lakše shvatiti

Advanced injection (static)
Disconnect the diesel oil thrust pipe fitting, being careful not to loosen
also the pump delivery fitting 1, then screw the tester for the advanced
injection check 2. Fill the tank, checking that the fuel level is at least 10
cm above the tester. Place the accelerator lever halfway. Turn the
flywheel towards the engine rotation direction and make sure that the
fuel arrives at the tester assembled on the injection pump delivery
fitting. Repeat this operation; during the compression phase, operate
slowly and immediately stop when the fuel moves into the tester hole;
move the flywheel 3 mm back; this is the static advanced injection If C
does not coincide with B but comes before, add some shims under
the pump, otherwise, remove the shims if C is beyond B.
Note: By removing or adding a 0.1 mm shim under the pump, it is
possible to delay or advance C, which is after B.

Najnoviji postovi

Na vrh