• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator Labin Progres servis i održavanje

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
narode labin progres super special 450 kubika onaj velki...

sa okretnim ruckama je lijevo ima naprijed nazad desno spore brze

danas u oranju odjednom propade rucica naprijed nazad 1 2 R.
znaci nikad to nije jako saltano niti je pokazivao ikakav otpor, niti je bilo razlandarano sa luftom ko na drugim traktorima i odjednom krk moze ic po metra naprijed nazad a brzinu ni jednu ne prima.

sta moze biti koji kvar...koliko kostaju dijelovi...i ako ima igdje poslikano kako to izgleda...motor sam mu sam radio to mi je sad mala maca...mjenjac nikad nisam otvarao...a nemam trenutno "vremena" placat majstora pa moram sam to pokusati srediti.
da li to znači da nešto zapne pa blokira ili ga guraš pa pokušavaš ušaltati?

Ako ručica ide lagano a ne blokira mjenjač/kotači vjerojatno su na biraču brzina prohrđali i (ili) pojeli zubi .
Svakako se mora skinuti poklopac mjenjača .

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Potrosili se kroneri na polugici pa proklizava. Cak moze biti da je pukao zeger i da poluga koja uklapa u birac brzina spadne sa poluge sto izlazi vani. Te dvije poluge kostaju oko 50 KM, a nekada su kostale 15 KM. U svakom slucaju moras rasklopiti da vidis sta je u pitanju. Dosta ljudi je to znalo zavariti. Zavisno na kojoj polugi su otisli kroneri moze se nesto i kombinovati. Polugu sto izlazi vani mozes okrenuti s tim da moras urezati utor za zeger.

Prilozi

• IMG_20150220_193853.jpg
    IMG_20150220_193853.jpg
    32.3 KB · Pregleda: 461
  • IMG_20150220_193816.jpg
    IMG_20150220_193816.jpg
    28.1 KB · Pregleda: 323
Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,523
To ti se događa radi rđe u getribi. Nije mi jasno zakaj se u tim getribama javlja tolika kondenzacija.
Popravljal sam davno taj problem na jednom SS-u, dvaput u kratkom vremenu.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Ja uvijek imam ovaj jedan komplet u rezervi, a dosta sam ih se namjenjao, a na srecu to su mu biki jedini kvarovi u proteklih 25 godina.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
desi se i da ta osovinica pukne , tamo gdje je utor za o-ring ..

ZJ , kondenzacija je tam gdje ima vode ..a unutra lako uđe voda ,

Vrbno

Član
Tu od
1 Ožu 2014
Poruka
84
Kvar nije prevelik! Uz malo truda se da riješiti, prvo skinuti poklopac mjenjača, paziti da poluga od mjenjača ne upadne u mjenjač, i ili kupiti nove osovinice zajedno s polugama ili zavariti ili probušiti i staviti klin poprijeko. Bilo bi dobro dijelove koji nisu u ulju namazati s masti:

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Potrosili se kroneri na polugici pa proklizava. Cak moze biti da je pukao zeger i da poluga koja uklapa u birac brzina spadne sa poluge sto izlazi vani. Te dvije poluge kostaju oko 50 KM, a nekada su kostale 15 KM. U svakom slucaju moras rasklopiti da vidis sta je u pitanju. Dosta ljudi je to znalo zavariti. Zavisno na kojoj polugi su otisli kroneri moze se nesto i kombinovati. Polugu sto izlazi vani mozes okrenuti s tim da moras urezati utor za zeger.

Imo sam srece vise nego sto sam tezak :)

Upravo je ovo bilo sto ste naveli. Segeri su komplet struli bili. Ovog lijevog sam pola nasao na biracu pola je negdje dole upalo u mjenjac(stetu ne vjerujem da je moglo priciniti mjenjacu jer je to debelo ko dlaka koliko je strulo). Desni je bio tanak pola milimetra struo i puko kad sam ga probao skinuti.

Stvarno mi nije jasno odakle dole onolika hrdja covjece za ne povjerovati...svake godine se mijenja ulje i svaki put bude bijelo ko mlijeko (kao i ovaj put) i puno vlage...poklopac gore sav mokar od vode bio. Kuda ta vlaga ulazi to mi nikako nije jasno...dihtunzi odlicni...rupa nigdje nema koliko sam ja uspjeo vidjeti...

Sutra segere samo kupim i pici dalje. Zubcanici su malo pojedeni to jeste nisu pojedeni nego su i oni struli...ocisticu i vratiti kako jeste...mozda i nazad okrenuti ali nemam neke potrebe malo lufta ima rucica. Pa cu to ostaviti kako jeste kad proklizaju zamijenicu druge i to je to.

Hvala na odgovorima svima.

Jedino sto me sad muci je kad sam vidjeo kako je napravljen sistem obrtanja rucki...na koji vrazji nacin to napraviti da se moze okretati a da se onaj luft eliminise ? ? ?

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,908
Čudiš se od kuda vlage,da li ga pereš i kako,nemoj miniwashem jer budeš utjeral vode da nisi svjestan.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Po meni je kod njih izrazena jaka kondenzacija na unutrasnjim zidovima menjaca. Cim se ulje zagreje deo vode otparava uvis i ti delovi su zardjali uvek. A zasto se to u tolikoj kolicini javlja je vec pitanje za razmisljanje.Verovatno jedan dobar deo vode ulazi preko samih poluga gde ulaze u menjac . .

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Jel bi se dala povečat razina ulja u mjenjaču?
Nebi se smio nikako ostavljat na kiši.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ma dalo bi se natocit do cepa...nije mjenjac pod pritiskom ko motor pa da pravi prolem samo imo litar ili 5 litara ulja u njemu voda opet ce ulaziti i kondenz stvarati i ulje upropastiti. Vidjecu kada budem sklapao da nakrkam u cijevi kuda idu blokada i paljenje kardana...da nakrkam tu silikona ili ulja...

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Previse ulja u menjacu ima da iscuri gde netreba pa opet problem.Na te poluge bolje malo vise toat masti stave i odozgo i odozdo

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Sredjena makina idemo dalje za iste pare :)

Hvala svima na pomoci.

Sipke one...tu najvise izgleda ulazi voda...nakrkao sam od vrha do dna mascu koliko sam mogao ubaciti. Dole ispod citav poklopac zamazao mascu :)

Jedna stvar koja me je zacudila je kolicina prljavstine koja se nakupila u mjenjacu. Aj sve to stoji 30 godina je traktoru i mjenjac nikad nije otvaran...al majku mu svake godine novo ulje stavljam... al dzaba. jadi zivi dole.

Preporucujem svima prije sipanja novog ulja kad istocite staro. zavrnite cep...odozgo do vrha natocite tople nafte ili benzina. Razdignite kultivator na panjeve. Okrecite malo tockove. Ja sam upalio traktor ubacio u brzinu i kardan i traktor i pustio ga da malo provrti....30ak sekundi. izgasio. istocio naftu. A prije toga sam sapirao kad je otvoren bio pod pritiskom koliko sam mogao. I opet sto kila jada prljavstine izaslo.

Od sad prije svake zamjene ulja ide pranje mjenjaca :)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
i tak ..sad si ti več pravi majstor za labinca ....sljedeče na redu je iskakanje reduktora

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Jedno pitanje za znalce. Koji semering ide naprijed na radilici kod super speciala, lombardini motor. Pusta mi ulje.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,523
Koji točno tip motora?
Lombardini ili DMB?
Naprijed pri kuplungu ili pri zamašnjaku?

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Lombardini motor, sad koja je oznaka ne znam, radi se o velikom labinu iz 89 godine. Naprijed na zamasnjaku pusta.

Najnoviji postovi

Na vrh