• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Seljacic ama nema veze. Ja najvise volim kad mi neko iskreno i o brk kaze sta misli. Sigurno se covjek dosta manje napati sa tim stroje. Vidim kace 2 3 po slikama ali i 1 je dovoljno. Brze i lakse bi islo sigurno.
Nemam puno zemlje stvarno svega par duluma obradive za sijanje i par za kosenje. Premalo je to za veliki traktor...ali stvarno previse za ovaj mali. Ovo se cudo vjerujte mi od kad je kupljeno 85 ne gasi tokom cijele godine. Sto kosenje frezanje vucenje prikolicom sijena drva i sve ostalog...oranje vadjenje krompira pravljenje leja za sijanje i jos sto poslova on radi.

Od svega toga oranje je najteze sa njime. Ja danas posle sveg ovog posla nemogu ni ustati od umora...jos sam mlad jebiga ali nece ni snaga vjecno trajati.

MTD....tockovi su rasireni vec donekle posto imam one zelene prosirivace izmedju felugi i tockova. Moze se on jos rasiriti na felugama da se odvrnu ta 4 sarafa i drugacije zavrnu na felgi...ali su mi ljudi dosta puta govorili ovdje da je to stvarno lose za mjenjac. I ovako svo vrijeme moram pod blokadom diferencijala voziti jer inace nemoze ga bog pravo odrzati.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
I ja imam proširivače,a kotači su max. prošireni.
A gle,ako ti je premala brazda kotači moraju širom,tako ja radim i super ide.
Probaj pa ćeš vidjeti.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Eh da...jos jednu stvar moram probati...napraviti one metalne tockove ko gusjenice. Vec sam jedne pravio bile su slike ovdje 13ke feluge sam unutra razbusio da pasu na prosiriface a gore navario L profile medjutim to se u oranju i frezanju pokazalo lako lose traktor je nizi pa nasjeda mjenjac na zemlju pa opet slajfa. A po ravnom cupaju ko lude. Pa sam ih ostavio(mislio ih preraditi na veci obim) za kosenje jer onda traktor ide nesto sporije pa bolje kosi jer ova kosa koju ja imam je ona standardna labinova niko ziv nije zadovoljan sa njom previse je spora za traktor pa preskace dosta i kad je nov noz i sve ustimano...a sa ovim tockovima na istom broju obrtaja kose traktor se malo uspori pa onda bolje kosi...

@MTD jel ti ores sa obicnim ili ovim duplim plugom? I jel ne steti to traktoru kad je max rasireno meni ljudi sto puta vele da steti mjenjacu mnogo...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Apokaptus , evo elementa pumpe koji bi ti poslao .

sutra (ako ne zabortavim) ispitam oko opcija slanja preko grane .

plug ti je hrđav nema šanse da normalno radiš s njim .

vaš velečasni

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Drug trebao si taj plug ocistit od hrdje,vidis da se zemlja samo lijepi na njega i odmah nema prevrtanja brazde. Sa tim ravnjakom ori na naor ili razor da nemas praznog hoda. Kod mene je takav polozaj tockova,a i kod ovog komse sto dosta ore sa labinom.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
To je onaj sto je pohaban pa da uporedim sa mojim jelde?

Slanje preko granice je malo zajebano ne ide kao normalna posiljka probo sam par puta i skupo me kostalo.

Drugaru jednom sam obicni CD prije 3 4 godine slao u Hrvatsku i izaslo me skoro 10 evra.

Mislim da je bolja opcija da mi objasnite kako se to skida i raspakuje pa da ja otvorim svoju poslikam detaljno pa da vi procijeniti ako se to tako moze da li je to za zamjenu ili ne.

Inace neko mi je govorio da diznu skinem i vidim da li baca dole kad je spojena....bila je sva cadjava i prljava dole(ocistio sam to) ali baca bez problema na sve 4 rupe 20cm tanak mlaz pa se sve to onako rapsrsi u finu maglu.

Inace juce i danas sam cijeli dan radio sa traktorom ali nisam imao prilike oprobati da li je problem jos uvijek prisutan nakon svog tog mog cackanja jer sam danas i juce samo orao a kao sto sam rekao problem se pojavljuje samo kada se vozi duze preko pola gasa a kad orem ide onako 1/3 ili pola gasa onako malo jaci ali ne prejak...a tako traktor moze da radi cini mi se danima. Ali cim bude prva prilika sa prikolicom neka voznja na duze vidjecemo kako stvari stoje. Na zalost ovih dana sam u takvoj situaciji da i ustanovim evo sad odmah sta je problem ne bih imao love to popraviti...pa smo sad u fazi "ide dokle ide"

Probam sutra ocistiti fino ga ispolirati pa cemo vidjeti. I jos jedna zanimljiva stvar sto mi je zapala za oko...ovaj fabricki noz koji imam nije nigdje kriv itd ali kada se stavi ne bude tacno u liniji sa vrhom pluga nego malo prema unutra. Ako me ne razumijete slikacu. Da li to tako treba? Ili tu nesto ne valja kod mene?

@Dongfeng ako mozes molim te objasni te termine naor i razor jer nemam pojma sta znace :)

Posljednje uređivanje od moderatora:

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
ili oreš od kraja prema sredini ili od sredine prema krajevima,svake godine kontra ideš

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Uf opet ne razumijem ako mozes malo bolje objasniti molim te. Krenem od kraja dodjem do sredine i sta onda?

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Krenem od kraja dodjem do sredine i sta onda?
Gotovo...onda ti ostane ko jarak po sredini,
Nagodinu bacaš brazde u jarak i oreš prema kraju.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Pocinjes orati sa kraja nijve i umjesto da se vracas u rikverc ores drugu stranu njive i na kraju dobijas kanal kroz sredinu. Pocinjes orati sa sredine njive,a zatim drugu brazdu vracas uz ovu prvu i dobijas na krajevima njive kanale.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
ja ne znam dal sam oglupio vise od ovog interneta ili me je traktor danas toliko umorio ali ja tebe nikako ne mogu da razumijem

ako krenem o kraja prema sredini na sredini se opet moram okrenuti pa vratiti pa opet orati da bi dobio taj neuzorani dio u sredini. A ako produzim do kraja onda se opet moram vratiti iz pocetka

Ili ti mozda mislis npr da orem po dnu livade jednu brazu pa onda skrenem ako sam isao plugom prema sredini brazde, skrenem desno odem do kraja livade pa onda orem u drugom pravcu pa onda se opet spustam dole na prvu brazdu i tako mi se brazde priblizavaju i na kraju ostane jedan dio u sredini neuzoran....stvarno te ne razumijem izvinjavam se stvarno....

@Dongfeng....poruku napisah prije neg je tvoja napisana. Razumjeo sam sada znaci onako je kako sam napisao u drugom kraju teksta.

Radio sam to jednom jedne godine neko mi od komsija rekao ali taj dio u sredini je bilo nemoguce isfrezati fino ostala mi rupcaga tu

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Ovo drugo sto si napisao. Samo malo plice uzori tu zadnju brazdu. U par prolaza se to zaravnja. I ja sam vala umoran,citav dan sam tovario nekakav kokosiji djubar.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
ali taj dio u sredini je bilo nemoguce isfrezati fino ostala mi rupcaga tu
zadnje brazde radi malo pliće tako da ti ne ostane veliki jarak na kraju

Ja osobno više volim bacati brazdu samo u jednu stranu,vraćam se prazan u rikverc,ali moj vrt nije jako dugačak.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Skonto sam hvala. Nego kad smo se vec raspricali....da se opet vratim na ove celicne tockove.

Znaci planiram napraviti jedne malo vece tockove da budu kao oni fabricki sto ima slika na labinprogres stranici. Da obruc bude sirine ko tocak a navareni profili gore par cm tako da ce biti tocak nekih 7 8 cm siri u obimu od originalnog.

E sad ...da li je celicna traka sirine 2cm dovoljna za obruc....ja koliko vidim ni ovi originalni nisu nista robusnuje napravljeni. A opet se bojim da mi se to ne pokrivi raspadne i onda dzabe troso vrijeme struju elektrode...

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Probaj naci neke stare 15-ke felge i na njih navari L profile i uriktaj sarafe .

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
A gle kakvi su moji bili..

Prilozi

• 312zdir.jpg
    312zdir.jpg
    50.1 KB · Pregleda: 256
  • 1042szs.jpg
    1042szs.jpg
    41.1 KB · Pregleda: 339
  • rtlqpl.jpg
    rtlqpl.jpg
    41.1 KB · Pregleda: 422

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
To sam i mislio ali bagra na otpadu trazi 15 evra za 2 feluge i to 13...
|

@Seljacic...to je sigurno cvrsta solucija ali ovaj mtdov sistem mi se vise svidja tehnicki jer i u ove sto sam pravio a i pretpostavljam u te zemlja upada pa se nakupi sigurno ako je vlaznija....a ove kao u mtd su rijesene tako da zemlja propada kroz njih i one se sigurno ne mogu zapuniti i zacepiti. A ovdje kod mene je rijeka blizu pa je zemlja malo ljepljivija slicna glini sa primjesama pijeska pa dosta lijepi cak i kad danima nije bilo kise. Pogledajte samo sliku mojih guma sa oranja...a i lance sam imo. Tako da cu vjerovatno probati nesto kao u MTDa da napravim. Vidjecu prvo sutra sta materijala mogu naci oko kuce i sta mi ostalo treba i koliko mogu priustiti...

MTD koliko su u obimu feluge ove bile tvoje vece od 12ke gume ili iste? ja planiram malo vece

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
evo uradi ovako i nebrini se. na prvoj slici se vide čelični točkovi
ček,kaj to svog prodaješ?

Najnoviji postovi

Na vrh