• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,390
Stalno je tako, već od 89- te godine i dan danas radi, bez i jednog kvara.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Ma to su gluposti, ako je prenos originalan i sve odgovara nema potrebe da se iskljucuje po cesti pogotovo ako je teren gore po meni je i bolje da je 4x4 jer se rastereti prenji kraj, druga stvar je kod samogradnji ako dif ne paše bas ili ako su ko kod kolege SP drugacije gume na frezi i prikolici, po tome bi svi traktori koji nemaju mogucnost iskapcanja 4x4 bili stalno na servisu

Sta se tiče guma poskakuje samo ako ga praznog voziš pod teretom je taman kad guma sjedne da dobro lovi i drži da nije na felgi

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,390
Kod mene je pravljenja prikolica i uvijek su bile auto gume na njoj 145/80-13.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Da, napisano je zato da se nebi jurilo po cesti u one dvije brzine kardana za frezu.
Pogon se u 4x4 modu jako napinje u zavojima, jer su tad kotači na MTK prespori, pa ih prikolica gura.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
A i to je glupost ne vidim zasto ne vozit na frezu, vece je opterecenje na uzbrdici kad je nakrcan nego kad ga praznoga voziš na frezu, ja osobno po cesti ga ni ne vozim drugacije nego na frezu, neznam ja nemam tih problema kod mene stvarno sve klapa ko urica, kad je nakrcan se malo teze vrti,ako je los teren ukljucim blokadu da mi ne leti i gotvo, stvarno ne mogu rec da je problem vozit ga, teze nego traktori sa servom al koliko para, mašina je ludilo, danas san vozio neka drva nakrcaj koliko stane i idemo, iz dolaca sam vise dopeljo sa njime u jednoj turi nego sa AC u dve...

Prilozi

• image.jpg
    image.jpg
    67.4 KB · Pregleda: 116

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,766
Sa koliko platana imaš gume ? Opak stroj ! Nema što ! :icon_super:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Krumpironja, radi sigurnosti. Pri brzinama koje može razviti preko kardana gubitak kontrole nad ručkama može biti koban.
Drugi su razlog velike vibracije kardana koje uništavaju getribu.
Ali svatko je sam odgovoran za svoje postupke.
No, nemojte neiskusnima savjetovati krive stvari, jer to može biti opasno.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
SS je kod mene več 30 let,getriba nedirnuta i vozim ga sve kontra što se ovde preporučuje.Ja vozim po svojoj potrebi a ne po onom što piše negde,praksa pokaže što i kak radit sa specialom ali po pameti.Ima kod mene još par speciala i niko se do sad još nije žalio da je nešt podrobilo,zato neznam zašto takav strah pred pogonskom prikolicom i vožnjom na frezu.Moje je mišljenje da bi freza prije podrobila nešt u getribi nego prikolica sa kardanom-pravi dif i gume.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,766
Nije to nikakav strah, niti ne bi trebalo imati straha za upravljanje sa Labinom sa kardanskom prikolicom. Ako se koristi na način na koji je dotični mtk predviđen (a nikako nije predviđen da se vozi na brzinama za frezu). Zašto ? Zato jer je onda veća brzina i teže je upravljati i kontrolirati pravac (pogotovo ako ima malo lufta na klinu, malo na ručkama, malo ne iskustva rukovaoca ). Znači da se na taj način vožnje povećava mogućnost neke nezgode. A to nitko ne želi.

Slažem se sa ZJ. Nema potreba se hvaliti takvom vožnjom, niti nikome to preporučivati (pogotovo onima koji su tek početnici i nemaju iskustva sa upravljanjem tog mtk).:^):

superspecial

Član
Tu od
6 Tra 2015
Poruka
45
sa se umjesam...

posto sam zelen da zeleniji nemogu biti...

ovo malo sto sam ga vozio nije za zaje..ciju...stroj.

nema tu opusteno.....prrlazio sam izmedu meda i nije tu sad neku veliki nagib mali kratki ajmo rec cca 30 cm. visine....i motok. se lijepo nagne...nek je sklisko...ili blato lako moze iznenadit...a prikolica isto tako...prazna se naginje fajn a mogu mislit kad je puna kako je.

mislim da je puno lakse je vozit po kamnitijem terenu iz razloga sto je podloga bolja.kako god suroviji teren bio.
Ja ju koristim na podrucju Daruvara...plan je bio da je koristim da si dovucem pokoji stup....da utovarim motorku pokrcim malo sumu si i tako...da nemoram nikog molit za traktor.

Mislio sam da je to igracka od 14ks. medutim jak je to stroj...treba imat ukljucen mozak prilikom rukovanja i onda nebi trebalo biti beda.

eh da slozio sam si podnicu nikad neznas kad ti se vezica odveze...nek ju povuce kardan ode noga.

uploadfromtaptalk1449941327878.jpg

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
A dobro slazem se sa djelom koji se odnosi na one koji se tek uce koristit mtk al ima nas koji smo odrasli sa njime i ja dobro znam sta i kako i koliko mogu, i da se polomi nesto zbog svega navedenog, mislim da su djelovi jeftini i da nije problem popravit ga, a pazit ga i koristit ko da je od stakla se ne isplati, ja na frezu vozim samo po asvaltu i ne smatram se jakim ali nema problema prilikom voznje, neznam zasto je to svima toliko odbojno

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
A šta bi drugo bilo neg strah i za takve veliki labinac nije jer ga je treba po muški ovladat.Kod vožnje na frezu može i na malom gasu lepo ič a po potrebi može i po gasu i poletiš dobrih 20 km/h no u spori frezi još malo manje.Z mesta ja štartam u spori frezi i posle medju vožnjom sasvim lepo prešaltam u brzu bez krčanja.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Tako i ja heh prvo spora pa brza freza salta ljepse od auta hehe, ja sam mjerio na fulu ide 27kmh skoro ko ac on ide 30kmh al za frezu koliko god se hoce, neznam, dal je do mene dal sam ja nadprosjecno jak ili sta ali po meni lakse ga se vozi na frezu nego kad je 4x4 a o teretu da ni ne govorim, imam videa od pred par godina, i do danas nisam našo sličan na yt da netko vozi na frezu,jos je jedan kolega sa foruma to napravio i to je sve,jedino sam na videu krenuo odmah na brzu i vidi se da mu bas nije prijalo, a ovaj sta snima je isto jedan useranac hehe

http://www.youtube.com/watch?v=XcGsKsHZXXk

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Pa verovatno i moj ide brže od 20 jer je brži od mogTva koji ima veče gume od origi.Video sam video snimke od nekog kao utrke sa motokultivatorima i tamo se dobro vidi kako SS pobeđuje u brzini.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Rekoh vam: nemam ja nikaj protiv da vi delate po svojem, no nemojte hrabriti neiskusne, jer to može biti opasno.

Glede brzine: kardan se vrti oko 950 o/min @3000 o/min motora.
Dakle, kotači se vrte 230 o/min.
Kotači 5.00-12 imaju opseg približno 1,7m pa je brzina 230 × 1.7 × 60 / 1000 = 23,5 km/h,
a s kotačima 5.00-15 imaju opseg približno 1,7m pa je brzina 230 × 1.99 × 60 / 1000 = 27,5 km/h.

Nemojte mi reći da su to male i bezopasne brzine uz onak uski prednji trap i direktno upravljanje, sa sjedenjem na klupi, bez poda i s kilavim kočnicama.

Ne zaboravite da ćup ide na vodu dok se ne razbije...

Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,766
Samo treba uzeti u obzir pedalu kočnice (svi koji su je vidjeli i koristili), znaju o čemu se radi. Dovoljno je malo jače zakočiti ako su cipele samo malo vlažne ili blatne (noga samo sklizne) i eto nevolje. :(grin):

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Brgud več sam napiso da special nije za svakog.Koliko znam nit ga imaš nit si ga ikad vozio zato se drži malih kopačica.Ak je na prikolici dif od lade koči to skoro u mjestu,jer ima veliku tarnu površinu,dosta velike pakne.Prednjih na kultivatoru ja ne upotrebljavam jer ne valjaju ništ.Zbog sigurnosti radi brzine pa niko ne nagovara nikog da mora vozit u brzoj frezi i gas do daske.A i motori, auti pravi idu 300 na sat a na auto putu najviša dozvoljena 130.Večina se drži tih pravila a neki kojih je više u gačama voze kako im paše i plačuju kazne a neki plate sa životom.Tako je bilo,je i bit če i to se neče promjenit.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Abarth, SS je za svakog kome treba i tko si ga može priuštiti, a ne za školovane trkače kakvi ste, očito, ti i Krumpironja:D:

Niš ne fali paknama već pedali, kak je Brgud spomenul.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,766
Baš suprotno ! Labin je baš za svakoga i ima jako široku primjenu u svakodnevnim poslovima.

"Nije valjda samo za odabrane koji dotični motokultivator uspoređuju sa Formulom No 1". Brmm...., brmm....:(giggle)::(giggle)::(giggle):

Ostalo iz predzadnjeg posta, No coment !

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
U kratkom moj odlazi od kuče.U birtiji me več dugo neko nagovaro na prodaju i sad je skupio pare i ode on drugom trkaču.Meni je več neko vreme pravio gužvu jer se previše te gvoždurije nabralo pa je najbolje da ode.

Najnoviji postovi

Na vrh