• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

superspecial

Član
Tu od
6 Tra 2015
Poruka
45
09e1732c86234ffadcdfc2835d5b440a.jpg

ako sam dobro shvatio ovo je za brzine..
prva rucka sa lijeve strane.
malo sam cacko po drugim ruckama i cini mi se kad jedu od njih pomaknem dobijem bar mislim prjenos na kardan ali onda ima ovisno u koji polzaj stavim sljedece...
npr. sve 4 ler
pomak za stupanj u sve 4 brzine ide samo naprjed...
pomak naprjed kao da kardan hoce okrenut ali negdje na stroju je blokiranokao da trebam neku polugu jos negdje pomaknut...al neznam koju kad krenem cackat....sve zaboravim...di je kaj stajalo :)

b24ac8f6ff3bdbc88d7cbcf0d3c64dba.jpg

ako sam dalje dobro shvatio ova prva rucka sa desne strane je za spore i brze.??
znaci ako je skroz do kraja(naprijed) je brza...
stupanj nazad spora...
stupanj nazaz za sinkoronizaciju 4×4
i stupanj nazad samo zadnja vuca tj. samo kardan...prednji kotaci miruju.

095cfc707cdfdcc2d85d663d1c53faf8.jpg

zatim imamo do te prve desne drugu desnu..ta je za kaj? blokadu diferencijala?
cemu sluzi blokada difernecijala na njemu?

0df8634724256317535559928ebef96b.jpg

i imamo drugu sa ljeve strane
ta je za kaj ona se jedina ful lako pomice kao da je slobodna ne osjetim pod rukom da se nista bitno sa njom dogada kad je stavim u bilo koji polozaj??

i za kraj ova prva sa ljeve jos jednom da pitam posto je to za brzine...
skuzio sam da je do kraja pogurnuta(naprijed) rikverc.. .stupanj nize ler....stupanj nize prva spora...stupanj nize ler....stupanj nize druga spora(malo brza) stupanj nize ler.

naravno to vrijedi samo kad je kad su prve dvije desne i nekom odredenom polzaju neznam sad kojem...kad pomjerim bilo sta gubim rikverc dobivam u svakom pomaku stupnja 4 brzine kako pise ili 4 lera.

Sto je HN1 i HN2 ?

HVALA svima!!

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
A da sve je stvar navike :) ovako kada gledam sliku i meni izgleda komolicirano hehe SS sutra odi novi đir ovaj put isključi blokadu pa probaj skretat hehe a sada znas i uključit 4x4 tako da nebi trebalo bit zapinjanja i slajfanja

Nesto si krivo shvatio kod tih desnih rucki, rucka brze spore ima samo dva položaja ne 4 a ručka do te brze spore, ima tri polozaja brzi kardan spori kardan i sinhro a s lijeve strane ta ručka koju pomaknes komda se nista ne desava je blokada i to moras povuc prema sebi i onda se lakse mota HN je hod nazad ili ti rikverc na toj skroz lijevoj rucki imas tri brzine i sve ti pišu

Nadam se da ovaj put nisam fulo hehe lakse bi mi bilo doc tamo i probat pa ti objasnit nego ovako preko postova haha

Posljednje uređivanje:

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Stavi donje šrafe na spoju kult. i prikolice da se ne odlomi koje uho na priklopu.Šperu probaj kod ugašenog i mora se lako okretat na mestu jer ima diferencial.Inače sam kultivator dosta dobro izgleda očuvan.

ChykaKure

Aktivni član
Tu od
4 Velj 2013
Poruka
284
A blokada ti sluzi kad zaguziš u blatu il na mekom terenu pa ti diferencijal propušta jedan kotač. Onda uključiš blokadu i oba kotača zajedno vuku, skretanje 100% teže, al nezamjenjiva funkcija. Meni je desna guma bila poprazna, djeca i ja obilazili pašnjak, udjem u blato, lijevi kotač zaglibi a desni se okrene i otrgne ventil zračnice. Da sam ga blokirao prije blata kotači bi jednako vrtili i to se ne bi dogodilo. Na kraju sam sa blokadom išao do ceste...
Dobra škola...

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Ja blokadu znam koristi i kad idem pun po neravnom terenu ako je kamenje ili rupe, onda uključim blokadu jer puno mirnije vozi i ne patim se ja toliko da mu drzim pravac
I te šarafe da obavezno vidio sam i na slikama prije da nema ali sam mislio da ces stavit

superspecial

Član
Tu od
6 Tra 2015
Poruka
45
ufff...brinu me ti šarafi...jer ih nemam...tj imam one koji su drzali kosu al su za ovo prekratki...vidite ove zljebove? oni sprjecavaju da stavim podlosku i maticu .
2e298f8f8a9d4b9ca2e71526253aa9ca.jpg

e da ovo sam slikao drugu prirubnicu ...vidite da je identicna ko ova kaj je pricvrscena.

proucio sam upute...sad mi je jasnije....treba mi puuno prakse.

Stanje stroja je preidealno...kupio sam ga od kolege...njegov ga punac kupio novog.
Koristen je svega par puta...kad mu je punac umro...stajao je garaziran.
Smrdi na novo

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Ja bi taj problem jako lako rijesio uzeo bi brusilicu i skratio te zljebove oni ne moraju bit tako dugački jedino kada skineš malo na sredini napravi utor da ona matica ljepše sjedne i uvijek sa sobom nosi kljuc 24 zna se desit da se od vibracija opuste

A mislim da ni ta nije originalna ona izgleda ko da je ali mislim da nije ko da je na gornjem djelu nešto kemijano

Ovako je bilo na mome starome SS-u duzi bolcen da se ne može razluftat

Prilozi

• image.jpg
    image.jpg
    62.1 KB · Pregleda: 237
Posljednje uređivanje:

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
A ovako je izgledo cijeli i pogonska prikolica nije original doma je rađena al kopiran original samo malo uža ova je bila 125cmx180cm hidraulicke kočnice i kvačilo na nogu, taj je bio malo više sređen od ovoga sta sad imam, toga smo prodali pred par godina, kupio veći traktor al sad opet imam malu frezu za po selu hehe

Prilozi

• image.jpg
    image.jpg
    78.8 KB · Pregleda: 211

superspecial

Član
Tu od
6 Tra 2015
Poruka
45
jaooo ideje kvacilo na nogu....kak to izvest???
ubi me ovo kvacilo na ruku...podmazivao sam i sve al tvrdo u pm.. imam pravu musku saku al ovo je strasno koji je otpor.

U pravu si...kemijano je smanjen je razmak ulaza rude...iz razloga sto je prikolica bila isto rucni rad bez kardana...pa su imali lufta...tip je bio tokar ...pa je orginal prekrojio ...
zato sam vam i reko da je taj komad tj. dva komada identicni...tvornicki su takvi..
o prikolicama se da razgovarat.

primjetio sam kad krenem u rikverc da kao da me malo podigne...naravno kasnije sam se upraksao sa kretanjem u rikverc pa se je to smanjilo...al i dalje kao da me malo nadigne(ak me kuzite na kaj mislim?)
jel to normalno?

mogo bi odrezat kaj mislio si da poravnam rez sa ovim ravnim kadom flaha?

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Postaviš sajlu na nogu isto ko sta je na ruku doslovno isto,jednostavno za napravit al po meni nepotrebno kod mene je mekano kvacilo...
To te podigne jer ima luft u bolcenu,to sam te i pito par postova prije, to je normalno dok ne postane pre veliki luft, zato smo mi stavili duži klin i onda je skoro nemoguće razluftat ga, onaj drugi klin od prikolice ne klin koji ide kroz uho na frezi...
Skrati ih na odgovarajuću duzinu i na sredini napravi malo zaobljeno kao sta je i sada da ona sajba lijepo nalegne i da matica dobro zategne

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Ovako ti izgleda kod mene,isto ručni rad,samo drugačija izvedba.

superspecial

Član
Tu od
6 Tra 2015
Poruka
45
evo ga...porezao sam uha....poravnao rupe...pritegnuo drzi sad kak treba....
sajla je ko nova ...nije ispucala...al je ful tesko kvacilo....probao sam malo otpustiti al onda nece da prebacuje...neznam jel postoji neko drugo rjesenje...ima li koja caka za podesavanje...jer kao da mu malo fali sa bude dosta mekse??
mislis ima luft di cijev ulazi u cijev....(kardan)
ili na samom djelu di se kaci prikolica ? neshvacam kako se jos vise razlufta pa to je ful jako zeljezo i meni klinovi jedva udu i jedan i drugi...razmak je milimetarski...

ChykaKure

Aktivni član
Tu od
4 Velj 2013
Poruka
284
Imaš na polugi kvačila, dolje kod one manžete, oprugu koja poteže. Probaj je skinut il razvući...

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,390
Skini tu sajlu i svuci pancir sa nje i namazi je malo mašću ili ako možeš nasuti ulja u pancir da ga ne svlacis. To sam morao uvijek raditi kada stavim novu sajlu jer ga ne mogu pritisnuti sa dvije ruke, a poslije ide lagano

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
I da ti sajla bude što ravnija,da ima malo pregiba.
Vidi kako je kod mene,i problema nema.

Posljednje uređivanje:

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Evo da se priključim
Imam istu takvu frezu
Sto se teskog kvačila tiče kod mene je bio to slučaj kad je zablokirao potisni ležaj pa provjeri da ikod tebe nije tako:icon_idea:

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Kod mene je bas lagano bez problema se stisne, a sta se tiče lufta negdje ga imas cim te podigne kad ides u rikverc, e sad kad budes imo 4x4 ukljuceno u teoriji nebi smjelo to radit jer bi trebali kotači u isto vrijeme kretat, al taj luft ne smeta to ga skoro svaki ima jer su trebali naoravit veci bolcen ko kod mene i onda nebi bilo

ChykaKure

Aktivni član
Tu od
4 Velj 2013
Poruka
284
Potisni ležaj ti je na onoj polugi što izlazi izmedju motora i mjenjača, gdje je kvačilo, on ti odvaja lamelu od korpe. Možda je zasušio ili se zaljepio, u pravilu bi osjetio kao teško odvajanje motora kod šaltanja. Provjeri, skineš onu oprugu sa poluge i malo razradiš, odmah ćeš osjetit i kako sajla diše. Podigneš je, u bužir uliješ ulja i razradiš u svim smjerovima. Hoće ući vlaga pa zahrdja ako je dugo stajao, ili se raščija sajla pa zapinje...

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Hmm ima jedna zanimljiva priča...vjerovatno je to to ja nikad nisam pito, ugl naš stari SS onaj sa slike od neki dan to je bio dedov i on ga je novoga kupio,bbio je parkiran vani ne u garaži a nije ga se puno ni vozilo i onda bi se desavala slicna situacija ko tebi, samo moji su uvijek bili "genijalci" e sad neznam tocno kako bi to išlo ali oni bi stavili debelo puno zeljezo kroz felge da lupi u blok mjenjaca i navodno pod tim udarcem bi otpustilo, i to ja radilo sve dok blok nije puko hehe al na žalost neznam detalje znam samo toliko

Najnoviji postovi

Na vrh