• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
A jel bolje da stoji vodoravni ili nakrivljen spicem naprijed prema traktoru kao kod tebe?
Ovako bolje reže,a i ne može kod mene stajat ravno.
Ovaj moj plug je neki njemački konjski,tako kaže moj otac,stariji je od mene.:biggrin:
koje ulje ide u mjenjači koliko
hipenol 90,piše 3 L ali ja ga stavim pola litre više

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Hocu nije nikakav problem.

Nego recite vi meni koliko otprilike najdublje po nekoj zemlji srednje tvrdoce moze da ide taj plug?

Ja kad ga odvrnem da ide dublje onda stalno proslajfava(i sa blokadom) pa moram stalno podizati traktor sto dosta umapa pa uvijek trazim kompromis neki...

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Stavi na kotače lance od auta 13",odgovaraju ko saliveni..:(nod):

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Pravio sam metalne sa gusjenicama vario L profile na feluge od fijata 13ke koje sam izbusio po sredini da pasu na prosirivace i izbusio nove rupe.

Kopa ko tenk nema sanse da zaslajfa medjutim...traktor je 10cm nizi i stalno se nasukava na brazde cosak kad ores i onda opet nemere nidje :(

Probacu sa lancima ionako ih nikad ne stavljam na kola samo su mi rad policije unutra... ja mislim da su za 13 145 155 gume pa valjda ce pasati.

P.S. Cak imam i drugu semu danas sam probo 2 3 brazde i islo ko flah... :)

Buraz koji ima nekih 70ak kila sjede na rezervoar...traktorce ne slajfa nikako cak sam probao umjesto prve brze ici u drugoj sporoj i pici bez problema...ne gusi ga a picis preko livade ko manit.
Samo mi mrsko smarati burazera pa radije idem na opciju prva brza. Probam sutra sa lancima pa vidjecu kako ce ici.

Imam i onaj dupli plug ali nemam noz na jednoj strani a od ovog jednostranog pluga ne pase. Pa cu probati sutra napraviti od zeljeza kakav noz izvariti mozda i bude radilo poso...jer dosta vremena oduzme kad moras se vracati pa orati pa vracati

P.S.S. Ono za dizne sto smo pricali prije par postova...vadio sam danas diznu spajo na crijevo kurblo...baca na sve 4 rupe onako 20ak cm mlaz pa se rasprsi u maglu. Otpusto sam i dole sarafic da ispusti zrak ali ga nije bilo odmah krenulo gorivo

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Oranje sa Labinom. Po prethodnim postovima vidim da se susrećete sa puno problema, ide lijevo - desno, mala dubina, nasjeda, proklizava, kidaju se, nakuplja travu itd..... ! I onda treba sve to držati i upravljati sa njim (za svaku pohvalu na trudu). Tu je puno truda i zamaranja sebe i stroja sa malim efektom (ako se ore neki vrt ili neka mala površina) ajde nekako, ali nešto više? Labin je prelagan i male snage za oranje (može ga se opteretiti sa utezima) ali onda strada mjenjač. Može se orati u rahlim tlima (raditi slogove za sadnju, na isfrezanome ) gdje on ide na korak bez proklizavanja.:(whew):

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Pa kolega niko ne ore sa mtk da sije zito,uglavnom su to male povrsine. Kad se dobro urikta plug on ide sam bez ikakvih natezanja.Kod mene covjek ore sa labinom vec par godina i idu ih dvojica da oru. Samo prvu brazdu idu za njim i poslije samo stoje na krajevima i okrecu ga,naravno ravnica je. Labin ide drugom sporom bez lanaca,utega i kojecega.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Oro bi ja i imtom 533 da ga imam :)
No situacija je takva kakva jeste tako da sam zahvalan i to sto imam

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
a jeste li razmisljali o mini traktoru od labina napraviti. malo na ruskim sajtovima pogledajte kako oni prave a na labinu je jako lako to napraviti. samo se4 skrati ladin diferencijal i pogon na sva 4 je tu. .ja hocu hondu da preradim ali samo na njen pogon za sada jer moja tezina kao teg na pogonskim je dovoljna iako necu orati sa njom. ali pravim vadilicu za krompir i luk i tu ce mi trebati malo vise vucne snage. masta moze svasta jos samo voljai malo znanja. bila je slika negde od sumadinca sto je postavio sa preradjenim mkt.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
toga ima na hiljade snimaka samo sa kipori njihovim ruskim mkt. ali sustina je ista. isto kako kacis prikolicu tako i skratis maksimalno rudu i diferencijal se iseku parcad od trube i za toliko skratis poluosovine. oni prave od svega zivog a gvozdzusine svuda imaju. od automobila dzipova i traktora i svega sto nadju prave. fakticki od nicega se napravi. na labinu je najlakse od svih jer vec postoji usaglasen pogon i to je najveci problem resen. ostalo se vrlo lako odradi.pokusacu da nadjem neki link. mene muce finansije da napravim nesto sto sam zamislio a onda mu nema ravnog jer bi imao preko 16 brzina i sa pogonom na sva 4

evo jedan http://www.youtube.com/watch?v=yz6e1Aw5XJ4 naces na ovim linkovima i kako narezuju nutove na poluosovini brusilicom i vare i kako se skracuje diferencijal. jednostavno treba razgledati i sve se pronadje a resenja ima dosta

Posljednje uređivanje od moderatora:

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
@vica,evo nekoliko verzija iz moje arhive...
ja bi si rado tako nešto napravio,imam jedan rezervni dif. od tristaća

Prilozi

• povezavatraktorjafoto90.jpg
    povezavatraktorjafoto90.jpg
    61.2 KB · Pregleda: 1,914
  • get_image_variation.php12.jpg
    get_image_variation.php12.jpg
    24.3 KB · Pregleda: 2,929
  • get_image_variation.php2.jpg
    get_image_variation.php2.jpg
    33.8 KB · Pregleda: 2,331
  • pb108727resize.jpg
    pb108727resize.jpg
    83.9 KB · Pregleda: 2,462
  • get_image_variation.php.jpg
    get_image_variation.php.jpg
    27.9 KB · Pregleda: 1,702
  • get_image_variation.php1.jpg
    get_image_variation.php1.jpg
    26.6 KB · Pregleda: 2,514
  • labintraktor5.jpg
    labintraktor5.jpg
    51.7 KB · Pregleda: 7,448
  • labintraktor2.jpg
    labintraktor2.jpg
    51.5 KB · Pregleda: 2,986

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
evo da i njega stavimo..

Prilozi

• goldoni-labinprogres-14-ks-tomovinkovic-slika-32323015.jpg
    goldoni-labinprogres-14-ks-tomovinkovic-slika-32323015.jpg
    71.7 KB · Pregleda: 6,629
  • goldoni-labinprogres-14-ks-tomovinkovic-slika-32323016.jpg
    goldoni-labinprogres-14-ks-tomovinkovic-slika-32323016.jpg
    75.5 KB · Pregleda: 15,240
  • goldoni-labinprogres-14-ks-tomovinkovic-slika-32323017.jpg
    goldoni-labinprogres-14-ks-tomovinkovic-slika-32323017.jpg
    79.3 KB · Pregleda: 10,043
  • goldoni-labinprogres-14-ks-tomovinkovic-slika-32323018.jpg
    goldoni-labinprogres-14-ks-tomovinkovic-slika-32323018.jpg
    72.3 KB · Pregleda: 4,090

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
evo vam link prerade diferencijalahttp://www.youtube.com/watch?v=yz6e1Aw5XJ4 kazem resenja ima dosta samo malo volje i trud se visestruko isplati. e sad se izvinjavam jer mozda ovo nije prava tema nego sam trebao u prikljucke ili slicno ali ako neodgovara ovde moderatori prebacite na prikladno mesto

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
ako neodgovara ovde moderatori prebacite na prikladno mesto
Neka bude za sada,ne znam gdje bi je prebacio.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Evo posto sam obecao slike da stavim malo. Prvo kao sto sam napisao imam i dvobrazni plug ali nemam jednog noza na njemu pa sam se bacio jutros u konstrukciju istog. Imao sam neki komad federplatne od amortizera zadnjih od boga pitaj cega ali je cvrsto ko djavo. Pa sam isjekao i izvario da bude sto pribliznije dimenzijama originalu. Evo vidite:

Evo vidite kakav var ispada od malog telvin aparata za varenje 160 ampera aparatic kosto 70ak evra. elektroda zagreb 6013 amperaza 120. Fino je ispalo...samno je slika losa :)

Evo kako izgleda rotacioni moj plug i traktorce

Elem razocarao sam se danas u ovaj rotirajuci plug totalno. Prvo traktor je dosta tezi za raditi sa njim...a kad ja bosanac od skoro 100 kila koji citav zivot radim na selu kazem da je tesko onda je stvarno tesko. Slomilo me danas oranje sa ovim. Burazer normalne gradje od 70 kila nije mogo ni radit sa njim.

Elem plug da se tako izrazim kurcu ne valja. Sve sam probavao. I lance i razlicit polozaj pluga i dubinu i ugao i sve. Traktor ga nemoze povvuc do valja stalno slajfa. Drzanje pravca je nemoguce. I sto je najgore posao izgleda kao da je neko asovom kopkao a ne orato da je. Cak sta vise kad sam okretao na onu stranu gdje je onaj noz sto sam ja pravio kudikamo je bolje islo. Ali opet to ne valja vragu...ne znam zasto plug izgleda na oko sasvim u redu ne cini mi se potroseniji od ovog mog obicnog uopste.

na slici lijevo se vidi od juce sta je radjeno sa obicnim plugom desno je ovo danas ovim rotacionim. Ne znam koliko se na slici primjecuje ali uzivo zemlja je mnogo bolje prevrnuta i dublje uzorana sa ovim obicnim malim plugom.

A to malo sto sam uzoro sa duplim em nista ne valja em sam se slomio ziv boreci se sa traktorom.

Probao sam sva moguca podesavanja ali nikako. Kad namjestim da jedna strana ide koliko toliko pravo u drugu stranu mi vuce ljevo ili desno. I braze su preblizu jedna drugoj pa samo malo zemlje zahvata. Kad pomaknem plug ulijevo onda je bolje ali kad okrenes onda opet ne valja.

Ako iko zna kako taj vrag podesiti pravilno neka kaze. Ja sam danas posle ove slike fino lijepo vratio mali plug i nastavio da orem ko covjek. Jes malo bezveze vracati se stalno jedan krug nazad ali je sa traktorom 10 puta lakse raditi a rezultat dosta bolji.

A sto se tice ovih ideja za 4x4 kultivator stvarno super izgleda...jebote vidim i po 3 pluga ljudi mogu zakaciti...jer svakako on moze dosta vise potegliti kad je 4x4.

Mozda nekad probam izraditi nesto slicno samo mi je problem trenutno finansije. Gvozdjurije sto sam imo orpadne sam vecinu rasprodao...a ovdje na otpadima su podosta bezobrazni kad nesto otjeras dobijes malo para a kad kupujes ti i po 5 puta visa je cijena...

Kardan imam jedan od tristaca ali njega planiram upotrijebiti nekad za izgradnju prikolice u planu mi je ista vec duze vremena ali finansije koce. Za sasiju profile neke imam. Ali ostalo me zeza. Ovdje u bih samo prednji zglob kardana je 35 evra da se kupi...a trenutno sam bez posla i finansija tako da mi je sve u zastoju totalnom. Ali bice bolje uskoro.

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
apokaptus,svaka čast na entuzijazmu.ali kad bi ti nešto napisao bojim se da ću ti pokvariti ćeif. mislim da i sa 4x4 neće moći vući više od standardnog pluga. nebih htio da se namučiš i razočaraš na kraju.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
I braze su preblizu jedna drugoj pa samo malo zemlje zahvata
Proširi trag kotača,felge izbaci još van.
2lo4w8z.jpg

Ako i to ne pomogne onda stavi proširivače.
Okretni plug mora biti u sredini,a širinu brazde određuješ na kotačima.

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh