• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
OK, podrazumjevam da se smanjenje okretaja izvodi redukcijom, a ne gasom na motoru...tako da mu povečavaš okretni moment....naravno sve ima svoje granice...da banaliziram može briggs od 2,5 ks vrtjeti nož i od 2 metra, samo pri tome će dragati travu, a ne i kositi...
A što se tiće trave, ako je visoka 50cm, to je strnište, a ne gusti engleski travnjak

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
dobro kazem za travu zato sto radim usluzno kosenje pa ima dosta razlike. kod nas je rasprostranjena zubaca i vlasulja dosta po vocnjacima i placevima a to je smrt za bilo koji alat za kosenje. mislio sam reci da zna da ako mu je tako nesto bolje manji zahvat masine ,a ako je strnjiste onda veci. cisto kao napomenu da zna.

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
8ks je više nego dovoljno za 70cm zahvat(brigss 3,5 kosi 45 zahvat, a snaga mu je zapravo 1.9kw).....50cm je poprilične visine, ali ako napraviš otvoreno naprijed bez oklopa, nebi bio preslab. Vica, obodna brzina je jako važna za pravilan rad.....ako koristimo mehanički prijenosnik i ako na ulazu imamo istau snagu, tad možemo imati dvije funkcije: A) veliku brinu i mali okretni moment i B)malu brzinu i veliki okretni moment....za vrte kosilice poželjna je obodna brzina oko 80m/s, a za malčere se tolerira i 70m/s

Evo jedan primjer.....koja kutna brusilica je jača, bolje reže?
Ona od 180mm ili ona od 230mm, snaga je obje 2000W.....

8 ks nikad neće moći zahvatom od 70 cm dati zadovoljavajući rezultat.u travi od 50cm visine nezamislivo.to je patnja a ne košnja. a kod vrtnih kosilica je iznad 10 cm kraj.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Kosilica i malčer nisu isto......malčeri su otvoreni i imaju veliki volumen pod poklopcem.......i puno je lakši rad....sa druge strane 5 cm gustog engleskog travnjaka je teže kositi nego npr 50 cm strništa...u to sam se uvjerio.....Baš sam neki dan naišao negdje na forumu je netko napisao da 70cm goni sa 5,5 ks bez problema, na onoj Priminoj koslici. Naravno prijenos nije direkt....

http://www.vari.cz/en/vari-modular-system-2/detail-produktu/tajfun-52-mulcher.html

evo....
prima2010treimj089.jpg

Edit:
Ne znam kako sam zaboravio ovu ujakovu hondu koju koristi za košnju u nasadu jelki.....1-2 košnje na sezonu...motor gxv, 4.5ks...ide ko mahnita. Zanimljivo polovica poklopca se sama nadiže prema količini trave i šipražja
85_0.jpg

Posljednje uređivanje:
S

staffmen

Guest
neznam te vase proracune ali 70 cm zahvata + visoka trava i to s 5.5ks mislim da je nemoguce

vjerojatno u nekoj rijeđoj travi visine do 15cm :(nerd):

ali dobro kolko god da je zahvat. Ako je previse gusta trava kosi se sa pola širine i onda bi trebalo moci kositi bez problema.
A i te snage motora vise neznas kolko si istinite.
Npr na staroj mtd kosilici imam 3ks motor koji kosi puno puno bolje od nekog 3,5 Ngp (kina) kosilice koja se guši u travi višoj od 10 cm,
A i npr na mojem motokultivatoru je motor od 327ccm i ima 8ks, dok ovi novi motori sa 250ccm imaju istu max snagu. A trajna snaga im je dosta manja (sta god to znacilo)

Posljednje uređivanje od moderatora:

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Ajd da čujem vaše proračune...a kako vi znate da 5,5ks nije dovoljno...ne brkajte obićne vrtne kosilice(max 3,5ks) sa direktnim pogonom noža, sa ovima gore.....ova honda gore košta 12000kn,,,,moglo se kupiti i trakorčić kosilica, al ona nije za tu namjenu složena....

Posljednje uređivanje:

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Ajd da čujem vaše proračune...a kako vi znate da 5,5ks nije dovoljno...ne brkajte obićne vrtne kosilice(max 3,5ks) sa direktnim pogonom noža, sa ovima gore.....ova honda gore košta 12000kn,,,,moglo se kupiti i trakorčić kosilica, al ona nije za tu namjenu složena....

nemamo ti mi proračuna,mi ovo javljamo direktione iz iskustva.ova hondina izgleda moćno,sigurno dobar strojčić,ali nije za profesionalnu upotrebu.Za nešto imućnijeg zaljubljenika u svoj travnjak do oko 300 kv. metara je sigurni hit,ali za više sigurno ne. :icon_super: to što ona košta 12000 kuna je cijena za ime.ali teren priča drugi jezik

12000 kuna dati za nešto što još moraš hodati za istom je za mene van pameti,bolje kupiti onda mtd-ku i vozi miško

vitomir 1

Član
Tu od
7 Lip 2011
Poruka
292
nemamo ti mi proračuna,mi ovo javljamo direktione iz iskustva.ova hondina izgleda moćno,sigurno dobar strojčić,ali nije za profesionalnu upotrebu.Za nešto imućnijeg zaljubljenika u svoj travnjak do oko 300 kv. metara je sigurni hit,ali za više sigurno ne. :icon_super: to što ona košta 12000 kuna je cijena za ime.ali teren priča drugi jezik

12000 kuna dati za nešto što još moraš hodati za istom je za mene van pameti,bolje kupiti onda mtd-ku i vozi miško

potpis :)............

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
To je namjenska kosilica za visoku travu i zapuštene terene, i napisao sam vam koja je namjena, nije za košnju oko vrtnih patuljaka.....a građena je da nadživi dva MTDa....
Jok, ja govorim na temelju sna, ma kakvo iskustvo:icon_pai:...a, vicko ima neke svoje proračune, kad se ne slaže....

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
vjerojatno u nekoj rijeđoj travi visine do 15cm :(nerd):

ali dobro kolko god da je zahvat. Ako je previse gusta trava kosi se sa pola širine i onda bi trebalo moci kositi bez problema.
A i te snage motora vise neznas kolko si istinite.
Npr na staroj mtd kosilici imam 3ks motor koji kosi puno puno bolje od nekog 3,5 Ngp (kina) kosilice koja se guši u travi višoj od 10 cm,
A i npr na mojem motokultivatoru je motor od 327ccm i ima 8ks, dok ovi novi motori sa 250ccm imaju istu max snagu. A trajna snaga im je dosta manja (sta god to znacilo)

kod mene je kipor 297ccm a oko 5ks posto imaju dve verzije ali male razlike u snazi i kubikazi. ali svi prodavci ga prodaju pod 8ks. na fabrickom tehnickom uputstvu lepo pise i dobija se uz motor. ali da ima razlika ima. markentiski trikovi i hobi roba. i ako imaju tu snagu ona je naforsirana i kratkog veka ali obrtni moment joj nemogu zgodno naforsirati .samo jedno cu reci: OD VISKA SNAGE NIKO SE NIJE ZALIO

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
To je namjenska kosilica za visoku travu i zapuštene terene, i napisao sam vam koja je namjena, nije za košnju oko vrtnih patuljaka.....a građena je da nadživi dva MTDa....
Jok, ja govorim na temelju sna, ma kakvo iskustvo:icon_pai:...a, vicko ima neke svoje proračune, kad se ne slaže....

daj nam neki video snimak rada u visokoj travi sa zapuštenim terenima ovog modela. koji je ovo model honde sa slike? UM 616 B ili neki moćniji?

Posljednje uređivanje:

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
daj nam neki video snimak rada u visokoj travi sa zapuštenim terenima ovog modela. koji je ovo model honde sa slike? UM 616 B ili neki moćniji?

Na netu nisam ništa našao, a za snimke će se trebati strpjeti.....sad su neke druge brige:D:
Sad po modelu ne znam točno, znam samo da je jedan bio skuplji od tog. Razlika je da je taj imao hidrostatski prijenos, ostalo identično..kosilica se ne štopa, ali što je veća trava, ne sažvaće je nego je baci sastrane kao da bi ručnom kosom kosio..da napomenem, kosilica je plačena puno manje nego je realna cijena
Tajna te vrste kosilica je naravno robusna gradnja, mjenjać sa dvije mehaničke brzine u ulju, portalne osovine sa lančanim prijenosom na kotaće, motor(gxv) sa teškim željeznim zamašnjakom, zbog prijenosa remenom, motor se vrti na 3600o/min(ostali 2800-3000), sve naravno na hrpi kugličnih ležajeva....prednji poklopac se sam nadiže prema visini trave...ima onaj naprijed okvir za polijeganje visoke trave(doduše više smeta, nego koristi)

Posljednje uređivanje:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Na netu nisam ništa našao, a za snimke će se trebati strpjeti.....sad su neke druge brige:D:
Sad po modelu ne znam točno, znam samo da je jedan bio skuplji od tog. Razlika je da je taj imao hidrostatski prijenos, ostalo identično..kosilica se ne štopa, ali što je veća trava, ne sažvaće je nego je baci sastrane kao da bi ručnom kosom kosio..da napomenem, kosilica je plačena puno manje nego je realna cijena
Tajna te vrste kosilica je naravno robusna gradnja, mjenjać sa dvije mehaničke brzine u ulju, portalne osovine sa lančanim prijenosom na kotaće, motor(gxv) sa teškim željeznim zamašnjakom, zbog prijenosa remenom, motor se vrti na 3600o/min(ostali 2800-3000), sve naravno na hrpi kugličnih ležajeva....prednji poklopac se sam nadiže prema visini trave...ima onaj naprijed okvir za polijeganje visoke trave(doduše više smeta, nego koristi)
jel mozes poslikati odozdo taj hondin stroj da vidim cime to kosi ili malcer neki. samo stavi na temu kosilica ili malcera jer smo otisli u of. ima nas moderatori:icon_axe:

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154

ma nemoraš ni tražiti,tih snimaka ni nema.gore navedeni model ja samo jača verzija vrtne kosilice.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Vidim dozu cinizma....neka...ne moram ja tebe ništa uvjeravati....hehe...vrtna kosilica....:(giggle):...za vas su briggs i tecumseh svemir....:D

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Vidim dozu cinizma....neka...ne moram ja tebe ništa uvjeravati....hehe...vrtna kosilica....:(giggle):...za vas su briggs i tecumseh svemir....:D

ma briggs je smeće :) nije to cinizam samo ti hoću reći da ova honda nemože kositi ono što proizvođač navodi.bez obzira koji fabrikat,snaga je ovdje presudna.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Malčer nije sigurno, al da kosi, kosi...traktorska kosilica nema tu šta tražiti...a tecumseh nije ništa manje smeće od briggsa.....:icon_madu:

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
:icon_super:
ja imam traktorić mtd,misliš da ne bi mogao kositi kao i ta kosilica...:icon_eyes:
misliš da je honda nepoderiva...:(think):

Malčer nije sigurno, al da kosi, kosi...traktorska kosilica nema tu šta tražiti...a tecumseh nije ništa manje smeće od briggsa.....:icon_madu:
kad probaš kositi sa jednom i drugom javi nam dojmove,dosta sam se natrčao za kosilicom....a da pljunem 12 tisućica pa da trčim za njom,pa da je spejsšatl,nema šanse..

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Pa koji vas je đavo spopao, ta kosilica služi za košnju drača među nasadom božićnih jelki....tu su jarci, krtičnjaci, izboji, nož udara po zemlji...tu traktorska kosilica nemože ući, a i raspala bi se....a što se tiće novaca, svaki odlučuje kud će s njime...honda je upravo space shuttle za takve kosilice.

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh