Danas čemo provjeriti ako se može promjeniti smjer kretanja rolbe na njenoj getribici. Ja imam invetror u mjenjaču , kao i ovaj
http://poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=19315&page=118
i ako gledamo zobčenike unutra, ni jedan zubčenik nemože promjenit smjer kretanja kardana, pa je onda valjda rolba krivo zložena.
Nebi nikad razdirao mjenjač, da mi nije mehanik, krivo zložio vilico koja stišče lager na kuplungu, pa je kuplung uvjek klizao, i nije dobro stavio onu malo vilico na inverteru, pa nisi mogao promjeniti smjer kretanja.
I onda ja prikopčam rolbu ona se fakat vrti u krivo smjer. Idem gledati kako bi se trebao vrtjeti mulčer i on bi se trebao vrtjet u desno...onda razkopamo mjenjač u njemu vse ok. (a več smo ga jedan put razkapali, da smo popravili onu vilicu na kuplungu i na invertoru).
A možda je samo tata promjenio noževe (on se toga ne sječa) pa so samo novi noževi pripremljeni da se vrti u ljevo, a ponucani za u desno (pa sam ja predpostavljao da bi se trebal vrtjet u desno).
Pošto što ovaj mali Labinac nema kardana preko brzin, on se uvjek vrti u isto smjer.
A brat kaže, da od njegove cure deda ima dizela, pa da se on pali u ljevo. Ako gledaš aksu na koju namotaš špag. Pa je možda tko imao ovu rolbico na dizelu... Danas če iti brat do dede pa provjerit u koju smjer se vrti njegov motor. Fakat poludjet ču... Al dobro, sada nešto novo znam, vidio sam mjenjač odoznutra, znam kako radi i baš je napravljen jednostavno.
Dečki hvala vam na pomoči :drink: