• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
ok...probat cu u pon.sa sva 4 ic u rikverc..

potisni lezaj se nalazi??

Potisni ležaj se nalazi ispod rezervara di su ona 4 vijka mislim da su 17 ili 19 na zvonu koji spaja motor i mjenjač
Otpustiš ta 4 vijka i izvučeš motor prema naprijed(pazi da ti motor ne padne na pod)nije jako težak ali pripremi se.
Onda ćeš na mjenjačkoj strani vidjeti taj ležaj i probaš ruko dali se vrti,ponekad ga je dosta samo razradit wd ili nećim sličnim,ako ne zamijeni,nisu skupi.

Kad budeš vraćao motor nazad treba ti netko da ti pomakne malo lijevo desno radilicu(tamo di omotaš konop za palit) da ti lijepo sjedne na spojničku osovinu.

Zvuči komplicirano,ali nije,pazi samo kad skineš ležaj da ga na isti način i vratiš
Nadam se da je pomoglo:icon_pidu:

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Namazat treba osovinu po kojoj klizi potisni ležaj jer to pomaže da se lakše stisne ručica kvačila,sam ležaj ak je dobar je dobar ak nije zamjena,mazanje ležaja je bez veze jer je zatvoren.

superspecial

Član
Tu od
6 Tra 2015
Poruka
45
a690d6591d80d56f07b6d64f2197b428.jpg

jel mogu ispod ove gume podmazat sa tolatnom masti ili da sipam ulje??
feder sam razvukao malo i sad je puno mekse.

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Jednostavnije ti je da otpustiš ona 4 šerafa(ključ 19) i sajlu gasa i skineš motor dolje,i onda raduš ko gospon čovijek. Motor nije pretežak da ga ne bi mogao skinuti.
Onda budeš vidio u kakvom ti je stanju druk ležaj,a spojničku ako treba malo pošmirglaš finim šmirglom i staviš malo tovatne masti da lakše klizi.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Možda su jednostavno capice na korpi propale......otpustili vijci za podešavanje, nešto potrošeno.....

superspecial

Član
Tu od
6 Tra 2015
Poruka
45
hmmm...hvala...
podmazao sam puno je bolje.. necu se upustat u skidanje motora...posto sam baksuz nesto ce mi ziher krivo sjesti.. pa cu zaje.

maknuo sam gumicu stavio sam onu mast kaj ide za podmazivanje glave od flakserice ...a u sajlu sam naspricao vedeja :)
dosta je lakse u naravno feder mi sad ne daje prevelik otpor.
Zadovoljit cu se sa 50% manjim otporom.
Hvala

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Ja sam mome skinuo i taj feder, feder je bio gore sam dok je prikolica bila prikopcana radi noznog kvacila, a neznam ni dali sad imam na ovome feder

Nista se ne hvalis kako je prosla voznja jesi skuzio mašinu

superspecial

Član
Tu od
6 Tra 2015
Poruka
45
od kad sam iskljucio blokadu...motam ga kao da ima servo :)
jedino taj kut motanja da je bar mrvu veci...kako god ga gledam ocito je takav sa razlogom...

sad je to sasvim druga prica...sto se tice voznje...sad cekam bolje vrijeme pa pravac suma :)

i meni se cini da taj deder nema neku ulogu jer on sluzi kako sad vidim njegov princip rada da se ona polugica vrati nazad.. medutim ona se sama vraca cin se pusti rucica...tak da sam ga mislio skinut...ako nece bit kakve stete?

imao sam debatu kod frenda...
oko prijenosa predbji kotaci....kardan....prikolica...
njegov stari (inace sofer)tvrdi da nema veze sto su prednji kotaci 12cola zadnji 13...jer po njemu lardan se vrti kako se vrti i on neda da zadnji kotaci ili da proklizuju ili da brzaju ...iz razloga sto ih kardan vrti isto kao i prednje.
???????
dok frend tvrdi isto kao i vi tu. wtf??

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Pa i nije bitna colaža felge bitan je promjer kotača, vanjska strana a to je istina da kardan uvijek vrti isto bez obzira na gume ali stvara se opterecenje na prenos i na kraju nesto pukne, sva 4x4 vozila moraju imat iste kotače osim ako nemaju negdje reduktor koji mjenja omjer

superspecial

Član
Tu od
6 Tra 2015
Poruka
45
tako je vec bolje...jer i on kaze da u onom bubnju iza mora biti sistem koji neda da se dogodi trganje tj.da kotaci imaju isti hod istovjetan kao da se vozi prikolica kao i bez kardana.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Dečki, prikolica mora uvijek biti malo sporija od kotača na MTK.
Dva su razloga:
- MTK uvijek u zavoju ide u većem radijusu i radi toga ima veći put
- MTK ima slabiji grip od prikolice i bolje je da malo kliže, jer kad prikolica uhvati, prednji kotači bi ju štopali
- na tvrdom terenu (asfaltu, betonu, tvrdom zemljanom putu) se ne smije koristiti 4x4, a na mekšem terenu (šodrana cesta, trava, blato) mala razlika u prijenosnim omjerima (~10-tak %) ne čini prijenosu nikakvu štetu.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,390
Da ne bi bilo trganja moraš imati isti omjer diferencijala MTK i diferencijala prikolice i podrazumjeva se isti obim tockova. Nikad ti neces polomiti dif na prikolici zbog toga već nastaju lomovi u mjenjaču.
@ ZJ i ti znas baciti nekada nebulozu, ne smije se koristit. Natovarim punu prikolicu xy tereta i po asfaltu uz veću uzbrdicu je sigurno neće izvući i ja ne smijem po tvom uključiti pogon na prikolicu, daj molim te. Po tome bi se moj raspao do sada....

Posljednje uređivanje:

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Ja isto tako kad vozim vodu moram uzbrdo koristiti 4x4 jer ne mogu izaći ali kad dođem na ravno iskopčam je obavezno.

superspecial

Član
Tu od
6 Tra 2015
Poruka
45
prikolica 2.5 (cisto jer sam i na autu gumu tako pumpao )
mtk 2.5(tako zateko)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
...
@ ZJ i ti znas baciti nekada nebulozu, ne smije se koristit. Natovarim punu prikolicu xy tereta i po asfaltu uz veću uzbrdicu je sigurno neće izvući i ja ne smijem po tvom uključiti pogon na prikolicu, daj molim te. Po tome bi se moj raspao do sada....
Nije to nebuloza, već pravilo. Jedna lasta ne čini proljeće...
Radiš li to stalno ili ponekad?
Da je stalno, već ga nebi bilo. Kad se mora, mora se, no nije predviđeno niti dobro za stalni pogon na tvrdoj podlozi.

pimorje40

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
154
Ja ih pumpam na nekih 2,4 probo sam više ali kao što kaže mtd001 onda skače ( dosta kamenja po mojim putevima)
A što se tiče vožnje 4x4 u uputstvima od Super special green piše da se prikolica uvijek vozi u položaju mjenjača SINCRO (4x4) a svatko nek vozi kako voli.

Najnoviji postovi

Na vrh