• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator Labin Progres servis i održavanje

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
I ja to mislim ali nisam siguran....ono da se radi o autu to nema veze ali nemam iskustva sa elektroinstalacijama kod motokultivatora i ne znam da li bi ih snažniji akumulator oštetio....

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ako stane u kutiju može .
A ako je razlog da bude lakše , brže ili bolje plaio onda je bespotrebno bacati pare

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Ako stane u kutiju može .
A ako je razlog da bude lakše , brže ili bolje plaio onda je bespotrebno bacati pare

Nažalost ne stane u kutiju :)...inače kupio sam nedavno Exide akumulator za Labina nije potrajao ni godinu a već je osjetno bio slab, posebno zimi a evo sad jedva upali a nije star ni dvije godine....ista stvar i kod auta sa istom markom akumulatora, navodno to je Njemačka marka ali proizvodi se u Kini valjda i evo po mom iskustvu nikad gore akumulatore nisam vidio.

Težak

Član
Tu od
25 Lip 2013
Poruka
30
iskreno da kažem ne znam zaista, to je tako kupljen motokultivator sa paljenjem na ključ.

ovo ti je paljenje preko dinamostartera koji radi kao alanser-altenator tj. na početku se ajmo reći zavrti da možeš upaliti mtk a kasnije kao altenator puni akumulator

a ovo preko alansera ovako je u puknutog

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Dajte ljudi molim vas da neko ako mu nije tesko objasni kako odraditi da alternatorom se pali motor a da taj isti alternator puni kasnije akumulator.
ovo drugo mi je jasno prosto ko pasulj spoji se alternator i on preko regulatora puni akumulator

ali alternator je u stvari trofazni generator naizmjenicne struje e sad kako to pokrenuti preko istosmjerne sa akumulatora e to mi nije nikako jasno.

gledao sam po netu dosta se spomnju kojekakvi skupi elektronski uredjaju, kompijuterski programirani modulatori i ostalo sto mi se nikako ne ispalti...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,410
Apokaptus, on ne spominje alternator, već dinamo.
S dinamom bi se to i moglo, samo da ima dva namota na statoru, jer bi obični bil preslab.

Edit:
Koliko se sjećam, takav MTK je imal član 21yes. To je bil doma ugrađen automobilski anlaser s zupčastim vijencem ispred remenice, a nikakav dinamo.

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
apokaptus , to se zove dinamo starter .
Koristilo se davno i koliko ja znam na ovim prostorima na dizel motorima .

Svaka dinama može biti motor
https://www.google.hr/search?q=dina...tvor.com%2Fshowthread.php%3Ft%3D19628;600;800
Vidi link pa se registiraj ,možda piše kaj konkretno .
Takvo stratanje nije problem kod dizel motora koji ima dekompresor , veliki zamašnjak i najvažnije da je u dobrom stanju .
Uključi se dekopresor , motor se zavrti i kad se dovoljno zalafa pusti se dekopresor i on upali od inercije zamašnjaka a ane same snage dinama

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Tema je servis i održavanje a ne paljenje na ključOpet temu minira jedan te isti član. Držite se teme.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ne znam zasto bi bilo miniranje teme kad sam pitao konkretno oko ugradnje takvog stroja na labinprogresov kultivator.
pazi naziv jeste servis i odrzavanje. ali necemo valjda u ovoj temi pricati samo o zamjeni ulja na labinu i popravci sajle kvacila.
i sve ostalo sto ne spada u servis cemo da izacimo.

npr hocu da pokazem kako sam ugradio svjetla u stariji model labina otvaram novu temu.
pitam da li se mogu ugraditi disk kocnice u labina otvaram novu temu
pitam da li labin moze ici na loz ulje otvaram novu temu
hocu pokazati sliku kako je covjek napravio da pali na alanser otvaram novu temu
interesuje me da li na labinov mjenjac pase motor od w123 merca otvaram novu temu\

kao sto se moze iz navedenih primjera viditi postoji jako mnogo tema koje se ticu labinprogres motokultivatora, a koje nisu usko po tematici vezane za sam servis i odrzavanje istoga. I imati sve te tematike u pojedinacno otvorenim temama bi bilo ravno cistoj gluposti jer onda bi imali sto labinprogres tema. A ovako je lijepo kad je sve na jednom mjestu. lakse se covjek moze snaci.

A kad bi realno uhvatili moderatora za njegovu rijec sa ove konkretno teme i jos pola drugih na forumu bi se moralo pobrisati vise od 60 posto sadrzaja koji mi svi clanovi pisemo.

Ja sam uvijek bio protiv glupog i bespotrebnog oftopika, ali konstruktivni oftopik uvije moze biti koristan. Evo posto ste napali mene konkretno vjerujem da bi dosta ljudi voljelo znati kako da na traktoru napravi da pali dinamom alnaserom ili cime vec...i ne vidim u cemu je to lose. Nema potrebe za nekom vojnickom disciplinom ovo je ipak internet forum narode.

Moderaturu se izvinjavam na malo ostrijem tekstu, ali ja sam samo pokusao iznijeti svoje miljenje valjda mi to dozvoljava moderna demokracija

ChykaKure

Aktivni član
Tu od
4 Velj 2013
Poruka
284
apokaptus , to se zove dinamo starter .
Koristilo se davno i koliko ja znam na ovim prostorima na dizel motorima .

Svaka dinama može biti motor
https://www.google.hr/search?q=dina...tvor.com%2Fshowthread.php%3Ft%3D19628;600;800
Vidi link pa se registiraj ,možda piše kaj konkretno .
Takvo stratanje nije problem kod dizel motora koji ima dekomprsor , veliki zamašnjak i najvažnije da je u dobrom stanju .
Uključi se dekopresor , motor se zavrti i kad se dovoljno zalafa pusti se dekopresor i on upali od inercije zamašnjaka a ane same snage dinama

Upravo to, dosta ih se može naći po Dalmaciji gdje ih imaju na barkama sa unutarnjim motorom. evo primjer, samo mi je to puno...
http://m.njuskalo.hr/ostali-autodijelovi/dinamo-startei-oglas-425280

ChykaKure

Aktivni član
Tu od
4 Velj 2013
Poruka
284
A idemo otvorit temu labin progres - nadogradnje, pa da ne bude of topic. Make love not war.

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Ne znam zasto bi bilo miniranje teme kad sam pitao konkretno oko ugradnje takvog stroja na labinprogresov kultivator.
pazi naziv jeste servis i odrzavanje. ali necemo valjda u ovoj temi pricati samo o zamjeni ulja na labinu i popravci sajle kvacila.
i sve ostalo sto ne spada u servis cemo da izacimo.

npr hocu da pokazem kako sam ugradio svjetla u stariji model labina otvaram novu temu.
pitam da li se mogu ugraditi disk kocnice u labina otvaram novu temu
pitam da li labin moze ici na loz ulje otvaram novu temu
hocu pokazati sliku kako je covjek napravio da pali na alanser otvaram novu temu
interesuje me da li na labinov mjenjac pase motor od w123 merca otvaram novu temu\

kao sto se moze iz navedenih primjera viditi postoji jako mnogo tema koje se ticu labinprogres motokultivatora, a koje nisu usko po tematici vezane za sam servis i odrzavanje istoga. I imati sve te tematike u pojedinacno otvorenim temama bi bilo ravno cistoj gluposti jer onda bi imali sto labinprogres tema. A ovako je lijepo kad je sve na jednom mjestu. lakse se covjek moze snaci.

A kad bi realno uhvatili moderatora za njegovu rijec sa ove konkretno teme i jos pola drugih na forumu bi se moralo pobrisati vise od 60 posto sadrzaja koji mi svi clanovi pisemo.

Ja sam uvijek bio protiv glupog i bespotrebnog oftopika, ali konstruktivni oftopik uvije moze biti koristan. Evo posto ste napali mene konkretno vjerujem da bi dosta ljudi voljelo znati kako da na traktoru napravi da pali dinamom alnaserom ili cime vec...i ne vidim u cemu je to lose. Nema potrebe za nekom vojnickom disciplinom ovo je ipak internet forum narode.

Moderaturu se izvinjavam na malo ostrijem tekstu, ali ja sam samo pokusao iznijeti svoje miljenje valjda mi to dozvoljava moderna demokracija

čuj ovu temu smo prožvakali u temi motokultibator labin progres više puta, i sam sam bio početnik te diskusije tako da mislim da je ovdje na mjestu održavanja i servisiranja netrebamo ponovo dizati. ako je riječ o održvaanju postojećeg paljenja na anlasser onda bi bilo ok,alo ovdje tu istu temu dizati je ipak previše.tako da u gore navedenoj temi već postoji objašnjenje,slike,preporuke itd,,,

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Što se tiče svjetala tj. farova da se ugrade na Labina ili bilo koji drugi stroj mislim da je skorz nepotrebno bilo šta ugrađivati nego mogu poslužiti sad često i lako dostupne led lampe...samo je sa izolirbandom ili nekom drugom trakom zaljepiš...nisu skupe ja sam nedavno u Lidlu kupio jednu jako dobra može bacit svjetlost i do 2oo metara a može se regulirat i da baca na manje a puno šire,veličine i obilka kao kubanska cigara otprilike i platio sam je oko 80 kuna.

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
A idemo otvorit temu labin progres - nadogradnje, pa da ne bude of topic. Make love not war.

slažem se,treba uvesti više preglednosti u svemu,dajte da svi radimo na kvaliteti foruma,bolje je za nas sviju

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Imam još jedno pitanje za forumaše u vezi Labina ...
Zanima me priključci i spojevi na priključcima jesu li isti(identični) i kod onih zelenih i crvenih kad su iste snage ,recimo oba su 14 k.s. i još što se često pominje po oglasima motokultivator Goldoni 14 ks ima isto valjda jesu li i njegovi priključci isti kao i kod ova dva? vjerujem da jesu ali kako nemam baš iskustva bolje da pitam ljude koji bolje to znaju.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Sve je isto , ne brini .
Motora je ugrađivano razne snage , najtočniji podatak tj. naziv je specijal , odnosno super specijal .

Najnoviji postovi

Na vrh