• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator Labin Progres servis i održavanje

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
da ja nešto priupitam,u subotu sam frezao i kada sam završio primjetim da mi je lijeva osovina dobila lufta,vjerojatno je dobio ležaj po piksi....
jel to netko raskapao i da li je komplicirano..

dafija89

Član
Tu od
5 Ožu 2012
Poruka
41
Pitanjce...
Imam mtk Labinprogres s motorom la300.
Zadnjih par dana imam osjećaj ko da ventili su počeli malo jače zveckati. Pošto sam ulje promijenio u proljeće, zanima me kako provjeriti koliko ga još ima u motoru. Nagnuo sam malo MTK i odvrnuo čep na motoru, te je ulje je iznad razine čepa.
Ajde molim odgovore...

Edit:

Motor inače pali na 2 - 3 potez kad je hladan i normalno vuče.

dohtor

Član
Tu od
9 Lis 2011
Poruka
216
za provjerit razinu ulja na tim malim benzinskim motorima, nebi smio naginjati kultivator, vec ga postaviti sto je ravnije moguce... kotaci na zemlji i nagib motora da bude na nuli... tada kad si u livelu i kada se odvrne cep od ulja, nivo ulja bi trebao biti do pocetka navoja kucista motora.... ako ulje izlazi tada van, znaci da ga ima previse...

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Re: motokultivator labin progres

Joj izvinjavam se znam da je pisano sto puta, ali nikako nemogu da pronadjem...pa ako neko ima zivaca onako laicki da mi objasni kako se steluju ventili na lda 450 masini. ja u manualu sam samo uspjeo naci jednu malu losu crno bjelu slicicu na kojoj se nista ne vidi i ispod napisano da za oba ventila ide 0.15 do 0.2mm kad je hladan. E sad kako to poodesiti?

Trokira mi dosta kad se zagrije na vecem gasu. Npr kad se zagrije motor ako vozim na manjim obrtajima mozes voziti tako koliko god hoces ali cim das jace gasa na malo duze vrijeme pocne da prekida kao npr kod benzinca kad svjecica baca pa ne baca varnicu taj zvuk otprilike ide...i onda ako das gas vise on sve vise trokira gubi obrtaje i snagu...pa valjda je do ventila to...bar mi je neko to na forumu ranije rekao...posle kad se ohladi opet sve normalno radi.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

OKreči zamašnjak , kad osjetiš otpro znači da si u taktu kopresije ,
Orjentir ti sad mogu biti one točkice koje gledaš kod podešavanja paljenja .
Kad se točke poklope u taktu kopresije -štelaj .

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

nece bas biti tako ali slicno jeste. stelujes ventile kad je klip u gmt[ gornja mrtva tacka] i kad je trenutak da ubrizga naftu. znaci kod cetvorotaktnih motora da bi sve odradio u ciklusima trebaju dva kruga motora. u jednom krugu kad klip dodje u gmt ti je vaga ventila. znaci kad okreces radilicu levo desno u gmt klackalice obe naizmenicno se pomeraju gore dole. okrenes tad za jos jedan krug ponovo u gmt i dobijas takt paljenja tj. ubrizgavanja nafte. tad u gmt se steluju ventili. steluj na 0,20 i 0,25mm usisni i izduvni

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797

Stisni jednog, štelaj drugog i netrebaju ti taktovi ako drugačije nejde, ali onaj Puknutov sistem je pravilan.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

vica ti jako dobro znaš kako izgleda bregasta osovina .
I da štela 1/4 kruga prije ili poslje GMT u taktu kopresije ne može pogriješiti .
Lakše mu je to nego objasniti kaj je to " na vagu" .
To ne znaju ni mnogi mehaničari , naročito ako se radi o tri celindra .

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861

Ljudi moji slabo sam vas sta razumjeo. Na zamasnjaku imam jednu tacku, na deklu 2 jedna je valjda kad se poklopi sa zamasnjakom da ubrizgaa gornja je mrtva tacka jel tako? Ako je tako onda trebam te 2 poklopiti jelde? E sad kad ih poklopim sta onda? Kako se to tacno steluje.

Ja sam to danas otvorio i dobio sam ovo:

Koliko ja vidim ima svaki ventil po maticu za otpustiti dotegnuti i po saraf kroz maticu za stelovati. E sad...morel mi ko objasniti kako se to konkretno radi, ja sam vam duduk za 4t masine, ma kolko vama to prosto izgledalo meni nije.

Zazor taj gdje se steluje da li tu ispod te matice koja se odvrce ili na drugoj strani gdje klackalica dodiruje ventil...

Jos jedna stvar...primjetio sam danas da mi ovaj jedan ventil ima nekakvog lufta i tamo amo i gore dole dok ovaj drugi nema nikako. Sta tu valja sta tu ne valja? Evo video, sve sam vam snimio da mi mozete fino objasniti :) :) :)

http://www.youtube.com/watch?v=JiTAXCJ9OmQ

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

tri cilindra su nesto sasvim drugo. najbolje je u polozaju kontra od brega stelovati i najtacnije .nisam te najbolje shvatio kako si napisao .to je to u taktu kompresije i kad dovede u gmt. zbog onih tacki sam nesto ja pomutio a nije ni cudo .od nespavanja vise od 40 cas i ceo dan za volanom poceo sam brljaviti. izvinjenje kolega. doteraj radilicu okretanjem dok nesbije kompresiju i klip bude gore. tad se moraju poklopiti markacije. odvrnes maticu i srafcigerom odvrces ili zavrces u zavisnosti dal treba veci ili manji zazor. spijun stavis izmedju ventila i klackalice. kad postignes dobar zazor srafcigerom stegnes kljucicem maticu ali srafcigerom nedaj da se vijak pomeri. i proveri kad stegnes maticu dal je zazor idalje dobar. taj ventil koji ti klima levo desno te zeza. ima aksijalnog lufta znaci vodjica ventila i ventil u stablu zajedeni i klima.

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797

Još da video zapis nije privatan ....................
Štelaš na klackalici na strani koja je na ventilu.
To kaj ventil ima lufta je znak da su vodilice u banani

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

apokaptus , vido ne mogu ovoriti ... piše da je" private " .

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861

Izvinjavam se za video probajte sada otvoriti slucajno sam ga zakljucao. A ti vica majstore bjezi u krevet :)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Ljevo desno luft ne smeta , samo pazi ...taj luft te može zeznuti kod štelanja .
Ako klackalicu gurneš u stranu na dio osovine gdje nije poderana štelanje nije po PS-u

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861

Onda je treba gurnuti do druge klackalice jednu ka drugoj ili ih razdvojiti?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Treba je pustiti da sama legne kako hoče i kako si je napravila ležište

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
OK. Probacu pa valjda nesto napravim. Javim rezultate. NAdam se samo da necu sta razbataliti :)
Samo mi jos jedna stvar nije jasna, preporuke u manualu se ne slazu sa ovim sto napisaste mi ovdje kad je u pitanju debljina listica ?

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
To da...samo ja nemam iskustva sa 4t motorima nikakvim pa slabo to sta kontam. Ali i ja licno npr na 2t masinama nikad ne stelujem npr platine i ugao paljenja prema manualu, pogotovo kad su stariji strojevi u pitanju, dosta se toga promjenilo, ni gorivo ni ulje nije kao prije, ni zamjenski djelovi, plus kad uracunas poderanost masine itd...sve to ima svoje.

Nego imam jedan belajasti problem da ne moze biti belajastiji. Drugu pozajmim spijune iliti mjerne listice on to izgubi naravno :)

3 prodavnice autodjelova imam u ovoj mojoj vukojebini danas sve 3 obidjem i ni jedna nema to da proda, doslo mi da se ubijem. Sad cu morati traziti kakve limice, plastike neke jade moram naci da improvizujem tu mjeru...

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
dva zileta su ti priblizno 0,20mm. ostavi da lagano prolaze i to je to. bolje da je labavije malo nego stegnes[smanjis zazor] jer ce izgoreti ventili. taj jedan ventil ako ti klima koliko sam te razumeo levo desno moze ti praviti taj problem. kad dobije lufta klima i nikad nezaptiva dobro i to moze biti uzrok problema. nasteluj ventile pa vidi sta se desava

Najnoviji postovi

Na vrh