• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

vitomir 1

Član
Tu od
7 Lip 2011
Poruka
292
u smjeru kretanja, ako voziš prikolico ili frezaš zemlju - to je "naprijed" jel?

ako tako gledaš, onda se motor vrti suprotno u smjeri sata. znači u ljevo. Da se razumumemo šta pričamo. Možda se koji stari dizel vrti u suprotno smjer. Jer ovi novi šta sam jih gledao svi se vrte isto kao i naš benzinac.

Ako pa gledaš motor na onoj strani što se pali onda se u desno. Jer je na onoj jermenici ili kako se kaže narisan smjero kaz. A na benzincu moraš stavit mehanizem paljenja i onda vidiš smjerokaz.

Ima tko originalan mulčer? Onaj četverokutni bez izmeta trave? Jel je tko pokušao napraviti izmet za travo? Možda bi onda bolje kosio travo, pa bi jo metal van a ne mulčao. Veliko ljudi pravi, da so od mute ovi mulčeri puno bolji. Zašto? jer se vrte brže, ili zato što imajo izmet?
evo ti od mute odlicno melje

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=s4VCxuem4To&feature=player_embedded[/YT]

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
u smjeru kretanja, ako voziš prikolico ili frezaš zemlju - to je "naprijed" jel?

ako tako gledaš, onda se motor vrti suprotno u smjeri sata. znači u ljevo. Da se razumumemo šta pričamo. Možda se koji stari dizel vrti u suprotno smjer. Jer ovi novi šta sam jih gledao svi se vrte isto kao i naš benzinac.

Ako pa gledaš motor na onoj strani što se pali onda se u desno. Jer je na onoj jermenici ili kako se kaže narisan smjero kaz. A na benzincu moraš stavit mehanizem paljenja i onda vidiš smjerokaz.

Ima tko originalan mulčer? Onaj četverokutni bez izmeta trave? Jel je tko pokušao napraviti izmet za travo? Možda bi onda bolje kosio travo, pa bi jo metal van a ne mulčao. Veliko ljudi pravi, da so od mute ovi mulčeri puno bolji. Zašto? jer se vrte brže, ili zato što imajo izmet?

de ti nama poslikaj svoje strojeve da to vidimo. mislim da su ti priključci od ss labina pa zato nepašu

F

Fr3mly

Guest
Evo sređeno. Neko krivo obrnuo prijenos na rolbi, kad je stavljao nove semeringe. A kad stavljaš ova vretena i lopatice, moguče je krivo obrnuti reduktor, pa se je zato vrtjela u krivo smjer.

Danas ču probat izmeriti koji je prijenos na malčerju. Jer sam cjelog dao u prafaktore, da zamjenim sve lagere, semeringe, zegere jer je posve blokirao.

vidjet čemo šta če se desit na prolječe kad budem kosio i napravit ču izmet...

ovaj od mute stvarno dobro radi. Od mute na dva šrafa malčer bi pasao na mog Labina? Ja imam isto na dva šrafa...

Puno vam hvala na odgovore...

Posljednje uređivanje od moderatora:

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Jeb se tamo.:icon_butt:...neku noć sa sam sanjao taj tvoj mjenjač i invertor...i nikako, nikako da shvatim:mad::

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Evo sređeno. Neko krivo obrnuo prijenos na rolbi, kad je stavljao nove semeringe. A kad stavljaš ova vretena i lopatice, moguče je krivo obrnuti reduktor, pa se je zato vrtjela u krivo smjer.
...

kako je krenulo,moći ćeš ju isprobati za vikend.....:mur:

F

Fr3mly

Guest
ako se vrti brze malcer i kad uđes u vecu travu zapinje i gasi se. meni je od ladinog dif. prenos 1:4,za manju je doktorski neoseca,al za vecu bi trebo biti sporiji prenos, imo bi motor vise snage i manje bi usitnjavo.
koji je fabricki odnos jel ima neko nek izmeri da znamo dal je 1:2 ili 1:3

Original TPS RM-55 ima prijenos 1:3. Provjereno.

Ako ima kardan 790 obrata i možeš matematikom doči do 2370 +- NEŠTO....valjda minus.

Jeli to dosta za nož???

Ako gledam vrtno kosilicu, nož ima sigurno neke 3000 obrata, jer je direktno na osovini motora...

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Ti brojevi okretaja bili bi najtaman za nož 60-65cm...ali nije ni ovo velika razlika

F

Fr3mly

Guest
veči nož, manje okretaja, jer je brzina na kraju noža veča... ako se malo razumijem u fiziku i matematiku. Vidjet čemo kako če iči na prolječe. Sada smo sa ujakom vidjeli, da je od uvijek, ova aksa koja tera nož bila preblizu kutnog zubčenika, pa je zato se teže okretalo i puštao je neke čudne zvukove. A i bila je unutra neka grafitna mast. Sada smo podložili, promjenili ležajeve, i dali getribno ulje. Pa čemo sada vidjeti kako če iči...

Ako ne, napravit ču izmet, da če lakše kosit travo. Jer imam samo vinograd i manji vočnjak, pa mi je tako svejedno ili baš malčilra u tako male komade...

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
obrtaji noza bi trebalo da budu isti da bi postupak bio kvalitetan. manji noz i manja snaga motora a veci noz veca snaga . tako ide. ako ti je velik noz a motor nema snage obrtaji ce drasticno pasti i onda nista od posla. svaka masina mora biti prilagodjen prikljucak svojoj snazi. ako su laksi uslovi za rad mkt ce podnositi veci prikljucak ali ako je teze nema nista od posla jer se ugusi. imao sam kosacicu za travu probnu seriju grigsa koja je 3,5 ks a noz 55cm. malo veca trava ugusi se ili gasi ili je guraj centimetar po centimetar. promenim joj noz na 36cm i ide ko luda i milina raditi a i kvalitet rada na nivou. znaci bez obzira na duzinu noza broj obrtaja noza mora biti priblizno mah ako zelis nesto uraditi. to sto si racunao je ugaona brzina noza a broj obrtaja je nesto drugo

Posljednje uređivanje:
S

staffmen

Guest
Znaci mali labinac 8ks i roto malcer 70cm...sta mislite o tome.
Ima li to šanse u travi od 50cm

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Znaci mali labinac 8ks i roto malcer 70cm...sta mislite o tome.
Ima li to šanse u travi od 50cm

bolje po meni ga probaj kad bude manja trava oko 15cm da li ce raditi onako kako treba. ako ide bez problema probas na vecoj visini. i sastav trava i gustina mnogo uticu na rad. govorim ti iz slicnog iskustva jer su to ipak male masine .na samom terenu tj. u praksi se najbolje vidi sta moze i dokle moze u visinu se boriti sa travom

S

staffmen

Guest
ma nemam ja malcer. Pitam informativno. Gledam bas po oglasima malo.
Meni je dosta moja strizna 130cm tjera ju u metarnoj travi bez problema.
Ostar noz i nema brige

mikser

Član
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
322
mislim da ce zapinjati posiroko je to za8ks,i visoku travu,iz iskustva moj prenos je 1/4,a na fabriclim 1/3 za veliku nije.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
8ks je više nego dovoljno za 70cm zahvat(brigss 3,5 kosi 45 zahvat, a snaga mu je zapravo 1.9kw).....50cm je poprilične visine, ali ako napraviš otvoreno naprijed bez oklopa, nebi bio preslab. Vica, obodna brzina je jako važna za pravilan rad.....ako koristimo mehanički prijenosnik i ako na ulazu imamo istau snagu, tad možemo imati dvije funkcije: A) veliku brinu i mali okretni moment i B)malu brzinu i veliki okretni moment....za vrte kosilice poželjna je obodna brzina oko 80m/s, a za malčere se tolerira i 70m/s

Evo jedan primjer.....koja kutna brusilica je jača, bolje reže?
Ona od 180mm ili ona od 230mm, snaga je obje 2000W.....

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
nismo se razumeli. normalno veci noz da ima ugaonu brzinu vecu. ali hteo sam da kazem da ako je motor slab a noz velik kad upadne u travu od 50 cm on ce naglo izgubiti na obrtajima i nece dobro odradjivati nego ce guzvati travu . moze se to regulisati ali vecinom smanjenjem brzine kretanja i onda ide. noz pokosi travu iako je velika ali nemoze da isitni i pravi grudve trave koje zaguse i pocne lupati i zaustavi motor. kazem to je bila probna prva serija brigsa od 2.5kv i nozem od 55cm. kad sam joj smanjio noz na 46cm kao u seriji kasnije i napravio unutrasnji obod za ovaj precnik isla je ko voda. lakse i po mene i masinu. nije dolazilo do pregrevanja motora jer je onako vrlo brzo gubio u snazi. za travu od 50 cm ipak treba dobro razmisliti jer i gustina trave napravi cesto veliki problem.

Najnoviji postovi

Na vrh