Evo posto sam obecao slike da stavim malo. Prvo kao sto sam napisao imam i dvobrazni plug ali nemam jednog noza na njemu pa sam se bacio jutros u konstrukciju istog. Imao sam neki komad federplatne od amortizera zadnjih od boga pitaj cega ali je cvrsto ko djavo. Pa sam isjekao i izvario da bude sto pribliznije dimenzijama originalu. Evo vidite:
Evo vidite kakav var ispada od malog telvin aparata za varenje 160 ampera aparatic kosto 70ak evra. elektroda zagreb 6013 amperaza 120. Fino je ispalo...samno je slika losa
Evo kako izgleda rotacioni moj plug i traktorce
Elem razocarao sam se danas u ovaj rotirajuci plug totalno. Prvo traktor je dosta tezi za raditi sa njim...a kad ja bosanac od skoro 100 kila koji citav zivot radim na selu kazem da je tesko onda je stvarno tesko. Slomilo me danas oranje sa ovim. Burazer normalne gradje od 70 kila nije mogo ni radit sa njim.
Elem plug da se tako izrazim kurcu ne valja. Sve sam probavao. I lance i razlicit polozaj pluga i dubinu i ugao i sve. Traktor ga nemoze povvuc do valja stalno slajfa. Drzanje pravca je nemoguce. I sto je najgore posao izgleda kao da je neko asovom kopkao a ne orato da je. Cak sta vise kad sam okretao na onu stranu gdje je onaj noz sto sam ja pravio kudikamo je bolje islo. Ali opet to ne valja vragu...ne znam zasto plug izgleda na oko sasvim u redu ne cini mi se potroseniji od ovog mog obicnog uopste.
na slici lijevo se vidi od juce sta je radjeno sa obicnim plugom desno je ovo danas ovim rotacionim. Ne znam koliko se na slici primjecuje ali uzivo zemlja je mnogo bolje prevrnuta i dublje uzorana sa ovim obicnim malim plugom.
A to malo sto sam uzoro sa duplim em nista ne valja em sam se slomio ziv boreci se sa traktorom.
Probao sam sva moguca podesavanja ali nikako. Kad namjestim da jedna strana ide koliko toliko pravo u drugu stranu mi vuce ljevo ili desno. I braze su preblizu jedna drugoj pa samo malo zemlje zahvata. Kad pomaknem plug ulijevo onda je bolje ali kad okrenes onda opet ne valja.
Ako iko zna kako taj vrag podesiti pravilno neka kaze. Ja sam danas posle ove slike fino lijepo vratio mali plug i nastavio da orem ko covjek. Jes malo bezveze vracati se stalno jedan krug nazad ali je sa traktorom 10 puta lakse raditi a rezultat dosta bolji.
A sto se tice ovih ideja za 4x4 kultivator stvarno super izgleda...jebote vidim i po 3 pluga ljudi mogu zakaciti...jer svakako on moze dosta vise potegliti kad je 4x4.
Mozda nekad probam izraditi nesto slicno samo mi je problem trenutno finansije. Gvozdjurije sto sam imo orpadne sam vecinu rasprodao...a ovdje na otpadima su podosta bezobrazni kad nesto otjeras dobijes malo para a kad kupujes ti i po 5 puta visa je cijena...
Kardan imam jedan od tristaca ali njega planiram upotrijebiti nekad za izgradnju prikolice u planu mi je ista vec duze vremena ali finansije koce. Za sasiju profile neke imam. Ali ostalo me zeza. Ovdje u bih samo prednji zglob kardana je 35 evra da se kupi...a trenutno sam bez posla i finansija tako da mi je sve u zastoju totalnom. Ali bice bolje uskoro.